Реклама / Ads
13| 7995 |05.06.2023 ИНТЕРВЮ

Любомир Аламанов: Радев искаше да сее разкол. Сега приема реалността

.
Радев се надяваше, че с острия си коментар ще сее разкол и няма да има редовно правителство. Сега е видял, че всичко е напразно и служебното управление приключва. Радев няма какво повече да каже. Президентът приема реалността.
 

Това заяви пред ФрогНюз експертът Любомир Аламанов.

 

Повод за коментара му е връщането на мандата на Румен Радев от ПП-ДБ. При връчването му обаче държавният глава направи изключително остър коментар и дори призова ПП-ДБ да върнат папката празна.

 

Ето и цялото интервю:

Господин Аламанов, доста по-обран бе в поведението си днес президентът Румен Радев при връщането на втория мандат за съставяне на правителство. При връчването на папката на ПП-ДБ той се изказа изключително остро. Вие как гледате на това и с какво си го обяснявате? 

 

Може би Радев се е надявал да сее разкол и да няма правителство. Сега е видял, че всичко е напразно и служебното управление приключва. Радев няма какво повече да каже.

Тоест поведението му е било пораженческо? 

 

Не. По-скоро приема реалността. 

Гражданите обаче как я приемат? Има много остри коментари и от двата лагера.

 

Гражданите са в изчакване. Всички знаем и плюсовете, и минусите. Знаем какво стана 2015 г. при подобен кабинет. Знаем опасностите. Не всички знаем какви възможности има едно по-спокойно управление, стига политическите сили наистина да изпълнят ангажимента си за нужните реформи този път. Според мен гражданите са изпълнени донякъде с надежда, но и с предпазливост за това какво ще направят политическите сили. 

 

Споменахте реформите, които трябва да бъдат извършени. Може ли обаче да се разчита на ГЕРБ за това? Допускате ли, че този кабинет ще просъществува едва няколко месеца, а целта е ПП-ДБ да бъдат употребени? 

 

Това е едно от много големите притеснения. Дълго време казвахме, че има такъв вариант. Надеждата е част от ГЕРБ да са разбрали, че чудовището, което създадоха през последните 12-15 г. е толкова голямо, че е на път да ги погълне и тях самите. Надеждата е, че те са разбрали, че ако и сега постъпят така, както през 2015 г., и просто се възползват от ситуацията, за да изперат имиджа на няколко души, историята ще ги запомни в лоша светлина и не е ясно какъв резултат ще имат на следващи избори. 

 

И техният електорат знае какво чудовище създадоха те. 2015 г. беше в сферата на анализите. В момента всички виждат какво се случва, особено в съдебната система. Това много трудно може да бъде скрито и от самото ръководство на ГЕРБ.

Как ПП-ДБ могат да се предпазят от рейтингова щета? 

 

С много бързи, ефективни и директни действия, които носят промяна. Нямат време, никаква възможност да се занимават с глупости, с несериозни неща. 

А ако срещнат отпор? 

 

Нека го комуникират и да стане ясно от кого идва. В предишният кабинет на Петков те сякаш не осъзнаваха, че трябва да комуникират какво се случва на по-ниските нива. Това е критично важно да се каже - администраторите, които са под нечия протекция, не позволяват да се извърши тази промяна. Както стана ясно в съдебната система - че част от нея не иска промяна, защото ще я застраши.

Акад. Николай Денков каза, че в отсъствието на Мария Габриел при връщането на мандата на президента не може да бъде търсен знак. Вие съгласен ли сте? 

 

Не. По Конституция е така - мандатоносителят отива, за да върне мандата. Габриел не е от тази партия. Би било странно, ако е там.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 9703 |31.05.2023 Адв. Георгиев: Гешев и Радев искат да няма правителство. Президентът ще управлява, а ВСС няма да се попълни . 39| 7872 |29.05.2023 Петър Чолаков: Тонът на Радев е безпрецедентен. Демонстрира сила, иска да се качи на вълната от недоволство . 11| 9749 |11.05.2023 Любомир Аламанов за Габриел и Гешев пред Фрог: ГЕРБ правят политическа измама, гавра с избирателите . 27| 10088 |25.04.2023 Боби Ваклинов пред Фрог: Докато президент е Радев, ще бъдем още по-изолирани от ЕС и НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads