Реклама / Ads
0| 16521 |05.08.2022 ИНТЕРВЮ

Експертът Иван Хиновски за Фрог: ”Газпром” има силни лобистки интереси в България - експерти, имиджмейкъри, депутати

.
Иван Хиновски
Трябва да се опитаме да имаме нов договор с ”Газпром”, но при съвсем други условия - ревнопоставеност и запазване на българския интерес. А не със заробващи клаузи. ”Газпром” има много силни лобистки интереси в България. Лобистите много трудно могат да бъдат индивидуализирани. По действията ще ги познаете, както е казал Христос. Има и експерти, и депутати. Повечето са завършили в Русия. Това каза за Фрог нюз енергийният експерт Иван Хиновски.
 

- Как ще коментирате думите на зам.министър Еленко Божков от тази сутрин, че България трябва да отвори тръшнатата врата на "Газпром".


- Трябва да се опитаме да имаме нов договор с "Газпром", но при съвсем други условия - равнопоставеност и запазване на българския интерес. Без миналите заробващи клаузи. Диверсификацията трябва да е три по 100%. От няколко места трябва да получаваме газ и това е една изключително важна цел. Това е диверсификация.


- Но човек остава с впечатлението, че Еленко Божков и като експерт и сега като зам.- министър лобира за "Газпром".


- Познавам го отдавна. Предполагам, че става дума за нов договор, но и за сигурност на доставките. Има периоди в годината, когато тръбният газ е по-изгоден от втечнения.


- Казвате, че този договор с "Газпром" трябва да е равноправен. Ами ако стане както през 2009 г., когато "Газпром спря газа за България и загубихме милиони?


- Между професионалистите в бранша е наложено убеждението, че има много силни лобистки интереси на "Газпром" в България. Много силни, повсевместно, разбирате ли?


- То не само "Газпром", за цялата Русия се отнася.


- Да, да! Вижте, например, в ядрената енергетика как се посрещна на нож за диверсификацията на ядреното гориво в АЕЦ "Козлодуй". Някои медии реагираха много непрофесионално. Че някой ни налага да купуваме американско ядрено гориво. Никой не ни налага. От лабораторните анализи става ясно, че можем да използваме евентуално гориво на "Уестингхаус". А някои писаха, че ни се налага американско гориво. Ами ако и руснаците ни откажат ядрено гориво. Какво правим?


- Докога ще продължи това лоби на "Газпром" в България. Вечно ли ше го има?


- Те имат лоби в Германия, та няма да имат в България. Взеха немски канцлер на работа, та какво остава за нас. Всяка една голяма компания има лобита в различни страни, така е и в България.


- Вие може ли да кажете, кои са лобистите на "Газпром" в България?


- Не мога да посоча имена. Не е етично. Те много трудно могат да бъдат индивидуализирани. Ще ги познаеш по действията им, както е казал Христос.


- Но вие ги знаете, нали. Все пак сте отдавна в енергийната сфера?


- Знам ги. Има и експерти и имиджмейкъри, депутати и др. Голям процент от тези лобисти са завършили в Русия по спецциалностите за петрол и газ. Познават технологиите, имат контактите. Имаме и лобисти за западни технологии. Но всичко трява да се пречупва през националния интерес, да има максимална полза за България.


- Май вече има по-добри условия да получаваме газ от "Ревитуса" за България?


- Има разширения на капацитета на "Ревитуса" и "Булгаргаз" трябва да заяви слот, капацитет. Това трябва да стане бързо. Това е една от първите задачи на това правителство и енергийното министерство.

 

- Но не е ли всичко предварително заето от чужди фирми в "Ревитуса"?

 

- Всички големи фирми купуват слотове. Част от тези слотове се препродават. Това разширение дава възможност за свободни слотове. Тепърва ще се обявяват на търг. Зависи какви ще са цените. Тези слотове се плащат възоснова на търг.

 

Разговаря Красен Бучков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 22820 |02.08.2022 Експертът Васил Начев за Фрог: Ще се съдим с ”Газпром”! На 19-и трябва да потвърдим офертата за танкерите . 0| 6280 |13.04.2022 Експертът Робърт Пшел: Русия варварски разруши мира в Европа. Кремъл дезинформира без връзка с реалността . 0| 14966 |06.04.2022 Политологът Искрен Иванов пред Фрог: Митрофанова провокира, за да я изгонят. Правителството да не се поддава . 0| 13572 |01.03.2022 Експертът Илия Налбантов пред Фрог: Путин не е Русия, орки е прозвището за агресорите в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads