Реклама / Ads
0| 9748 |27.04.2022 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев пред Фрог: България да покаже зъби и нокти на Русия за газа

.
Методи Андреев
България трябва да покаже в този момент много сериозно зъби и нокти. През нас минава транзитен газ за Сърбия и Унгария. Няма смисъл да подсмърчаме и да ближем рани, а трябва да кажем, че ако “Газпром” продължи по този начин да се отнася към договорите, ние ще спрем газа за Сърбия и Унгария.
 

Това каза бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев пред Фрог нюз. Ето какво още допълни той по темата с газа: 

 

Г-н Андреев, защо точно в този момент Русия избра да врътне кранчето на газа за България? 
 

Нашето кранче на газа бе врътнато с това на Полша. Както вече добре знаем, тази страна е най-радикално настроена срещу режима на Путин. Непосредствено граничи с Украйна и през територията й минава голяма част от оръжията, предназначени за защита на украинските въоръжени сили. Резонният въпрос действително е защо България, която не е “нито риба, нито рак” и която “хем я сърби, хем я боли”, бе избрана да е следващата жертва на гнева на Путин. 

 

И какво е обяснението ви?

 

Тази работа има изключително политически привкус от една страна. От друга - спирането на газа за България би нанесла най-малко щети за руската икономика поради факта, че сме най-малкия потребител в ЕС. От месец насам върви бясна и необуздана кампания за сваляне на това правителство. Флагманът на атаката, разбира се, е ГЕРБ с нейния лидер - първият държавен и партиен ръководител - другаря Бойко Борисов. Ако се направи анализ на кого помага решението да се спре руския газ за България, ще се разбере, че това  е ГЕРБ. Целта за спирането на газа е политически удар срещу правителството. Възниква въпроса - къде ГЕРБ и ДПС намериха допирни точки с руския интерес? Все по-реална става възможността България да се отърве от сто процентовата си зависимост от руски газ. Това правителство започна активно да работи в посока на реална диверсификация. Виждаме, че атаката срещу него градира. Това означава, че центърът в България, който работи за сваляне на правителството е получило един вид бонус, намигване от Русия. 

 

Допускате ли, че този център е знаел за намеренията на Русия за спирането на газа?


Разбира се.  Цял месец тече тежка кампания за отричане на всичко, което ПП и управляващата коалиция се опитва да направи. Сега идва вторият удар - сериозно да се засегне българската промишленост и предприятия. А от там сериозно да се удари по джоба на българите. А всички знаем, че когато изтънее джоба му, той става политически активен. Идеята е това правителство по-бързо да бъде свалено.  Мисля, че силите, които са за реална диверсификация, трябва да предприемат контраатака. 

 

Как да изглежда тя?
 

Тя трябва да е агресивна. На първо място - да не се чака управляващите да ги канят в медиите, а те да искат участие, за да обяснят на всички българи в какво блато ни остави ГЕРБ. А именно - на 90 -100 процента зависимост от руския газ. Сега се вижда какви лъжи е говорил Бойко Борисов, когато се строеше “Турски поток”, а именно за 100 процента диверсификация. Какви лъжи е говорил, когато се строеше “Балкански поток”? Какви лъжи е говорил, когато ходеше на връзката с Гърция, за да покаже как се работи, но след него нещата спираха. България е най-зависимата от руските енергоносители. Това, което направи Борисов, е престъпно. България трябва да покаже в този момент много сериозно зъби и нокти. През нас минава транзитен газ за Сърбия и Унгария. Няма смисъл да подсмърчаме и да ближем рани, а трябва да кажем, че ако “Газпром” продължи по този начин да се отнася към договорите, ние ще спрем газа  за Сърбия и Унгария. 

 

Как виждате да се случи това?


Трябва да стане ясно, че е война и всеки търси начин да се спасява. Трябва да се постави ултиматум на “Газпром” - или се коригират относно доставките за България, или спираме “Турски поток”. Ние имаме право на подобна реципрочна мярка. 

 

Някой ще каже, че ще спрат да ни плащат транзитните такси. 

 

Така е, но може да поискаме едно дело в арбитражния съд за нарушаване на договорите с “Газпром”. Нека си спомним за онзи милиард и сто милиона долара, които засега никой не коментира по предишния договор за пренос на руски газ от Украйна. Какво стана с тези пари?! Другото, което трябва да стартира е спешно да се свали мораториума от проучването на българските територии за газ и нефт. Това е  руска щуротия, която Борисов извърши като наложи мораториум не само върху добива, но и върху проучването. Знае се, че на територията на България има количества газ и нефт. Не се знае какво е, но ние и без това не употребяваме много.

 

Знае се,че в червенобрежки регион се намира един от най-богатите шистови находища на газ в Европа. Това е третата стъпка, която трябва да бъде започната. Сега ще проличи ние народ ли сме или мърша. Идва лято - брилянтно време, за да отговорим на руската атака и да спечелим позиции. Нека и ние веднъж да се опълчим на имперския интерес на Путин.  

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14826 |25.04.2022 Методи Лалов пред Фрог: Поредно нагло държание от Митрофанова. Тази жена трябва да бъде изгонена . 0| 37804 |21.04.2022 Елена Поптодорова пред Фрог: Трудно мога да си представя по-унизително и обречено състояние за България . 0| 5315 |20.04.2022 Адв. Величков пред Фрог: НС да обсъди въпроса с оръжията за Киев. Ту сме на килимчето, ту сме извън него... Несериозно е . 0| 35647 |15.04.2022 Михаил Екимджиев пред Фрог: Гешев е престъпник. Апелирам за стачки на адвокати и съдии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads