Реклама / Ads
17| 6836 |21.07.2008 ИНТЕРВЮ

Мария Капон: Олигархията продуцира властта в България

.
Страната се управлява от финансово-милиционерска олигархия с политически позиции в органите на сигурността, съдебната система, митниците и т.н., смята председателят на ЕНП Мария Капон.
 

Интервю на Даниела Георгиева 

- Г-жо Капон, как ще коментирате отправените към нас критики от страна на ЕК по отношение на корупционните практики?

- Докладът на Европейската комисия звучи като присъда за българския кабинет. В него са избегнати всички условности като „полагат се усилия”, „има добра воля за” и „недостатъчен напредък”. Днес в документа се говори за ново начало, за тотален срив на доверието към българската администрация. Ясно се казва, че в България средствата от еврофондовете се крадат. Докладът е тежък, безкомпромисен и реалистичен. Колкото и да е странно коментарите, които чувам във връзка с отнетата акредитация на 4 български агенции, са коментари на облекчение, че вече ще се кандидатства по проекти директно пред Брюксел и ще се прескочат корупционните капани в София.

- Не се ли премълчават проблемите с източване на ДДС, сякаш въпросът е решен?

- Фактите показват, че не. Акцизи се събират на границата, а ДДС се изисква след 45 дни от друга служба. Така често се оказва, че някой си е платил на митницата, а след 40 дни фирмата е изчезнала и не си плаща ДДС. През това време стоката е реализирана на пазара. По мое мнение всички взимания трябва да се съберат под шапката на Национална агенция по приходите, която да стане единна агенция по приходите. Може би тогава ще пресечем тези злоупотреби.

- В доклада на ОЛАФ страната ни е похвалена за закриването на безмитните магазини. Това достатъчно ли е?

- Разбира се, че не е достатъчно. Но дори затварянето на безмитните магазини се оказаха тест за управляващи и опозиция в Народното събрание. След като тези обекти бяха изрично посочени като част от контрабандните канали и бе ясно посочено, че страната ни не може да се справи с контрола над тях, се отиде на вариант да бъдат закрити. Сред защитниците им се оказаха хора, както от управляващата коалиция, така и от опозицията. Очевидно, че корпоративните интереси не подбират цвят. Затова смятам, че и борбата с корупцията не трябва да се движи само по дясно-лявата ос на българското политическо пространство. Например за затварянето на магазините на едно и също становище бяхме аз, Мартин Димитров, Сергей Станишев, Гергана Грънчарова, Джон Байърли. Борбата с контрабандните канали трябва да продължи с всички средства, защото те генерират сива икономика, която корумпира, внася вредни за здравето стоки и атакува правилата на пазара и свободната конкуренция в България. Бих искала да Ви обърна внимание, че въпреки че Народното събрание прие закон за прекратяване дейността на всички митни и безмити магазини и бензиностанции на сухопътната ни граница, се оказа, че на КПП Капитан-Андреево продължават да работят два обекта. В петъчния парламентарен контрол попитах министър Орешарски на какво се дължи това? След справка стана ясно, че бензиностанциите работят, защото се намират на изходящи трасета. Оказва се, че всичките, които бяхме в работните групи, сме направили пропуск - тези бензиностанции да остават да работят. Експертите и ние законодателите не сме записали изричното „на изходящи и входящи трасета”, което оставя дупка в закона. От трибуната на Народното събрание призовах за спешно заседание, за да бъде поправен този пропуск. Министър Орешарски ме увери, че е отнесъл въпроса към междуведомствената група за съответно решение. 

- Преди месец Стоян Александров каза по повод закриването на безмитната търговия, че държавата проявява пълна безпомощност пред ЕС. Прав ли е?

- Държавата показа безпомощност не пред Европейския съюз, а пред българските граждани, защото показа пълна неспособност да спре контрабандните канали по българските граници. А това да припомня са граници и на Европейския съюз.

kapon.jpg

- В предварителния мониторингов доклад на ЕК пише: „Липсата на категорична решителност и резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност е тревожна.” Нищо ли не може да се направи в тази посока?

- Как, като мафията и организираната престъпност са стигнали до върховете на властта в България и на практика страната се управлява от финансово-милиционерска олигархия, която държи в ръцете си сериозни политически позиции, позиции в органите на сигурността, съдебната система, митниците и т.н. Тези хора не се интересуват от доклади и на практика са окупирали демокрацията и пазара в страната. Затова от началото на април твърдя, че в България трябва да се проведе операция „Чисти ръце”, която да изкорени мафията или да я свие в размери, които не изкривяват правната и политическа уредба на страната. Във всяка държава има мафия, само нашата мафия си има държава.

- Мислите ли, че в България административният капацитет за усвояване на евросредствата е слаб или просто се краде много?

- Страната ни има изключително слаб административен капацитет и освен това се краде прекалено много. Очевидно не по предназначение са отишли и средствата за повишаване на административния капацитет.

- Защо според вас българските чиновници си остават непоправими дори след критиките на ЕС?

- Никой не очаква чиновниците засрамено да сведат глава и като добри деца да спрат да правят повече така. Нужна е политическа воля, системи за вътрешен мониторинг, контрол и ясно отчитане на дейността със срокове. Има качествени показатели, по които да се измери ефективността на администрацията. Разбира се, трябва да има и стимули, които да мотивират хората да работят за българската държава. Защото в свободната конкуренция с частните корпоративни структури, държавата губи от кадровия си потенциал. Оттам губят и всички български граждани.

- Има ли чадър от институциите върху определени български предприемачи и бизнеси?

- Единна народна партия, още при своето учредяване ясно заяви, че нейният опонент не се казва просто БСП, а олигархията, която вместо демокрация, на практика реализира латиноамерикански модел на управление. Разбира се, че има и други подобни случаи и мисля, че вие ги знаете много по-добре – и гражданите на Варна, Бургас, Пловдив знаят имената на безнаказаните. Тези, без чието разрешение не се случва нищо в тези градове. Те не са свързани с властта, те продуцират властта в България. Фактът, че те са недосегаеми и при червени, и при сини, и при жълти, показва колко дълбоко са влезли корените на мафията в държавната снага.

m_kapon_1.jpg
 снимки Вяра Йовева

- Можете ли да прогнозирате какво ще се случи оттук нататък?

- Лесно е да прогнозирам, че международният ни авторитет ще се срине до ниска точка, че ще плащаме да речем по-скъпа вода, защото ще трябва да плащаме пречиствателните станции от джоба си, че ще плащаме по-висока такса битови отпадъци, защото средствата за депа за отпадъци също ще бъдат спрени….С две думи – българите ще платят от джоба си корупцията на една политическа шайка, настанила се във властта и на практика иззела правата на гражданите.

- Според вас има ли политическа воля да се справи до края на мандата си това правителство?

- Не виждам желание у някого да чака края на мандата, а никой не пречеше и до днес да се прояви управленска воля. Но такава няма! Моментално трябва да си отидат Орешарски, Мутафчиев, Гагаузов. Това може да се окаже малък знак в посока на решителни действия. Другият не по-малко тежък упрек е към българската правосъдна система. Главният прокурор, вътрешният министър и шефът на ДАНС трябва да покажат твърда ръка и да хвърлят виновните в затвора. Не е време за думи, а за действия, а те се виждат лесно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9068 |20.07.2008 Мартин Кьониг: Най-голямото богатство на България са хората . 5| 6180 |17.07.2008 Живко Георгиев: Ако има бюлетина против всички, тя ще е най-популярна . 5| 6493 |16.07.2008 Р. Ценова: Партии използват екосдруженията, докато са в опозиция . 31| 6202 |14.07.2008 Л. Кулезич: Измислената „литературна война” е битова разпра за облаги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads