Реклама / Ads
5| 5754 |01.12.2008 ИНТЕРВЮ

Михайло Рамач: Новините, които идват от България са свързани с корупция

.
Главният редактор на популярното сръбско издание "Данас" говори пред Frognews.bg за борбата на властите в Белград срещу престъпността, издирването на генерал Ратко Младич и за отношенията между България и Сърбия.
 

 

- Г- н Рамач, какви са настроенията в република Сърбия след като стана ясно, че страната може да получи статут на кандидат – член на ЕС, как обикновените сърби гледат на Евросъюза?
- Според последните социологически проучвания, които бяха направени тук, 60 % от сърбите подържат едно евентуално членство на страната в Европейския съюз. Демократическата партия на Борис Тадич, която е най- активна в управляващата коалиция и е основен поддръжник на ЕС, една година след последните избори се подкрепя от близо 40 на сто от избирателите. Обикновените хора желаят най- вече приближаването към Европа заради възможността да паднат шенгенските визи. В социологическите проучвания също така се вижда, че има нагласа приемането на европейското законодателство да намали корупцията у нас. Но има хора, предимно земеделски производители, които смятат, че усвояването на европейските стандарти ще им попречи да продават своята продукция – това са млекопроизводители, месопреработватели, както и производители на ракия.

- Има ли някакви сведения за това къде се намира генерал Ратко Младич и какви усилия полагат сръбските власти за неговото залавяне?

- От време – навреме се  появяват информации за акции по издирването на Ратко Младич. На този етап обаче няма никакви конкретни доказателства, че той се намира на сръбска територия. Полицията не съобщава подробности и детайли за това какви точно акции се провеждат, пък и не е известно кои са екипите, които го издирват – дали са цивилни или от военните служби. Наскоро имаше една по- голяма акция. Понякога в новините се появява информация като тази, която е само предположение, че някаква група офицери пази Ратко Младич в околностите на Белград. Някои хора се появяват в медиите и казват, че са го разпознали. Преди няколко месеца полицията проведе мащабна акция на няколко военни обекта, които се намират извън населени места.

-  В Сърбия се готви приемането на закон за конфискация на незаконно придобитото имущество. Ще се раздели ли престъпния свят с луксозните си имоти и има ли опасност да бъде конфискувана къщата на певицата Цеца Величкович, която е много популярна сред някои слоеве на обществото в България?

- Законът за незаконно придобитото имущество предстои да се приеме наистина. Това ще стане или до края на тази година, или в началото на следващата. На основата на този закон ще могат да бъдат предприети реални стъпки спрямо онези, които не могат да докажат как са придобили своето имущество. Това важи и за тези хора, за които има съмнения, че са забогатяли от контрабанда на цигари, наркотици и оръжие по време на ембаргото. Вилата на Цеца Величкович в Белград е построена без съответното разрешение. В последно време певицата рядко се появяма по телевизията, но аз имам усещането, че тук тя не е толкова популярна, колкото у вас например. Тя прекара известно време в затвора, но не ми е известно срещу Цеца Величкович да се води някакъв съдебен процес.

ramac1.jpg- Какво е вашето впечатление, справят ли се властите в Белград в борбата срещу мафията?

- През последните две години бяха разбити няколко организирани престъпни групировки. След това последваха множество съдебни процеси. Но има и един проблем – адвокатите на обвиняемите намират множество вратички, които им позволяват да протакат и минират делата заради действащото старо законодателство. От друга страна правни експерти посочват, че полицията не е в състояние да обезпечи и представи в съда достатъчно убедителни доказателства. Неотдавна бе арестуван един висш функционер от редиците на партията на президента Борис Тадич. Тогава тадич направи изявление и каза, че ще има още арести и неговата партия няма да разпъва политически чадър над когото и да е.

- Какво се знае за България и какви новини за страната ни достигат до вас?

- Моите наблюдения показват, че у нас се пише малко за България. Нито една сръбска медия май няма свои кореспондент в София и изобщо в България. Онези новини, които достигат тук са предимно от чужди агенции и са свързани най- често с корупцията в България. Който иска да се информира за вашата страна, трябва да си купи от павилионите в белградските хотели американски и английски вестници, по – рядко се намират немски и френски. Ако в тях има нещо написано за България, разбира се. Но по принцип новинарите се информират предимно от интернет за това какво се случва у вас.

- Как бихте коментирали позицията на българското правителство за Косово?

- Независимо Косово е факт, без значение колко държави са го признали. Белград не може нищо да направи в тази посока, нищо не може да промени. Сръбското правителство отзова посланиците от всички държави, които признаха Косово. Сърбия остана най- много разочарована, когато Косово бе признато от Черна гора, Хърватия и Македония. Смятам, че е нормално България да води политика, основана на своите собствени интереси и на интересите на западните държави, с които е съюзник.

- Ако може да определите отношенията между нашите две съседни държави с две изречения, какви ще бъдат те?

- Те се развиват по- малко, отколкото могат всъщност. Сърбия е много по ориентирана към Русия, Германия и Италия. Някои тук още въздишат и мислят за велика Югославия, а не за малка Сърбия, която остана от всичко. Онези сърби, които са прекарали годишната си отпуска в България, хвалят вашата страна. Но все пак повечето сърби пътуват в Гърция и Турция, това вероятно е така, защото като туристически дестинации те се рекламират тук много повече, отколкото България.

интервю на Александър Иванов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 10506 |21.05.2008 Румен Леонидов: Спонсори на Петков, с които не се е разплатил, убиха Жоро . 27| 10016 |13.04.2008 М. Михайлов: От Р. Петков започна грабежът на банките . 12| 16268 |10.01.2008 Вида Боева, съратничка на Ванчo Михайлов: Македонската държава да признае българската си идентичност . 25| 7250 |23.11.2007 Татяна Дончева: Не ме интересуват тези, които ме нападат, а техния патрон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads