Реклама / Ads
5| 19950 |07.10.2021 ИНТЕРВЮ

Кольо Парамов за Фрог: Започва много сериозна проверка на магистратите

.
Кольо Парамов Източник: стопкадър, bTV
Щом и Николай Младенов е влязъл в окуляра на Pandora Papers, то никой в света не може да се отърве от проверката – всичко ще бъде регистрирано и съобщено на света. Това е един много специален и фундаментален извод за всички онези българи, които смятат, че е възможно да се промушат през иглени уши и никой да не ги забележи в световен план. Това каза в интервю за Фрог нюз финансовият експерт Кольо Парамов.
 

Въпреки че към момента се споменават само две имена на българи, Парамов е абсолютно сигурен, че българското присъствие в Pandora Papers е много по-голямо.

 

Той разкри, че магистратите няма да останат извън полето на подобни скандални разкрития. По негова информация в момента започва тотална проверка на всички хора в съдебната система.

 

Ето какво каза още Кольо Парамов:

 

Изплува и второто име от Pandora Papers. То е на Николай Младенов. Изненадан ли сте?

 

Изненадан съм само поради една основна причина. Николай Младенов беше един от най-големите приятели на бившия министър-председател на Израел. След като не са пропуснали да го проверят и регистрират, означава, че никой в света не може да се отърве от проверката. Това е един много специален и фундаментален извод за всички онези българи, които смятат, че е възможно да се промушат през иглени уши без никой да ги забележи в световен план. Щом и Николай Младенов е влязъл в окуляра и се проверява има ли офшорна фирма, колко пари има в нея и т.н., то никой няма да бъде пропуснат. Всичко онова, което е регистрирано като нарушение, липса на декларации, като уж пропуснато търговско вземане или пратени пари, ще бъде регистрирано и съобщено на света.

 

Как си обяснявате, че в Pandora Papers към момента се споменават само двама българи? Допускате ли, че българското присъствие в разследването е много по-голямо?

 

Не допускам, а съм абсолютно сигурен, че е много по-голямо. По изследване на един специален международен консорциум, който сериозно проучва нещата, за периода 2001-2011 година ние имахме 3970 фирми. Те имаха доказани пари като наличност, вкарани в тези офшорни фирми, 24 млрд. и 460 млн. долара. Този международен консорциум публикува един доклад на "Глобалния финансов интергритет". В този доклад се изследваше нелегалният износ на пари на развиващите се страни. Тогава от наблюдаваните общо 149 държави, по преведените средства без санкция и намеса на българското правителство и БНБ за тези 10 години /от 2001 до 2011 г./ България беше на 47-мо място. Тоест доста напред в тази негативна класация. Първият доклад на този международен консорциум излезе на 16 ноември 2017 година. Сега очакваме втория, но общо взето имаме информация. За 20 години /от 2001 до 2021 година/ парите вече са 51 млрд. долара на български участници в тази схема.




Това, че изплува името на Николай Младенов, може ли да бъде имиджов удар срещу ГЕРБ?

 

Не, не може да бъде имиджов удар срещу ГЕРБ, защото от освобождаването му като външен министър Николай Младенов беше натоварен, или от израелското правителство, или от някакъв международен обмен, да наблюдава арабски страни. Впоследствие замина за ООН и като служител на ООН всъщност е засечен с т.нар. неподадена декларация. Затова го осветяват.  

 

Възможно ли е зад разкритията от Pandora Papers да не стоят само журналисти, а и чужди служби?

 

Не само е възможно, това е задължително условие, защото за всеки успех на медиите най-голям интерес имат службите, които трябва да моделират поведение и да използват тази точна и категорична информационна база, която впоследствие да премоделира цялото отношение. Медиите в случая са фундаментът, върху който се гради публичният имидж на света. И ако медиите и разузнавателните служби работят заедно, то разследването ще бъде качествено.

 

Защо на този етап магистратите остават извън полето на подобни скандални разкрития?

 

По моя информация в момента започва много силна проверка на магистратите, защото изкривяването на цялата политика в отделните държави е заложена именно там. Това е проблемният ракурс в момента като модел на поведение. Защото ако имаш една праволинейна и точна съдебна система, функционираща при ясни и категорични условия, няма да се получават сериозни отклонения. Очаквам, че в най-скоро време ще започнат тотална проверка на всички хора в съдебната система, за да могат да преоткрият нови зависимости и възможности по схемата на нарушение.   

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9593 |07.10.2021 Мирослав Николов пред Фрог: Бухалката продължава. Кадрите в правосъдната система са същите . 12| 7546 |06.10.2021 Мартин Заимов пред Фрог: Не е важно просто да се състави правителство, а накъде отиваме . 10| 16840 |04.10.2021 Поетът Николай Милчев за Фрог: За Радев е здравословно да има достойни опоненти за президентския пост . 11| 12172 |30.09.2021 Петко Цветков пред Фрог: В кризата с „Вера Су“ лъсна абдикацията на държавата от важни за обществото дейности през последните 12 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads