Реклама / Ads
4| 9617 |06.01.2011 ИНТЕРВЮ

Любо Геджев: От кървав спорт ще превърнем ММА в спектакъл

.
Изпълнителният директор на MMA клуб Real Pain Любомир Геджев определи изминалата 2010 година като изключително успешна. Заедно с президента на федерацията Христо Христов силните мъже превърнаха ММА в един от най-масовите и преподавани спортове с най-бързо покачващия се рейтинг в национален и световен мащаб. Основната цел на състезанията бе професионалното развитие на спорта ММА в България.
 

Интервю на Иван Атанасов

- Любо, какво точно е ММА?


- Като спорт това е съвкупност от всички бойни дисциплини в този аспект, че правилникът е напълно освободен. Има много малко ограничения. Самият термин ММА (Mix Martial Arts), или смесени боеве, е навлезнал през последните няколко години широко сред обществото. Той е наследник на No-holds-barred, Free Fight, Vale Tudo и т.н. Всичко това като цяло олицетворяваше самия спорт, а ММА съчетава всички бойни дисциплини. Времетраенето и броят на рундовете се различават в зависимост от различните организации. ММА няма една световна шапка, която да го обединява, няма федерация, която да ръководи нещата в света, а напротив, всяка организация сама за себе си се стреми да има свой собствен имидж, престиж и в този ред на мисли правилниците леко се различават.

- Имат ли интерес младите към този атрактивен спорт?

- Абсолютно. Ако трябва да говорим за България, веднага давам следния пример. Преди нашето състезание, което се състоя през октомври, групата, на която аз преподавам, варираше между 12 и 18 души. След провеждането му броят на момчетата достигна до 30-35. Тоест, веднага се забелязва един прилив на хора, повечето от тях идват, интересно им е, някои не се задържат, но определено са заинтригувани.

- Как се оправяте с материалната база?

- Трагично, като при всеки друг спорт в България. Никаква подкрепа от държавата не сме получили. Нека не забравяме, че и самият спорт не е регистриран официално. Няма лиценз. Горе–долу се използват зали на други спортове – по борба, бокс, муай-тай.

- Участвал си в битки в Бразилия, Арабските емирства, по-добре ли са уредени там турнирите?

- Трябва да конкретизираме. В Абу Даби работих за един от синовете на президента. Държавата там помага за всичко. Материалната база беше една от най-модерните в света. В Бразилия малко се доближават до нас. Пълно е с по-мизерни зали, в които също се раждат и тренират шампиони. САЩ и Япония са държави, в които бойните спортове са на почит. В Америка от маркетинг се генерират колосални печалби. Там ММА като рейтинг задмина бокса и заля залите.

- Защо у нас все още не виждаме женски боеве?

- На турнира през октомври беше планувано да има мач между холандка и рускиня, но момичето от Холандия се забави с връщането на договора и не исках да рискувам да промотираме тази среща. Не бях сигурен, че ще се състои.

- А българки ще се появят ли?

- На този етап нямаме професионални състезателки. В момента мъжете прохождат в този спорт, тепърва излизат комплексни бойци. Под комплексен трябва да се разбира – състезател, който има сравнително добри понятия от игра в стойка - кик бокс или муай-тай, борба – поваляния, джудо и земя – жио жицу и граплинг. На пръсти се броят състезателите, които съчетават добри качества в тези три дисциплини. Жените ни са професионалистки в борбата и кик бокса, но на земя нямат никаква представа за бразилско жио жицо или граплинг, които са сравнително нови спортове. Би било грешно да кажем, че имаме състезателки на световно или дори на европейско ниво.

- Багата ли е най-добрият роден боец в момента?


- Относително е. Ако трябва да говорим за технически добри състезатели, е добре да разгледаме по-леките категории, които съчетават стойка, борба и граплинг. От гледна точка на популярността – Багата определено изпъква пред другите. На гала вечерта срещата беше направена, по-скоро за да се задоволи интересът и интригата, създадени между него и Сисо, иначе категориите бяха различни, Багата беше по-тежък. Среща на предизвикателството.

- Къде се намират нашите играчи в сравнение с колегите си на Балканите?

- Имаме няколко боеца, които съчетават добри качества, като съвкупност от умения в тези три дисциплини и мисля, че е крайно време да видим как ще се справят с други такива от Балканите. Гърците например имат няколко добри момчета, сърбите и словенците също, но малко трудно е да се каже кой е най-добър, преди да се изправят един срещу друг. На гала вечерта, когато гръкът беше нокаутиран в първата секунда, всички помислиха, че е много слаб. Но същият човек победи нашето момче в Атина.

- Какви са изводите след състояталата се гала вечер през октомври?


- Това състезание промени имиджа на този спорт. Зарадва ме. Аз и резидентът на федерацията Христо Христов дадохме всичко от себе си този проект да се превърне в успешна реалност. Фактът, че беше в Зала 1 на НДК, която е предназначена за по-културни събития, говори сам за себе си. Имахме гост, който притежава харизма и поведение на борец с философия, начин на изразяване, което да покаже на хората, че това не е просто бой, напротив – изисква някакво ниво на интелигентност. Организацията и начинът, по който протече, ни достави удоволствие. Извадихме си съответните изводи и бележки. Ще се постараем да изчистим малкото минуси и грешки, които бяха допуснати по време на мачовете, преди предстоящото ново събитие на 18 февруари.

- Колко състезания ще видим през 2011 година, ще има ли нови звездни гости?

- Планували сме четири. Първото е на 18 февруари. На този етап мислим да поканим Алистър Оверим или Бадър Хари като гости, а Реми Боняски пак ще е тук, но този път с негови бойци. Той има школа. Когато дойде в страната за първи път, беше видимо очарован. Явно му е харесало състезанието и начинът, по който се отнесохме с него. Изключително интелигентен човек. Мислим да има повече битки от тежка категория, защото са по-харесвани от публиката. Двубоите между състезателите на Боняски ще бъдат муай-тай, а не ММА. Останалите три състезания ще са през месеците май, септември и ноември. Лятото ще има лека почивка.

- Ще въведете ли клетка вместо ринг?


- Самите ние – организаторите, неведнъж сме се двоумяли дали да преминем от ринг на клетка. Съществуват няколко странични фактора, които ни хвърлят в дълбоки размисли преди финалното решение. Например рингът малко повече се тачи в Европа и Азия заради бокса, който е практикуван дълги години. Хората са по-предразположени да гледат боеве на ринг. В САЩ и Англия предпочитат клетката. Роля играят и многото филми с гладиатори и т.н. От друга страна, ако го направим в клетка, няма да имаме възможност да правим муай-тай мачове, защото те се играят само на ринг. Залите ни не са подходящи за клетка, защото тя би блокирала видимостта на много от зрителите. Все още нямаме амфитеатрално разположено съоръжение, където отгоре могат да се следят събитията. Дано с построяването на многофункционалната зала в София нещата се променят. Знаем, че клетката е по-зрелищна и не е изключена да го направим в близкото бъдеще.

- И занапред ли муай-тай и ММА ще бъдат преплитани в едно състезание?

- Това е много добра комбинация, защото муай-тай е много атрактивен спорт. Там са подготвени сравнително добри родни състезатели, които нямат никаква възможност за изява. Срамота. Да имаме талант в боен спорт, който не можем да покажем пред света. А и на публиката й харесва.

- Не е ли проблем за ММА, че съществуват две федерации – вашата и бургаската, които са в конфронтация?

- По принцип е нормално да има конкуренция и различни хора да се занимават с еднаква дейност. Както има много футболни отбори - Левски, ЦСКА, Черноморец и т.н. Но сте прави, че ако има някакво обединение, нещата ще са по-добри. Ние неведнъж сме показвали желание за работа съвместно, но за съжаление от бургаската федерация получаваме доказателства не само че ни отказват, но и искат да бъдат приемани като лидерите, които са построили началото на този спорт у нас, при положение че фактите отвсякъде говорят за обратното. Ние с господин Христов също имаме федерация. Ако трябва да се разглежда фактологически, първата федерация официално беше направена по правилника на Шуто. Аз получих правата от президента на японската федерация. Това беше първата официална федерация, изградена в България с права на световна организация. Всеки знае, че аз живях известно време в Бургас, преподавах и на бургазлиите, помогнах им да направят първото си състезание и впоследствие те започнаха да тръбят, че са единствените, което показа, че имат комплекси за избиване в тази насока. Ние си работим самостоятелно, показали сме, че ако сме заедно, ще постигнем повече. Не срещаме разбиране от другата страна.

- Трудно ли се намират спонсори за провеждане на ММА състезания?

- Да, определено. Хубавото е, че след последния турнир имаме фирми, които се свързват с нас, искат да рекламират.
- На предишния турнир в публиката се появиха семейства, деца, които гледаха боевете като шоу, беше им приятно.
- Точно това е нашата цел. Трябва да се разграничи нашата работа като организатори и тази на бургаската федерация, защото това, което ние искаме от самото начало, е да покажем на нормалния зрител, че въпреки бойния си хараткер зад този спорт има философия, че децата могат да тренират някои стилове, свързани с ММА, като бразилско жио жицу или граплинг. Много подходящи и хубави спортове, които възпитават юношите на дисциплина и уважение. Бойният спорт е създаден да те направи по-добър човек, а не да парадираш с уменията си. Ние работим изцяло в тази насока. Имахме интелигентна публика, докато Бургаската федерация все още остава във времето, в което хората се кефят на бияча, на човека от подземния свят, който е излезнал на ринга и има някаква слава. Това са неща, от които гледаме да се пазим.

- Какви знания трябва да притежаваш, за да ставаш за ММА?


- Някакъв спорт за стойка – кик бокс, муай-тай, бокс. После, ако нещата не се развият, в удар се влиза в клинч. Трябва да имаме понятия от самбо или джудо. Когато паднем на земята, е задължително да сме запознати с бразилското жио жицу, за да избягаме от ключове и душения. Много малко хора знаят, че световните шампиони в ММА имат черни колани по бразилско жио жицу. Независмо дали побеждават с нокаути или други прийоми.

- Какво е бъдещето на този спорт в България, ще получите ли лиценз от държавта?

- Лицензът е малко криворазбрано понятие. Той няма да промени нищо в спорта. Правителството няма да го издаде за провеждане на тези гала вечери. Това се води професионален тип събитие. Те могат да го позволят, но нито ще го финансират, нито ще помогнат. Нека не забравяме, че в очите на държавата ние вадим много пари от един такъв турнир. Имайки предвид бляскавото представяне на нещата... Парите определено не са толкова големи, че да може да се издържаме само от тях. За мен по-важно е как публиката възприема този спорт. Радостно е, че осъзнават, че това е един спектакъл. Бойците, които се бият, заслужават уважение. Когато преподавам, искам децата да бъдат добри като личности и това да им помага да се справят с предизвикателствата на живота.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8061 |07.09.2009 Б. Димитров: В Македония търгуват български паспорт за 10 000 евро . 40| 12372 |25.04.2009 Спортният журналист Сашо Диков: Правя се на Мунчо, за да казвам истината . 9| 6380 |19.01.2009 Стефка Костадинова: Българският спорт има нужда от приятели като Жак Рох . 1| 7198 |20.11.2007 Иво Чернев: Голфът и в България ще стане бизнес и спорт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads