Реклама / Ads
24| 14321 |18.10.2023 ИНТЕРВЮ

Мартин Димитров за ФрогНюз: “Турски поток” беше голяма грешка на ГЕРБ. Енергийната вноска защитава интересите на България

.
Мартин Димитров, народен представител Източник: БГНЕС
"Винаги, когато се въведе подобно допълнително облагане, този, който трябва да плати, търси начини за неговото избягване. Това е тема, която досега не е повдигана в България, но искам да я повдигна. Искам да видя какво ще направят тези, които трябва да плащат (руснаците, бел. ред.) - дали ще потърсят начин и какво ще направят, за да опитат да намалят плащанията си".
 

Това каза пред ФрогНюз народният представител от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Мартин Димитров по повод нововъведената енергийна вноска върху руски газ, преминаващ през територията ни.

 

Ето и цялото интервю:

 

Г-н Димитров, нека първо обясним - какво представлява допълнителната енергийна такса върху руския газ, която влезе в сила от 13 октомври с измененията в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна?

Става въпрос за вноска, която касае транзита на руски газ през територията на България в размер на 20 лв./мВтч. В периода на действие на тази мярка руският газ, който се транзитира през територията на България, ще бъде облаган с допълнителна енергийна такса.


Това е природният газ, който минава през “Турски поток”, нали така?


Да, това е газът по “Турски поток”. Условията, които са договорени от правителството на ГЕРБ за България в никакъв случай не са достатъчно добри. Това е начин да защитим интересите си.


Закъсняла ли е според Вас мярката - трябваше ли България да я въведе още когато “Газпром” спря газоподаването към страната ни в края на април 2021 година?


Не можем да върнем времето назад. Редно е било още тогава да се помисли за подобна мярка, но вече няма как да се случи. Мярката вече е въведена и очакваме нейното действие.


Винаги, когато се въведе подобно допълнително облагане, този, който трябва да плати търси начини за неговото избягване. Това е тема, която досега не е повдигана в България, но искам да я повдигна. Искам да видя какво ще направят тези, които трябва да плащат - дали ще потърсят начин и какво ще направят, за да опитат да намалят плащанията си.


Кой плаща - Унгария и Сърбия, които получават газа, или руската страна и “Газпром”?


Логиката е, че плаща този, който е ангажирал капацитетите. Тоест, руснаците би трябвало да плащат. 


Имате ли прогноза каква би могла да е реакцията от руска страна?


Това предстои да видим. Едната възможна реакция е да потърсят начини да намалят това плащане. Това е много хубав тест - да видим какво ще се случи по този въпрос, след като България винаги е била коректна и когато е имала задължения, е плащала.


Появи се тезата, че с въвеждането на тази вноска България започва да изкупува греховете си по построяването на “Турски поток” и то изцяло с български средства - подкрепяте ли подобна теза?

Винаги съм казвал, че българската част на “Турски поток” беше много голяма грешка. Ние помогнахме на руснаците да заобиколят Украйна. Това е грешка на правителствата на ГЕРБ. През цялото време десните хора от “Демократична България” обяснявахме, че България не трябва да се ангажира. Става въпрос за 3,3, млрд. лева с ДДС - огромна сума, която не е ясно дали някога въобще ще бъде върната. Приходите, които се получават от “Турски поток” са далеч от това, което се обещаваше пак от правителството на ГЕРБ. Винаги съм смятал, че България не трябва да разходва такива огромни средства за каузата на Русия. Заобикалянето на Украйна беше политическа кауза на Русия, не виждам защо България трябваше да харчи милиарди. Още повече, че ние тогава се отказахме от неустойките по предишния договор, които бяха огромни.


Към “Булгартрансгаз” ли ще отидат допълнителните постъпления от нововъведената вноска?


На този въпрос нямам ясен отговор. Логично е да е така. Задал съм специален въпрос към Министерството на енергетиката, за да си изясня очакваните суми и къде ще отидат тези пари.

 


 

Интервю на Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5640 |18.10.2023 Проф. Николай Радулов за ФрогНюз: Чака ни тежка година - тероризмът никога не си е отивал . 13| 34425 |17.10.2023 Дахер Дахер пред ФрогНюз: Големият проблем за Израел е всички мюсюлмански държави наоколо да скочат срещу нея . 19| 6938 |16.10.2023 Хр. Панчугов за ФрогНюз: Притеснителен сигнал ще е, ако "Възраждане" имат висок резултат на изборите. Няма нито един осъден за купуване на гласове . 17| 6691 |14.10.2023 Проф. Татяна Дронзина пред ФрогНюз: Има достатъчно джихадисти в Европа, готови да натиснат копчето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads