Реклама / Ads
45| 12564 |22.10.2020 ИНТЕРВЮ

Мартин Димитров: С Руско-турски поток хем платихме сметката от 3,3 млрд., хем предстоят американски и европейски санкции

.
Мартин Димитров
Ролята на Руско-турския поток е само да заобиколи Украйна. Това е изключително недалновидна политика на българското правителство, защото едновременно си платил 3,3 эмлрд. за Турски поток, а те заплашват санкции. Става страшно, може да се окаже, че не сме собственици на нашата газопреносна мрежа.
 

Това каза за Фрог нюз икономистът Мартин Димитров.

 

- Г-н Димитров, какъв е вашият първи коментар за предупреждението на САЩ, че след 30 дни ще ни наложат санкции, ако продължи строителството на Бълкански поток, по известен като Турски поток?

 

- Ролята на Руско-турския поток е само да заобиколи Украйна. Това си е проект на Русия не наш и затова ще станем обект на санкции. Това е изключително недалновидна политика на българското правителство, защото едновременно си платил 3,3 млрд. за Турски поток, а те заплашват санкции. И става така - хем си платил сметката, хем предстоят американски санкции, хем предстоят и европейски санкции. Това означава, че си тотално сбъркан и е повече от основание за оставка на министъра на енергетиката.

 

- Значи става дума за 3,3 млрд., които образно казано са хвърлени на вятъра?

 

- Тези пари ние ги нямаме, те са на държавна фирма, не знаем кой и ги е дал. Но всяка година има експлотационни разходи. И вижте какво се получава. Ако приходите не стигнат за покриване на разходите, то кредиторите могат да поискат собствеността върху българската газопреносна мрежа, което е много страшно. И не стига че сме платили цялата сметка, не стига че има опасност от санкции, а накрая може да се окаже, че не сме собственици на нашата газопреносна мрежа.

 

- А как ще коментирате прекръстването от премиера на Турски поток на Балкански поток?

 

- Това е карикатура на дребно. Нито заблудихме американците, нито европейците.

 

- И вие и много още енергийни експерти повече от година предупреждавате Теменужка Петкова, че ще има санкции, че има предупреждения от САЩ и ЕС?

 

- Трябва да си подаде оставката незабавно. Трябва, защото Турция не плаща нищо, Русия не плаща нищо, ние плащаме сметката. Русия си решава личните проблеми, като обикаля Украйна. Защо плащаме сметката, Русия да си решава личните проблеми? Защо?

 

- Сигурно е така, защото продължаваме да сме зависими от руския газ?

 

- Защото сме силно зависими от руския газ, а трябва да имаме алтернативи. Да имаме няколко източника на газ и купуваме най-евтиния. Ако руският е най-евтин, ще купуваме руски. Това е. А един евтин газ би създал работни места, би намалил цената на парното, би намалил цената на отоплението. Връзката с Гърция се прави вече десет години, а този Турски поток го направиха за една година.


- Положените вече тръби може ли да ги ползваме за друг газопровод?

 

-То може, но е ненужно и скъпо. Това, което спешно ни трябва, е гръцката връзка.


- Вашата прогноза каква е? Минават тези 30 дни, за които САЩ ни предупредиха и какво ще стане? Ще продължим да строим или ще спрем газопровода?

 

 

- Аз смятам, че американците са твърди в своите намерения да наложат санкции и са прави. Аз още от началото съветвах българското правителство да не се хваща на тази въдица. Хем да платим сметката, хем да сме обект на санкции. После ще има и европейски санкции, тъй като газопровода трябва да има 50% свободен капацитет в полза на потребителите.


Опасността е в това, че си дал толкова пари, а ще ти намалят приходите. Или, примерно, ако не се поставят компресорните станции, да се окаже, че не работи целия проект или ще работи с половиния си капацитет. Не мога да гадая в какво ще се изразяват американските санкции, но при всички положения ние като потребители ще платим цялата сметка.

 

 

- Може да се намерят хора от властта, които да кажат, че Северен поток 2 продължава, защото е свързан с Германия, а нас ни цакат, защото сме малка държава?

 

- Доколкото стана ядно, американските санкции ще касаят едновременно Северен поток 2 и руско-турския поток. Американците действат принципно.

 

Разговаря: Красен Бучков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 20652 |24.01.2020 Мартин Димитров: Министър Горанов и управляващите носят отговорност за нарушенията на Комисията по хазарта . 12| 14881 |06.11.2019 Мартин Димитров пред Фрог: Изборът на Гешев от квотата на ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотите във ВСС е големият въпрос . 5| 8200 |09.10.2019 Мартин Димитров: Обяснението на властта за ”Фолксваген” е като ”гроздето е кисело” . 6| 8321 |05.06.2019 Мартин Димитров: За 10 години ГЕРБ не намалиха нито един данък, каква дясна партия е?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads