Реклама / Ads
56| 22939 |02.02.2013 ИНТЕРВЮ

Проф. М. Кортенска: Поставихме рекорд: докторска за 1 млн лв!

.
Проф. Мирослава Кортенска
Фонд „Научни изследвания” ще заработи, когато от него бъде изрината цялата паплач от некомпетентни, лъжливи и крадливи персони до дъно. Търпението преля, учените се вдигнаха, категорична е проф. Мирослава Кортенска.
 
Тя е един от главните герои в скандала около корупцията при разпределяне на парите за наука, която се опълчи на ексминистър Сергей Игнатов и защитаваните от него „корифеи” в науката.

 

Проф. Мирослава Кортенска е преподавател по история и теория на драмата и театъра. Културолог, медиен експерт, театрален критик и публицист. Автор е на куп книги, документални филми и проблемни статии.

Тя е доктор на изкуствознанието. Завършила е Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов", София, 1976 г. Работила е като драматург на Сатиричния театър - София, както и на театрите в Стара Загора и Пловдив. Преподавала е в Нов български университет - София, Пловдивския университет, а понастоящем и в катедра "Кино, телевизия и театър" в Югозападния университет "Н. Рилски" - Благоевград. Автор е на изследването "Културен вертикал" и документалния филм "Отместеното поколение". Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на учените в България.

 

- Проф. Кортенска, министър Сергей Игнатов бе отстранен, няма ги вече и някои от шефовете във Фонд „Научни изследвания” – това спечелена битка ли е?

 

- Както вече публично стана  ясно злоупотребите във Фонд „Научни изследвания“ и отстраняването на Сергей Игнатов е свързано с голяма корупционна схема, с доста добре организирана престъпна група. Цялата пирамида за изтичането на повече от 15 милиона лева, пари на данъкоплатците, или сума с особено големи размери не може да се пресече само с отстраняване на Министъра, управителя на фонда Христо Петров и председателя на ИС на Фонда „анголския професор“ Рангел Гюров. Те са, според проверката на Инспектората на Министерския съвет  само върха на айсберга. Извършвали са административни и финансови нарушения, над 60 на брой, които и аз като човек работил във Фонда съм изненадана не само от техния размер, но и от наглостта, с която са извършени и прикирвани… Самият факт, че след тази проверка на МС, Христо Петров е отстранен като управител, но иска да остане като юрист –консулт, а Гюров -  редови член на ИС на Фонда, става ясно ,че те или не разбират размера на престъпленията си, предадени на главния прокурор или ще се правят на умрели лисици, докато ги търпят. Затова е важно идващият министър и новото  ръководство на Фонда да изринат цялата тази паплач от некомпетентни, лъжливи и крадливи персони до дъно, както каза и премиера. Затова новият екип на Министерството на образованието ще има доста работа!

 

- Има ли аналог сегашната скандална ситуация с предишни времена?

 

- Във фонда има натрупани от години доста лоши практики, които са замитани под килима… Сега вече това не може да стане - Игнатов, Петров и Гюров ще трябва да си понесат отговорността. Цялата научна общност иска промяна, младите учени са непримирими… Европа чака от нас да реформираме и да отстраним корупцията. Обществото разбра, че това касае всеки един от нас, защото имаме деца, младите не бива да виждат тези грозни сцени. Иначе ще загубим и новите поколения…

 

- Ректорът на Библиотекарския институт проф. Стоян Денчев заяви, че ще защитава доброто име на ВУЗ-а си от Вас, както и че сте се натискала да преподавате там, но „не ви огряло”, както се казва. Да не сте обидена и заради това да го нападате?

 

- В „Гореща точка“ при Бареков, в разгара на скандала, Денчев ме покани в ефир да преподавам в УНИБИТ. След това се опита да ми подаде ръка, но не му се получи… Така че за какво натискане може да става дума?

А Стоян Денчев  сам дискредитира УНИБИТ, като го превърна в явочна квартира на бивши ченгета, в негово лице и Държавна сигурност си има университет. И това го узакони Сергей Игнатов. Сега срещу този факт остро реагира самият премиер. Той се ужаси като му казахме, че Денчев е направил само преди 4-5 години Митьо  Гестапото, Димитър Иванов, шефа на 6-то на ДС – професор, именно в този УНИБИТ. Нека българите, които си пращат децата да учат да си помислят дали искат за техните деца авторитети да са бившите ченгета…

Така, че самият Денчев и неговия библиотекарски са вече нарицателни и смятам, че този 54–ти български университет няма да има дълъг живот. Сега не знам откъде е набрал толкова наглост, след като в съда ще бъде атакувана докторската степен на Рангел Гюров, която абсолютно незаконно именно Стоян Денчев и неговия библиотекарски - направи доктор. На първия  протест  младите учени носеха траспарант за най-скъпата докторска степен на Гюров, платена с парите на Фонда - около един милион лева, които са „спечелени“ от проектите на  Стоян Денчев. При това сега се разкри, че и дъщерята на Стоян Денчев от 2009 до 2012 година също е получила чрез „спечелени  проекти“ от Гюров  и Фонда финансиране също в размер от 1 милион. И това го съобщиха колеги, които досега са мълчали на това арогантно изтичане на средства към фамилията Денчеви. Кой ще се натиска сега  да бъде в тяхната група, в този измислен УНИБИТ? С Денчев, който корумпира и семейството си, роднините си, дъщеря си? Няма срам този човек! Затова нещо бърка Денчев - аз ще ги разоблича докрай! Както каза премиера-аз съм от другата страна!

 

- Въобще, как, според Вас, Библиотекарския се оказа един от най-активните и най-печелившите от Фонд „Научни изследвания”? Този институт ли е центърът на просветата у нас?

 

- Както обясних УНИБИТ е център на корупцията, свързана с далаверите във Фонд „Научни изследвания“, оттам са изтичали суми в особено големи размери. И Денчев да не се прави на бяла пеперудка!

 

- Не трябва ли да се повдигне обществена дискусия за научните степени и звания у нас? Случаят с Рангел Гюров, който бе важна фигура във фонда сам по себе си не е ли повод за това?

 

- Надявам се, че ще има воля да не се допуска агенти на ДС да правят организирано някой агент от тяхната явочна квартира - доктор. Какъвто е случая с Рангел Гюров! Като нарушават всички правила, закони и критерии. Аман от тези куки! Случаят е толкова публичен вече и нарицателен, но трябва да има и санкции! Трябва да има воля да се прекъснат тези непрекъснати опити бившите ченгета да се превръщат в авторитети на днешното ни общество, на студентите. Все пак е 2013 година!

Те Гюров не го искат в гилдията, а Денчев го прави – доктор!

 

 

- Не унижава ли практиката от последните години да се кичат всякакви хора, включително и мутри от ъндърграунда, с научни звания истинските учени и университетски преподаватели? Защо приемат мълчаливо обидата?

 

- Това свърши вече! Търпението преля!

 

- Как е възможно, според Вас, хора като г-жа Евелина Христова да ръководят оперативни програми за милиони евро и това да не направи никакво впечатление на ексминистъра? За явлението „калинки” ли става въпрос?

 

- Напротив! Сергей Игнатов специално й е възложил да ръководи тази оперативна програма, която на всички е ясно, че няма да може да се развие, но сигурно тя ще получи около 100  000 лева , защото се е опитала да я ръководи. Евелина Христова е едно от пипалата на корупционната схема, която бе разкрита. Тя стана пишман доктор в НБУ, под крилото на Игнатов и движи доста от злоупотребите и във Фонд „Научни изследвания“. Не мога да приема, че кукла като нея три години представлява българската наука по света, единствено тя придружава Министъра в чужбина, ръководи оперативна програма за милиони евро… Игнатов много се увлече, злоупотреби с власт!

 

- От фонда са се облажили доста известни хора, някои от тях дори нямат пряка връзка с научната общност. Как става този номер?

 

- Фондът е бил хранилка на управляващи, силни на деня…Вече се знае за проекта за космическо право на Соломон Паси, който той разработи с две студентки. Много “необходим“ и „престижен“ проект - за лапане на пари. Или този на Георги Лозанов - за 300 000 лева. Пари, изтекли директно в рекламната агенция на Тупарев. Или фирми на Андрей Райчев, които преди години са източили над два милиона от фонда… Тези нарушения са установени от Агенцията за финансов контрол. Министърът просто ги прикриваше доскоро.

 

- Вие също бяхте част от хората, от които зависи отпускането на финанси и дори бяхте сочена от Сергей Игнатов, че сте злоупотребила с положението си, за да се облагодетелствате. Какво стана с тези обвинения?

 

- Ами членовете на Изпълнителния съвет се оказаха не учени, те са лобисти по всички тези корупционни проекти. Трябваше ми време да разбера това. Помогна ми категоричната проверка на Агенцията за финансов контрол на Симеон Дянков. И се оказа, че преча на интересите на лобистите от Изпълнителния съвет. И те ме отстраниха и наклепаха. Крадецът вика: „Дръжте крадеца”. Но беше за кратко! Истината излезе наяве.

 

- Какво трябва да се направи оттук нататък?

 

- Новият министър на образованието и новото ръководство на Фонда  трябва да отстрани всички служители и такива свързани с досегашната му „работа“. И това категорично го каза и Симеон Дянков. Трябва да дойдат компетентни и отговорни държавни служители, които ще носят отговорност за парите на данъкоплатците, които ще разпределят. Всички лобисти, парашутисти, секретарки и други подобни „калинки“ трябва да бъдат изринати от тази институция - Фонд „Научни изследвания“.

 

- Възможно ли е научната общност да стане инициатор, двигател за обществено разобличаване на корупционни практики?

 

-Е, това се случи! На сайта на Комисията на образованието в НС има над 30 възражения за злоупотребите във Фонда от сериозни институции и учени: Общото събрание на БАН, Академичния съвет на СУ, Съюза на учените и много други… Както и отрито писмо от български учени, които в момента работят в престижни университети в цял свят.

Освен това младите учени показаха, че няма да се примирят и ще настояват да се върнат неправомерно раздадените тлъсти суми на подозрителни фирми за псевдонаука. Защото това е борбата със корупцията, да се прекрати краденето на пари от данъкоплатците. Другото е само риторика. Младите учени няма да направят компромис!

 

- Кой Ви подкрепя в тези войни?

 

- Имам кауза, имам характер, имам съмишленици. Семейството ми - майка ми, дъщеря ми, също много ме подкрепяха. Но последните шест месеца бяха наистина трудни, едва сега разбирам, че е имало смисъл.

 

- Кои са най-яростните Ви опоненти?

 

Тези, на които бръкнах в джобовете, пълни с пачки, развалих заблудата  им, че са силни, че са началници. Не е приятно  да те свалят от служебната ти кола  или да те върнат  от Азорските острови…  А също и тези, които искаха да ме омърсят, както и на тези, които искат да си харчат едни пари на мой гръб… Аз не се плаша от опоненти, те се плашат от мен.

 

- Бихте ли подписала примирие или ще водите войната докрай?

 

- Надявам се, че след толкова битки няма да е възможно новите началници да заметат безобразията под килима. Съмнителният кръг на Игнатов в Министерството на образованието - Ева Христова, Александър Негенцов и Петър Ангелов, всички младоци от НБУ, със съмнителни дипломи, но с гигантски джипове, ще бъдат незабавно отстранени. Иначе промяна няма да има… Това ще определи изхода на войната.

 

- Каква е ролята на медиите в една такава война? Дали не вървят след войниците?...

 

- Медиите направиха собствени разследвания, разкриха много от безобразията във Фонда, бяха активни и безкомпромисни. Това единодушие дава много кураж, че не всичко е загубено във формирането на така нареченото обществено мнение.

 

- Увеличиха ли се „приятелите” Ви след оставката на министър Игнатов?

 

- „Игнатовгейт“ наистина преброи приятелите ми. Разбрах кой-кой е! Голям урок!

 

- Има ли мисъл или сентенция, която си повтаряте през тези месеци?

 

- Повтарям си, че има смисъл. Повтарям си, че не може да се живее със страх. Повтарям си, че такива като мен ги пази някаква сила… Повтарям си, че трябва да действам! Повтарям си , че никой няма нищо да ми подари или прости! Дълги и драматични монолози и безсъние…

 

Въпросите зададе Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 77212 |17.01.2013 Проф. Аврамов: Повечето в България умират не от рак, а от лечението . 18| 16937 |15.10.2012 Проф. Св. Николова: "Македонски народ“ не съществува по времето на т.нар. „македонски ръкописи” . 13| 16170 |25.06.2012 Само в България: Трайчо Манекена срещу проф. Георги Бакалов - посмъртно! . 26| 16931 |17.06.2012 Проф. Никола Николов: Не съм взел подкуп, беше клопка!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads