Реклама / Ads
10| 21604 |26.09.2022 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев за Фрог: Борисов даде на Кремъл най-много. Ако не излезем да гласуваме, в тунела ще ни блъсне влак на ГЕРБ, ДПС и ”Възраждане”

.
Най-успешният български политик, приложил най-полезни за Кремъл политики е Бойко Борисов. Той е дал на Москва най-много. Чак ми става смешно какъв ястреб се извъди. Прилича на Барон Мюнхаузен - говори такива врели-некипели. Пази Боже партия с такъв лидер да спечели и да управлява. Той е абсолютен демагог. Всичко, което казват от ГЕРБ, са огромни лъжи. Ако хората излязат да гласуват, възможно е да има коренна промени ситуацията и да има светлина в тунела. Иначе в тунела може да срещнем влак на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” и той да ни блъсне челно.
 

Това заяви пред ФрогНюз Методи Андреев.

 

Ето и цялото интервю: 

Господин Андреев, въпреки разкритията за връзката на Бойко Борисов и така наречения “Турски поток” у нас с избухването на войната в Украйна, ГЕРБ продължават да са първа политическа сила според всички социологически проучвания. С какво си обяснявате това? 


Не трябва да забравяме, че ГЕРБ най-успешно реализира политиката на някогашната БКП и създаде своя номенклатура. В началото на прехода беше изключително трудно да бъде победена БКП, защото номенклатурата й, която бе участвала в различни по мащаб кражби, облагодетелствани от комунистическия режим, продължаваше по инерция да гласува за нея. 


Същото е положението с ГЕРБ. Да не забравяме, че Борисов все пак е бил член на БКП. Като такъв той много добре разбира, че най-сигурният начин е да създадеш прослойка от облагодетелствани хора, участвали в различни по мащаб далавери, да говориш демагогски, да създадеш зависими от твоето управление хора, благодарни на това, че са калинки и с много семпло образование са направили сериозни кариери. Електоратът на ГЕРБ е такъв в голямата си част. Има и гербаджии, които все още вярват, че Борисов е техният лидер и пази държавата от това БСП да не дойде на власт. 

ГЕРБ обаче не са на власт от повече от година и може би голяма част от тези “калинки” са сменени. 


Не са сменени. Тук-там може би някои ръководители са сменени. Това е основният проблем на предишното правителство. Още в първата си минута то трябваше да изгони например Комисията за защита от конкуренцията, защото тя поддържаше българските монополи. Благодарение на нея имаше монопол в горивата и куп икономически дейности. Тя продължава изцяло да бъде на ГЕРБ - знаете, че майката на депутата Александър Ненков е председател на КЗК. Държавните регулатори трябваше моментално да бъдат сменени. Не направиха нищо за това да сменят представителя на държавата в “Лукойл”. 


Тази забавена реформа даде до голяма степен бонификация на ГЕРБ и тази възможност да се съвземат. Виждате, че в момента (поне така казват социологическите проучвания) ГЕРБ води. Но тя не води, защото тези, които искат да гласуват за ГЕРБ са се увеличили. Те са същите, просто са се консолидирали. Видяха, че въпреки леката лустрация против корупцията, започнала по времето на предишното управление, в тези хора има желание. 

Къде е връзката с Русия в тези резултати на ГЕРБ? 


Тя е повече от видна. Най-успешният български политик, приложил най-полезни за Кремъл политики е Бойко Борисов. Той е дал на Москва най-много. 


Да започнем първо с базата в “Росенец”. Бойко Борисов е човекът, който подписа договор за концесия с “Лукойл” за ползване на пристанището за 30 години. Някой видял ли е договорът за нея? В нея се твърди, че има клаузи, регламентиращи, че там не могат да влизат български държавни органи - “Митници”, НАП…, без да се обадят на концесионера. 


Когато беше кмет на София, Бойко Борисов беше награден от тогавашния руски посланик Анатолий Потапов с някакъв орден. При награждаването той каза, че въпреки че ние сме “натовци”, държим страшно много на Русия. Той тогава обеща, че докато е кмет на столицата няма да пипат МОЧА - паметника на Съветската армия.


Да не забряваме, че по времето на Борисов започна “Белене” и проектът беше реанимиран отново. Да не забравяме, че беше изграден “Турски поток” с наши пари - 3 милиарда лева. Нали точно това искаше Путин, за да заобиколи Украйна, да гарантира доставките на приятелските си режими в Сърбия и Унгария и тогава започна войната. Борисов помогна на Путин. 


По времето на Борисов абсолютен монопол беше “Газпром”. 90% от “Турски поток” за 20 години напред е резервиран за “Газпром” и дума не даваше да се издума за вземане на газ от друго място. 


Все говори, че токът щял да бъде намален токът, ако дойде на власт. Забравиха ли българите защо беше свалено първото правителство на Борисов? Заради високите цени на тока. Ако Борисов знаеше как да намали цената на тока и ако можеше, първото му правителство нямаше да падне. 


Планът за възстановяване и развитие, предложен от ГЕРБ, во веки веков ни връзваше с Русия, защото там е било предложено всички ТЕЦ-ове на въглища да минат на руски газ. Тоест българското електричество щеше да бъде вързано с Москва. Това готвеше пронатовското и европейско управление на ГЕРБ. 


Говори, че щял да намали цената на бензина и дизела. Колко пъти по времето на Борисов имаше протести заради монополно високите цени на “Лукойл”? Колко пъти? 


А въпросът с плащанията по арбитражното дело за двата реактора? (Арбитражният съд отсъди Националната електрическа компания (НЕК) да плати половината сума от иска на руската компания "Атомстройекспорт" за поръчаното, но незаплатено оборудване за АЕЦ "Белене", бел. ред.) Имахме идеалната възможност да обжалваме този арбитраж, но не беше направено. А можеше да го обжалваме и да съборим решението, защото имаше данни, че в състава на съда, решил делото, е имало руснак. 


Управлението на Борисов беше в подкрепа на Кремъл. Какъв ястреб се извъди Борисов, чак ми става смешно. Той действително прилича на Барон Мюнхаузен - говори такива врели-некипели. Пази Боже партия с такъв лидер да спечели и да управлява. Той е абсолютен демагог. Всичко, което казват от ГЕРБ, са огромни лъжи. 

Тези неща са публично известни. Защо все още има хора, които откровено продължават да подкрепят ГЕРБ и управлението на Бойко Борисов? За къса памет ли става въпрос, за това че българинът е беден и гладен…?


Голяма част от хората са облагодетелствани, калинки… Има и малка част, която смята, че ГЕРБ е дясна партия и това е голямата им заблуда. В една от последните си изяви Борисов казва, че би управлявал с ДПС, с ДБ. Най-важното е, че той за пръв път слага официално ДПС на масата. 


Ако ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” имат повече от 121 депутати, ще станем свидетели на т.нар. “експертно правителство” на Доган. 


Тези, които не харесват ГЕРБ, не харесват и нерешителността на предишното правителство. Не са доволни от това, че се затлачиха реформите и в действията си бяха твърде неубедителни. Някои хора останаха разочаровани и голяма част не искат да гласуват, но това е убийствено и мафията ще си създаде благоприятна обстановка за връщане на позициите си, схеми, далавери и по-лошо - България да продължи да се отклонява от своя евроатлантически курс.


Корупцията у нас е създадена и развита по модела на тази в Русия. Корупцията у нас не е просто кражба, а е политическо оръжие на Кремъл за създаване на зависимост на цели политически партии. 

 

Във време на война с Русия изглежда е много важно какъв избор ще направят българите. 


Разбира се. От “Възраждане” зоват да излезем от НАТО. И тогава какво? Ще излезем от НАТО, за да станем обект на нападение на Путин ли? Това са национални предатели. Не знам кой им се връзва на акъла. Правим се на обидени, затова дръпнаха. 


Но човек гласува принципно за себе си, за семейството си и своето бъдеще. Вдигне ли се процентът на гласуване, сметките на ГЕРБ няма да излязат. Ако се вдигнат повече хора да гласуват, ГЕРБ ще паднат и при всички случаи ПП може би с малко ще ги изпреварят и НС ще изглежда по съвсем различен начин. Иначе няма за какво да се сърдим.


При това положение ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” ще имат възможност в следващия парламент да управляват в “експертно правителство” под ръководството на Доган. Борисов няма да е премиер при всички случаи. Но ще му бъде гарантирано спокойно бъдеще. Няма да се разследват далаверите на ГЕРБ и ще се удари чертата под сметката, ще се отвори нова сметка. Ще започнат всичко отново с други хора. 


Ако хората излязат да гласуват, възможно е да има коренна промени ситуацията и да има светлина в тунела. Иначе в тунела може да срещнем влак на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” и той да ни блъсне челно.


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6759 |23.09.2022 Проф. д-р Николай Димитров пред Фрог: Искам пациентът да излиза от болницата здрав и щастлив, а не разорен . 8| 12971 |21.09.2022 Елена Поптодорова пред Фрог: Путин е с гръб до стената. Ще направи всичко, за да потисне вероятността от бунт . 3| 7485 |18.09.2022 Пламен Абровски пред Фрог: Акцията на “Кап. Андреево” е да махнем един, за да сложим друг. Лъжа е, че сме яли отровна храна . 1| 9860 |15.09.2022 Адв. Величков пред Фрог: Ако няма нов ВСС до Коледа, ще бъдем в конституционна криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads