Реклама / Ads
17| 10014 |04.04.2023 ИНТЕРВЮ

Любомир Аламанов пред Фрог: ГЕРБ, БСП и ДПС са като поговорката за патката

.
Изборите не са адски много - има три възможни варианта. Единият е хартиена коалиция, която е негласна, но работеше брилянтно. Вторият вариант е коалиция на ГЕРБ с ПП и ДБ, което за мен е абсолютно самоубийство за тях самите. Третият вариант са избори на 2 юли. Има една много стара поговорка: Ако нещо прилича на патка, кряка като патка и ходи като патка, вероятно е патка. И тук така - ако един сбор от политически субекти говори като коалиция, действа като такава, значи вероятно вече са в коалиция. През цялата кампания хартиената коалиция имаше съгласувани и еднопосочни действия срещу ДБ-ПП.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз рекламистът Любомир Аламанов. 


Ето и цялото интервю: 

Господин Аламанов, с какво си обяснявате това мълчание от политическите партии след изборите? 


Най-вероятно и двете първи коалиции са доста изненадани от изборните резултати. Образно казано се чудят какво да направят, а вероятно и вече движат опити за разговор. Със сигурност коалицията “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” може би очакваха да спечелят и да определят тона и да водят танца. Това не се случи. 


От друга страна най-вероятно ГЕРБ не са очаквали, че ще спечелят след всичко, което излезе срещу тях. След сравнително яростната негативна кампания, която водиха, сега трябва да се настроят какво да направят, защото не могат да кажат, че много харесват ПП-ДБ. Не е удобно, даже спрямо самите избиратели, камо ли за широката общественост. 

А какво могат да направят? 


Другият им избор е да направят правителство с хартиената коалиция, с която между другото направиха много яростна кампания - всички атакуваха ДБ и ПП, сякаш се бяха наговорили. Дали ще се решат на това, не знам. 


Има една много стара поговорка: Ако нещо прилича на патка, кряка като патка и ходи като патка, вероятно е патка. И тук така - ако един сбор от политически субекти говори като коалиция, действа като такава, значи вероятно вече са в коалиция. През цялата кампания хартиената коалиция имаше съгласувани и еднопосочни действия срещу ДБ-ПП. 

Достатъчно смели ли са, за да афишират това официално? Вероятно ще има обществена реакция срещу такава формула.

 

Ще видим. Не им е лесно. Изборите не са адски много - има три възможни варианта. Единият е хартиена коалиция, която е негласна, но работеше брилянтно. Вторият вариант е коалиция с ПП и ДБ, което за мен е абсолютно самоубийство за тях самите. Третият вариант са избори на 2 юли.

Анализатори казаха, че може да има избори и наесен, преди местния вот. 


Как да се разтегли дотогава? ГЕРБ как могат да се договорят с президента Румен Радев да връчва мандатите през месец-два? Тогава съвсем ще проличи, че има абсолютна договорка между тях. Ако се окаже, че фактически всичко, което преживяваме през последните две години е договорка между президент, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”, то в каква държава живеем? 

Още преди да се разпусне предишното Народно събрание Борисов каза, че ще повдигне въпроса за съвместната работа с БСП пред ръководните органи. Такъв сигнал дойде и от Корнелия Нинова. Сготвиха ли конфигурацията още преди самите избори? 

 

Това имам предвид - хартиената коалиция готвеше това още през октомври миналата година. Вече се бяха разбрали, просто не можеха да излязат и да го направят. Затова бяха всички лъжи на служебния кабинет как държавата ще фалира всеки момент. Къде е тази истерия? За 12 часа всичко изчезна. 

Работещ вариант ли е първите две партии да направят някаква конфигурация под претекст от нуждата от правителство с къс хоризонт, защото не е добре да се ходи на избори. ГЕРБ и Борисов нямат интерес Радев и служебното правителство да управлява още дълго. Може би е по-приемлив за ГЕРБ такъв тип управление - с уж идеологически близки партньори, за да оправдаят действията си пред Запада.


Именно - това е в интерес на ГЕРБ, съгласен съм. Това е цялата истерия - ГЕРБ искат да получат легитимация по този начин, за да може всичко да се забрави. Едно такова правителство ще изтрие цялата корупция, “Магнитски”, проблемите, защо ние сме в тази разбита държава, в която нито една институция не работи. Затова притискат ПП-ДБ, за да ги накарат да клекнат. ГЕРБ са част от проблема, не от решението. 

Дали ПП и ДБ биха склонили за такава формула? Има мълчание, изпратиха съобщение до медиите, според което ще вземат решенията си на общо събрание. Има сигнали, че са готови за разговори. 


Силно се надявам, че споменът от Реформаторския блок и Божидар Лукарски (Божо Трика) са живи в главите на някои хора от ДБ и ПП и ясно си дават сметка, че едно такова нещо няма да реши проблемите на държавата, ще ги затрие за секундата, ще изпере имиджа на Борисов и на следващите избори ще вземе мнозинство, с което да управлява сам поне още един мандат.


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7074 |04.04.2023 Социологът Елена Дариева пред Фрог: Скептична съм, че ще има стабилно редовно правителство . 14| 25807 |03.04.2023 Осман Октай пред Фрог: Шансът на Борисов за кабинет е с коалиция “Магнитски” . 3| 8256 |28.03.2023 Б. Колов за Фрог: Представителната демокрация не работи нито в посока на представителство, камо ли към народовластие . 13| 9581 |27.03.2023 Проф. Румен Кънчев пред Фрог: Отношението на Китай към Русия е тактическа игра, а не дългосрочна стратегия на Пекин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads