Реклама / Ads
9| 6389 |19.01.2009 ИНТЕРВЮ

Стефка Костадинова: Българският спорт има нужда от приятели като Жак Рох

.
Бъдещето на българския спорт е в нашите ръце. Дори в моменти на криза трябва да мислим за световни и олимпийски постижения, защото сме доказали, че макар и малка страна, сме сред най-големите в спорта, смята председателката на БОК.
 

- Г-жо Костадинова, какво се крие зад юбилейните 85 години БОК?

- Много повече. Тази дата само ни припомня, че стотици, хиляди български спортисти са написали славна история на олимпизма у нас. Много съдби, достойни за подражание и възхита се крият зад тези цифри. Борис Георгиев, Никола Станчев, Боян Радев, Мария Гроздева и много дуриг са златни имена в родния и световния спорт. Трябва да отдадем заслужена почит на всички, които побеждаваха и побеждават в спортните битки. Това всъщност освен лично удовлетворение е донесло и слава на страната ни.

jak_rox_borisov_7.jpg

- Жак Рох каза доста топли думи за българските спортисти...

- Председателят на МОК е човек, който реално оценява достиженията на нашите спортисти и си дава сметка, че една малка страна е постигнала успехи, които я нареждат сред най-големите в спортния свят. Идването му в София е страхотно признание за усилията ни да бъдем и занапред сред спортния елит. Българският спорт има голям приятел в лицето на г-н Жак Рох, което пък е стимул да проявяваме повече упоритост в реализацията на спортната стратегия на БОК.

jak_rox_borisov_8.jpg  снимки Вяра Йовева

- Понякога тези посещения на високопоставени особи са жест на вежливост. И тази ли е такава?

- Възможно е да има и такъв елемент, но признанието за спортните ни постижения е факт. Освен това обсъждаме и срещаме подкрепа за много наши планове и инициативи.Това е реално действие и работа, която води до реални резултати. Някои спортни битки се печелят и по време на разговори...

- Вие самата сте сред най-титулованите и обичани български спортисти, смятате ли, че във време на криза има място за спорт?

- Не само, че има, но това е и един от начините да се преодолее подобна криза. Здравият тялом човек е здрав и духом, притежава здрава психика и готовност да преодолява трудности от различен характер. Това не са празни приказки. Освен това спортът носи радост в дни, когато настроението на човек е минорно. Една значима спортна победа зарежда феновете с положителна енергия.

- Някои фенове обаче се проявиха доста неудачно на протестите на 14 януари?

- Мисля, че тези момчета имат малко общо с истинския спорт. За тях спорта е само повод да проявят агресията си. Но пак спортът може да им помогне да променят отношението си към живота въобще. Не искам да ги съдя много строго, защото вината да са такива, не е само тяхна. Ако имаше повече физкултурни салони в училище, повече тренировъчни зали и детски школи, можеше да не бъдат толкова агресивни. Повярвайте ми, че е така.

- Какво, според вас, е спортното бъдеще на България?

- Такова, каквото ние си го направим. У нас растат невероятни спортни таланти. Те имат нужда от условия и внимание, за да се развиват. Държавата е длъжник в това отношение. Разчита се повече на частни спонсори, но те не са длъжни да носят цялята отговорност за развитието на родния спорт. Нужна е голяма промяна: да почнем пак от децата, да влезем в училищата, в университетите, във фирмите и предприятията. Масовият спорт дава възможност да се отгледат големите таланти, които после ще вдигат родното знаме и ще печелят купи и медали. Всеки от нас, спортните деятели, е отговорен за бъдещето. Личности като Жак Рох и организация като МОК могат само да ни помагат. Главното обаче трябва да свършим ние.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7607 |01.10.2008 Щефан Апелиус: България има нужда от мъже като Огнян Стефанов . 3| 5878 |06.12.2007 Илияна Йотова: Няма европейска практика за купуване на гласове, БСП има нужда от реформи . 1| 7237 |20.11.2007 Иво Чернев: Голфът и в България ще стане бизнес и спорт . 2| 6751 |17.06.2007 Калоян Шишков: Всеки българин в момента има крещяща нужда от лична свобода, облечена в закон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads