Реклама / Ads
39| 7923 |29.05.2023 ИНТЕРВЮ

Петър Чолаков: Тонът на Радев е безпрецедентен. Демонстрира сила, иска да се качи на вълната от недоволство

.
Тонът на президента беше назидателен и дори ги посъветва да не изпълняват мандата. Това е безпрецедентно и прави силно впечатление. Това е демонстрация на сила и възползване от това, че може би в обществото по-скоро се оценява негативно чутото от записите. Президентът иска да се качи на тази вълна, която се надига в обществото. Президентът се движи по ръба на Конституцията.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Петър Чолаков.

 

Повод за коментара му са острите думи на президента Румен Радев къмгрупата на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България", които днес отидоха на "Дондуков 2", за да получат папката с втория мандат за съставяне на правителство.

 

Ето и цялото интервю:

Господин Чолаков, как оценявате безпрецедентното отвращение, с което президента Румен Радев връчи папката с мандата на “Продължаваме Промяната”? 

 

Тонът на президента беше назидателен и дори ги посъветва да не изпълняват мандата. Това е безпрецедентно и прави силно впечатление. 

 

Поведението на Радев беше като порицание пред строя на Денков. От самото начало се опита да го респектира като му напомни, че му е бил подчинен. Тонът му беше остър. 

Бих казал, че акад. Денков реагира добре, запази самообладание, което донесе позитиви. Някои виждат слабост в реакцията, но мисля, че сред безпристрастните наблюдатели това би могло да направи по-скоро добро впечатление. Феновете на Радев категорично ще смятат, че действията на президента са правилни. 

 

Битката не е нито за феновете на ПП-ДБ, за които е ясно, че поведението на Радев е крайно неприемливо, скандално, на ръба на Конституцията, нито за феновете на президента. Битката е за останалите. 

 

За пръв път обаче има подобна реторика от страна на президента. Той не си е позволявал да се държи по този начин с представители на ГЕРБ, дори когато отношенията им бяха в най-ниската си точка. На какво се дължи тази реакция? 

 

Вероятно на опита на Радев да капитализира върху реакциите от изтеклия запис от форума на ПП. Въпросът е как обществото ги оценява. Тук е ключът за палатката - ако повечето хора смятат, че на записа се е чуло нещо възмутително и скандално, реакцията на президента ще е оправдана. Това, което изтече е доста притеснително, и няма как да не възмути доста хора. Не мисля обаче, че връчването на мандата беше мястото, на което Радев трябваше да държи такъв тон. 

 

Но това със сигурност би се видяло от всички и може би това е търсеният ефект. 

 

Безспорно. Това е демонстрация на сила и възползване от това, че може би в обществото по-скоро се оценява негативно чутото от записите. Президентът иска да се качи на тази вълна, която се надига в обществото. 

Как се вписва това поведение на президента тезите за президентската република и твърденията, че едноличната власт се е усладила на Радев? 

 

Тези, които обвиняват държавния глава в това, ще го използват. Радев тук се подхлъзна и трябва да внимава в този тип изказвания. Радев се опитва да наставлява една политическа формация, която използва конституционното си право. Президентът може да бъде упрекнат в прекомерно властолюбие. Но не мисля, че има нарушаване на Конституцията. При всяко положение обаче се излиза от добрия тон, което беше излишно. 

 

На ръба на конституционните правомощия ли е това, което направи президента? 

 

Движи се по ръба. Посъветва ПП-ДБ да върнат мандата неизпълнен. Каза, че не е целесъобразно да им дава мандата. Каза им, че не стават. Това е доста персонална оценка, която може би трябваше да спести или да направи завоалирано.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 31896 |18.05.2023 Петър Чолаков пред Фрог: Борисов е толкова уплашен, че нищо чудно и Атанасова да бъде хвърлена в месомелачката . 7| 4951 |25.04.2023 Петър Чолаков пред Фрог: Надлъгването между ПП-ДБ и ГЕРБ продължава . 18| 7565 |23.03.2023 Цветан Томчев за Фрог: В държавната обществена медия Петър Петров Волгин няма право да прокарва пропаганда . 0| 18514 |16.08.2022 Доц. Петър Чолаков пред Фрог: Янев може и да не хване влака. При БСП и ИТН драмата ще е голяма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads