Реклама / Ads
46| 23095 |27.10.2020 ИНТЕРВЮ

Лекар пред Фрог: Нещата са изпуснати, политическите решения ни прецакаха

.
Колаж ”Фрог Нюз”
Здравната система не е обезпечена за борба с коронавируса. Не са разработени механизми за ефективно управление на кризата. Системата джипи-специалист-писиар-болница тотално не работи. Великите, прехвалени мерки на властта не проработиха. Това е истината. Нещата са изпуснати вече и се работи пет за четири. Нищо чудно да се стигне до тежките решения - кой ще влиза в болница и кой няма да влиза. Кой ще бъде обгрижван и кой няма да бъде. Интензивните легла също се поизчерпаха, което означава, че и за кислорода може да започнем да се борим, както стана в други европейски страни.
 

Това каза пред Фрог нюз лекар от София, който лекува пациенти с коронавирус. Пожела да остане анонимен. Пускаме едно към едно разговора с него: 


Като лекар,  пряко свързан с борбата с коронавируса, бихте ли  ни казали къде са големите пробойни на здравната система? 


Ще ви споделя за нещата, които не се говорят по телевизиите. Първо-никой няма да признае, че екипите на “Спешна помощ” в София са абсолютно недостатъчни. Нещата се влошават. Обикновено на смяна са 15 екипа. Те ще ви кажат, че са 30, да речем, но реално са на половина.  За кого по-напред. Второ-вече в столицата няма легла за болните с коронавирус. Не малка част от тях се водят само на хартия, защото няма лекари.  Легло без екип не върши никаква работа. Затова и с лоши показатели, хората  вече ги връщат вкъщи. “Пирогов” и “Св. Анна” обираха буферите на държавата, ама и те се напълниха. Онзи ден шефът на “Пирогов” каза, че вече нямат легла. Това се случва за първи път. За два дни и “Св. Анна” се напълни. Тръгна се в грешната посока-кръгли маси, пресконференции…


А как трябваше да се действа?


Трябваше да се обучат екипи и да се открият специализирани болници. Сега в този вид лечебните заведения не искат да се занимават в ковид болни по различни причини, най-малкото защото не е финансово изгодно. Тук са разпокъсани по 3, по 5,  10, 15 легла по места, което е неадекватно като решение. То затова не излиза сметката нито със специалисти, нито с личните предпазни средства. Защото това води до преразход и на двете. Отварянето на специализирани болници в другите страни го направиха именно затова, защото не стигаха специалистите.  А като ги “набумкаш” на едно място, с много по-малко специалисти обслужваш максимум хора. Като  разкриеш 10 легла в някоя болница, нали се сещате, че трябва болните да се обслужват със същия брой медицински персонал. И това не е обмислено и не се мисли в тази насока, не зная по каква причина. 

 

Всички се питат какво ни очаква? 


Нищо чудно да се стигне и до взимане на тежките решения - кой ще влиза в болница и кой няма да влиза. Кой ще бъде обгрижван и кой няма да бъде. Интензивните легла също се поизчерпаха, което означава, че може  и за кислорода да започнем да се борим, както стана в други европейски държави.


Има спорове дали сега не трябваше  да се върнат мерките от март и април.

 

Моментът за налагането им беше изпуснат. Ако трябваше да се налагат, трябваше да се направи превантивно. Но, както знаете политиците са страхливи. Предположиха, че ще има напрежение и се отказаха.  Сега при над 2 200 души заразени  от близо 7000 писиар теста,  този момент вече е изпуснат. Тези мерки и да ги приложат, вече няма да са адекватни. Затварянето на дискотеки, а не на училищата - това е половинчата мярка. Само ще затормозим определени бизнеси. Явно ще трябва да си го преболедуваме и това е. И на цялата тази картинка, когато корабът потъва, в целия този Щаб беше точно д-р Данчо Пенчев /бел. ред. шефът на РЗИ-София/, дето правеше проучванията, пращаше екипи по циганските махали, администрациите, офисите и бизнесите, въвеждаше ограничителни мерки. На този етап ти да уволниш човека, който ти прилага мерките, това просто е абсолютна малоумщина. Това също само по себе си е предпоставка за още по-голяма криза.


Възможно ли е именно политическите решения да ни прецакат в борбата с коронавируса?  

 
Те вече са ни прецакали и в икономически, и в социален, и във всякакъв план. Както виждате някакви мерки усетихте ли да са дали резултат? Някакви пари стигнаха ли до хората?! Някакви пари стигнаха ли до бизнеса?!  Само някакви скандали. ББР се ползва за частни нужди на олигарси. Няма мерки, а само рестрикции, рестрикции. А тези 30 % за Бог да прости на т. нар. първа линия, е много дискутабилна. Защото една учителка не е ли на първа линия? Хората, които работят в магазина и през тях минават хиляди на половин метър от тях, не са ли на първа линия?  Така, че и това с първата линия е много имагинерно. И тези хора не носят предпазни средства, не са облечени като космонавти, не се поливат със спирта през пет минути. Те са “въоръжени” с една маска за пет стотинки. И едни ръкавици, евентуално. Така, че едни първи линии са по-защитени от много други първи линии.  Тези дефиниции, които си ги поставят управляващите, не са докрай адекватни. И не са верни. В крайна сметка трябваше да се обезпечи защита за всички. А не избирателно. 

 

Но премиерът Бойко Борисов нали казваше през пролетта, че са обезпечени всички предпазни средства. Да не би и със защитата да има проблеми? 

 

Ами има проблем, да. Просто не е вярно това, че сме обезпечени. Ако имате агенти в “Спешна помощ”, които са на най-първата линия, ще разберете, че и  там има данни, че не са обезпечени, че си прехвърлят екипи, че се правят компромиси с разни неща. Какво остава за другите. Така, че приказките на Баце за пълните складове и милионите костюми, които произвеждаме, изнасяме и продаваме по света, са пълни врели некипели. И това ще лъсне навсякъде, защото ще има по-големи нужди. 

 

А какво става с даренията, едно през друго валяха? 


 Даренията, нали виждате, секнаха нещо. Отделно от това не разбрахме надарените как разходиха средствата. Една  от най-големите надарени болници беше “Александровска”. А тя не работи много ефективно с ковид.

 
Как така?


Ами нещо бяга по тъча. Разкрили са там едни 10-15 легла. И те за кого? Някакви ВИП-ове явно ще настаняват. 

 

От думите ви човек започва да си мисли, че борбата с коронавируса е хаос. Вярно ли ще е, ако направим такъв извод?


Еми хаос е! Никой няма яснота. Виждате какво е с карантините - всяка седмица нова заповед с нов срок. Борисов в качеството на какъв казва 10 дни?! Всички експерти казват 14, а той излиза и вика - 10. Окей, сигурно по този начин ще подпомогнем бизнеса. Отмениха втория писиар тест. Значи здрав-нездрав, ако нямаш симптоми, връщаш се на работа. Но то и това крие рискове. И какво излиза-хайде да спестим втория тест, хайде да спестим време, по-бързо хората да се връщат на работа. Но всичко е за тяхна сметка. Никой не обезпечава риска. Ако ваш колега е с ковид и след 10 дни се върне и седне до вас, без втори писиар, комфортно ли ще се чувствате?! В момента това е практиката Отделно голям проблем е връзката с контактните лица. 

 

Защо, нали те се установяват още в най-ранен етап?


Кои са контактни? Ако оповестя на служителя, че мама и тате са контактни, те са под карантина. А, че съм ял и пил с други 10 човека и не съм ги оповестил, това проучване кой ще го направи?! Нещата са изпуснати вече и се работи пет за четири. И някакъв нездрав оптимизъм лъха от телевизията. Великите, прехвалени мерки  не проработиха. Това е истината. 

 

А ще се усложнят ли  нещата, като ни затисне и грипа? 

 

Абсолютно. Защото симптомите са идентични и в момента това е огромен проблем - фебрилитет, температура, кашлица, задух. И сега няма кой да направи разграничаване кое какво е. За по-лесно се третира като ковид, което тотално блокира работата на хората. Отделно, че има една много голяма група лекари-хипохондрици, които отказват да си вършат работата. Още на първата стъпка се къса веригата при джипито. Много джипита отказват да преглеждат подобни пациенти и  отказват да назначават адекватна терапия. Отказват да ги наблюдават. За домашните посещения изобщо не говоря, те такива не съществуват. Те отказват физически да преглеждат. И това не е изолиран случай, а масово явление.

 

Когата на първата стъпка се скъса веригата, нали се сещате този човек, вече с настъпили увреждания, които не са само от ковид какво ще се случи. Отделно мярката за издаване на направленията за писиари от джпитата също се оказа голям проблем. Тя още не е приета. Хората се лутат. Вместо да бъде обезпечена от касата, те сега тепърва щели да гласуват, да правят договори. То ще мине кризата, докато ги въведат тези мерки.  Сега, ако искам да ме прегледа някой, първо трябва да отида при джипито, после на специалист. Демек трябва да мина през двама лекари, за да си взема направление за писиар тест. Видяха, че това е пълна глупост и  казаха, че джипитата ще могат да дават направления за  писиари. Ще могат, ама още не могат. И това създава огромни проблеми, хората практически не могат да разберат дали са болни от ковид или не. 

 

Не всяко четиричленно семейство може да се бръкне за 500 лева. Без да броя другите разходи за таксита и т. н. И през това време заразяваш други хора. Това трябваше много отдавна да е взето като решение и да се прилага. Елементарна е симптоматиката и всяко джипи по анамнеза може да назначи писиар тест.  Защо трябва да се минава през специалист? Кой умен тиквеник го реши това? Ще ходя на инфекционист, ами то има 10 инфекциониста в цяла София! Тоест където и да го пипнеш смърди. Веднъж на корупция, и втори път -  на неадекватен непрофесионализъм. На посредственост. Нещата не се казват докрай. Щабът досега нали се биеше в гърдите: “То няма заболели, защото Щабът ви спасява!”.

 

Хайде сега да излязат да говорят. Нали за тях ние сме неблагодарното народонаселение. Истината е, че изкарахме една пролет и едно лято в условията на ковид. И сега дойде есента и до там с великия ни Щаб. Нали ни управляват адекватно?! Сега пак ние ще сме виновни, че не носим маските. Мрън, мрън. А всъщност системата не е подготвена, не е обезпечена, не са разработени механизми за ефективно управление на кризата. Системата джипи-специалист-писиар-болница  тотално не работи. Сега е късно да въвеждат джипито да може да назначава писиар. Хората продължават да се лутат из целия град и се чудят защо не могат да си направят безплатен тест. 


Сега чуваме, че ще се откриват разни центрове-логистични, координационни, общински. Това ще свърши ли работа?


Тези центрове сами по себе си не са носители на здравеопазване. Те какво ще логистират, като няма специалисти. Затова виждаме и този  призив към младите-елате доброволци. Повече от половин година  имахме време да се подготвим за есента и никой нищо. А накрая какво - опряхме до едни голи призиви. Чувствам се отвратително, защото клиентелисти си мерят политическия рейтинг на фона на мрачната статистика. Други пък гледат да трупат дивиденти за предстоящите избори. Дори средновековието е било по-хуманно от сегашното време, защото враждуващите лагери са си давали ден за примирие, за да се лекуват и да приберат телата на близките си да ги погребат.  

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 12943 |23.10.2020 Минчо Спасов пред Фрог: „Делта гард“ ме съдят, защото не искат да бъдат споменавани с Иван Гешев . 45| 12554 |22.10.2020 Мартин Димитров: С Руско-турски поток хем платихме сметката от 3,3 млрд., хем предстоят американски и европейски санкции . 13| 14466 |21.10.2020 Мика Зайкова пред Фрог: Похарчиха 2,5 млрд. лв. за глупости, а за преизчисляване на пенсии нямало . 14| 10212 |15.10.2020 Николай Милчев пред Фрог: Амнезията всеки ден те прави чист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads