Реклама / Ads
0| 53452 |04.03.2022 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев пред Фрог: Банка отказа да преведа пари за Украйна, защото съм написал: “Долу диктатора Путин”

.
Методи Андреев
Банка ми отказа да преведа пари за Украйна, защото съм написал: “Долу диктатора Путин”. Това разказа пред Фрог нюз бившия шеф на комисията по досиетата Методи Андреев. Ето какво още сподели той:
 

Г-н Андреев, потърсихте ни, за да ни кажете, защо не сте успели да изпратите пари на украинския народ. 

 

Ще ви разкажа за една безобразна история, която се случи днес рано сутринта. На втори март реших да направя дарение по обявената сметка на БЧК за помощ на украинския народ. И понеже сметката ми е в Булбанк, реших през нея да направя дарението. Във вносната бележка съм написал като основание на превода - дарение за украинския народ, а в графата “общи пояснения” съм написал: “Слава на Украйна. Долу диктатора Путин”. И днес около 11 часа ми се обажда един господин, за да ми съобщи, че не могат да пуснат превода, понеже в бележката се съдържа пропаганда. 

А колко хора имат достъп до нея, за да се счете, че става дума за пропаганда? 

Аз и  банката. Затова се чудя как тази бележка може да се счита за пропаганда. И пропаганда за какво? В полза на войната или против войната?! В полза на диктатора или против него?! Това е абсурдно. 

 

Опитахте ли да кажете тези неща на банковия служител?

 

Разбира се - казах му, че това са мои пари и моя воля и мое разбиране. И те нямат право да отказват тази моя воля. Той каза, че не може. Попитах дали някъде е написано, че не може да се прави пропаганда против диктатори. След това му обясних, че това, което се прави с мен,  е недопустимо. И че същата тази банка е изплатила на каса, по думите на Васил Божков 60 милиона лева.

 

Надали е можел да даде обяснение за тези 60 милиона. 

 

Да, разбира се. Той се оправда, че нищо не може да направи. Така разговорът ни приключи. Моето плащане на практика не е одобрено. 

 

Приемате ли случилото се като поредно доказателство за това, че държавата ни се намира под контрола на Путин и неговото управление? 

 

Да, това обаждане от банката доказва, че България е путинизирана държава. Путинизирани са даже и такива независими институции като банките. И затова, ако искаме да осигурим националната сигурност и тази на народа ни, трябва да се проведе депутинизация. 

 

Как си обяснявате грозната сцена, която се разрази на Шипка на 3-ти март?

 

Обяснявам си го с това, че путинизацията се задълбочи и засили по време на второто управление на Бойко Борисов. Той предостави държавата изцяло в услуга на руските интереси. През 2015 г. у нас силно се заговори за едни паравоенни формирования, които официално съществуваха. “Групата за натиск” в парламента няколко пъти правихме опити да поставим този въпрос на вниманието на тогавашната власт.  Борисов и службите се правеха на ударени, че не ги забелязват. Нещо повече,  една от тези паравоенни руски групировки бе издала смъртни присъди на 15 човека - яростни противници на руския путински режим. 

 

Какво направихте тогава?

 

Отидохме в МВР и се срещнахме със зам.-министър Ципов. Той се ангажира със случая. Стигна се до идентификация на интернет адреса, от който бе пусната заплахата и до там. Повече никой не ни се обади.  Не чухме някой да е санкциониран. Случилото се на Шипка е резултат от путинизацията, извършена по времето на Борисов. Затова, ако искаме да се измъкнем от тежката зависимост, трябва да започнем тази депутинизация. 

 

От къде да се тръгне, обаче? 

 

Тя трябва да започне в няколко направления. Първо - да се тръгне от службите за сигурност. Защото, ако те са превзети, превзета е и държавата. Трябва да се поставят под контрол всички служители на тези служби. Става въпрос завършилите школи на  КГБ и ГРУ. Както и бившите офицери и агентурата на ДС, намираща се в тези служби. Необходимо е да се спре достъпа  на тези лица до класифицирана информация, защото са заплаха за националната сигурност. Трябва да се започне кръстоносен поход срещу политическата корупция. В руската сфера на влияние, корупцията е станала форма за държавно управление. Тя се подклажда и развива от руските спецслужби като основен начин за ерозиране на държавността. 

 

Искате да кажете, че руските служби превземат управлението на държавата ни  чрез корумпиране на нейните представители?

 

Точно така. По този начин властта се държи в зависимост. Но да продължим - необходима е спешна депутинизация на отбраната. Виждаме колко несъстоятелно е поведението на много български генерали, които се наричат натовски. У нас трябва да има натовска база с натовски контингент. Само това може да гарантира на България истинска национална сигурност. 

 

Нека да не забравяме сферата на икономиката и финансите. 

 

Това трябва да е следващата ни задача. Нужно е да се установят реалните  руски капитали в икономиката ни и да се набележат мерки за намаляване на тази зависимост. Много международни агенции съобщават, че у нас има скрити над 40% от руските капитали. Да се установят икономическите субекти с руско участие и да се ограничи достъпа им до национален и европейски финансов ресурс. С руско участие се монополизират важни сектори от икономиката. По времето на Борисов тази монополизация достигна най-високи нива. Нужни са проверки за схеми на пране на пари на руски капитали чрез български икономически субекти и олигархични структури. Известно е, че руските пари у нас се препират през строителството. 


Но ние не можем толкова години да се откъснем от руското влияние в енергетиката,  а вие говорите за икономика и финанси. Как да стане това? 


В ЕС две държави - България и Германия нямат диверсифицирани  енергийни източници. В Германия нещата са по-добре от нас. България е на 100 % зависима от путинската държава. И затова е виновен Бойко Методиев Борисов. Нека да си го кажем. Трябва да се забрани на руски фирми да участват в строителството и експлоатацията на енергийната ни инфраструктура. Има твърдения, че част от ЕРП-та са всъщност собственост на руски олигарси. Нека в тази посока да се направят нужните разследвания. Трябва да се извърши депутинизация на националния ефир и интернет пространството и да се започне сериозна война с хибридните новини и фалшивата информация.

 

Да не ви разочаровам, но засега това изглежда кауза пердута. 

 

Така е.  Битката с путинските тролове е абсолютно належаща. Онзи ден виждам как с помощта на ГЕРБ-младежи се създаде паника, че едва ли не бензина свършва. Ето това е резултат от тази хибридна путинска пропаганда. Следва депутинизация на политиката. Политическите партии да се разследват за заплаха на национална сигурност, ако открито рекламират режима на Путин. Значи може протестиращите срещу Борисов да бъдат обвинени от прокуратурата в опит за преврат, а български политици и генерали, които и в момента и след агресията в Украйна,  открито застават на страната на Путин. При промяна на политическата обстановка, тези хора ще се превърнат в марионетките на путинския режим в България. И това е сериозна заплаха за националната ни сигурност. 

 

Защо държавата ни се оказа толкова путинизирана - защото хората симпатизират и открито вярват на руския президент или защото са финансово зависими от  Москва? Парите или идеологията - на какво залагаме ние? 


Отговорът се състои в следното - какво толкова афектира вчерашните мракобесни субекти, които хвърляха снежни топки по премиера Кирил Петков?  Той и правителството му не са навършили 100 дни на власт. Те още не са разгърнали кой знае каква видима политическа дейност срещу статуквото. Готвят се законодателни инициативи, но няма реална политическа обстановка, която да е променила коренно функционирането на държавата. 

 

Да ви върна на въпроса - какво афектира хората на Шипка да се държат така агресивно? 

 

Тези хора разбират, че в България бавно и полека се готви спиране на всички кранчета, по които са текли руските рубли, превърнати в евро и долари.  Става дума за тези пари, които купуват съвести на българските политици и олигарси, както и на държавните  чиновници. Все по-трудно ще е на т. нар. пропутинска пета колона. Разумните хора могат да са русофили и не, въпрос на гледна точка.  И в това няма нищо лошо.  Лошото е, че при много хора русофилството минава през преклонението пред лудия човек, който управлява в момента Кремъл - както го нарече между другото министър-председателя на Чехия. 

 

Той ли го нарече така?


Той каза, че Путин е луд. Трябва да се преклоним пред героичните защитници на Украйна, които показа как един народ се превръща в нация пред лицето на света. Да се преклоним пред онези руснаци, които намериха сили и смелост в тази тежка ситуация да стачкуват против войната. Тези хора заслужават уважение. В името на тях ние трябва да заклеймим това, което прави Путин. Трябва да го отречем и да направим всичко възможно България да я почистим от това зловредно пропутинско влияние. Сега е момента. Иначе България няма да я има. 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13572 |01.03.2022 Експертът Илия Налбантов пред Фрог: Путин не е Русия, орки е прозвището за агресорите в Украйна . 0| 10149 |27.02.2022 Кметът на Терновка, Николаев пред Фрог: Болниците ни са пълни. Руснаците стрелят без всякаква причина . 0| 9783 |27.02.2022 Лариса Савченко пред Фрог: Мариупол е важната цел. Руснаците влизат в селата, за да търсят храна, грабят магазините . 5| 10262 |24.02.2022 Български преподавател от Украйна пред Фрог: Няма гориво. Минавах между руски танкове в Херсон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads