Реклама / Ads
14| 7157 |28.12.2023 ИНТЕРВЮ

Милен Керемедчиев пред ФрогНюз: По-добре 20% в Шенген, отколкото 100% вън

.
Тази дата беше очаквана. Между Коледа и Нова година трябва да бъде гласувано това решение. Изненади няма да има. Австрия беше много праволинейна и твърда в позицията си и Виена да се откаже от решението си за вдигане на ветото за влизане по въздух и вода. Продължава обаче да е твърда по въпроса с влизането по суша. Въпреки това това е сериозна крачка в посока членство. В крайна сметка една врата, затворена вече 13 години, вече е открехната. С единия крак сме в Шенген. По-добре да сме 20% вътре, отколкото 100% вън.
 

Това заяви пред ФрогНюз международният анализатор Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи по повод новината, че България и Румъния ще получат зелена светлина за членство в Шенген от март 2024 г. 

 

Ето и цялото интервю:

Господин Керемедчиев, България и Румъния вече имат дата за присъединяване към Шенген - март 2024 г. Изненада ли Ви тази новина?

 

Тази дата беше очаквана. И не е никак случайно, ще хоризонтът е март и октомври. На първо място това са двата месеца, в които авиокомпаниите променят своите полетни програми въз основа на лятното и зимното разписание. Тогава е най-удобно с промяната на полетите да постъпят и промените в потока на пътници през Шенгенските коридори.







Втората причина е, че Австрия поиска нейни експерти да дойдат в България да окажат съдействие на българските гранични власти за прилагането на Шенгенските правила и то да бъде направено според изискването. На тези експерти ще им отнеме известно време, за да окажат съдействие на своите български и румънски колеги. 

 

Това споразумение, постигнато снощи, трябва обаче да бъде гласувано. Можем ли да очакваме изненади? 

 

Очаквано между Коледа и Нова година трябва да бъде гласувано това решение. Сигурен съм, че Европейската комисия и членовете на Шенген могат да го гласуват спешно и хубавото е, че не е необходимо присъствено заседание на министрите на външните и вътрешните работи на страните в Шенген. Тоест решението може да се вземе дистанционно и ще стане много по-лесно и по-бързо. 

 

Изненади няма да има. Австрия беше много праволинейна и твърда в позицията си и Виена да се откаже от решението си за вдигане на ветото за влизане по въздух и вода. Продължава обаче да е твърда по въпроса с влизането по суша.

 

Възможно ли е това да се отложи много далеч във времето? 

 

Има вероятност това да се отложи поне с една година. Важно е да се каже, че поетапното влизане в Шенген не нарушава по никакъв начин правилата за кандидатите. Самата Австрия е влязла на два етапа през далечната 1997 г. е влязла на два етапа. Периодът между двете действия е бил доста по-кратък - в рамките на няколко месеца. Минимум една година ще ни отнеме, защото сред исканията на Австрия е България да изгради непрекъсната ограда по границата с Турция. Това би отнело поне около година. Затова и преговорите ще се проточат поне през цялата 2024 г. 

 

Казвате - изграждането на ограда по границата с Турция е едно от условията. Това обаче до голяма степен зависи от вътрешната политика, а през последните месеци сме свидетели на много сътресения в управлението. Възможно ли е при хипотетично падане на правителството и този процес по изграждането на границата бъде стопиран, членството ни по суша в Шенген също да забуксува?

 

Теоретично е възможно. Но се вижда, че в момента, независимо от политическите настроения в страната, желанията за затягане на граничния контрол и изграждането на непрекъсната граница в Турция е в дневния ред на всяка сила в парламента. Тук поне няма разминаване между исканията на Австрия и желанията у нас. 







Смятам, че няма да има такова забавяне. Топката отново ще е у нас, което означава да впрегнем всички възможни средства, в това число и индивидуални преговори с държави от Шенген, готови да помагат с финансирането. Трябва да е много по-активна позицията ни, да има разговори с Австрия, Унгария, Нидерландия.

 

Виждате ли като проблем това, че новината за членството ни в Шенген дойде от румънските медии, а властите у нас сякаш мълчат все още?

 

Според мен България продължава да се бори с всички сили за пълно влизане в Шенгенското пространство и докато не получи крайното гласуване от страните членки за това, че ще бъдем пуснати само по въздух, ще продължава да настоява. Видимо е, че то няма как да се случи в момента, няма как да се промени позицията на Австрия. Въпреки това това е сериозна крачка в посока членство. В крайна сметка една врата, затворена вече 13 години, вече е открехната. С единия крак сме в Шенген. По-добре да сме 20% вътре, отколкото 100% вън.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10138 |24.12.2023 Иван Ланджев: От нас зависи на какво ще прилича България занапред . 32| 11905 |22.12.2023 Явор Божанков за ФрогНюз: Безконтролните кабинети на Радев приключиха. Нидерландия вдига ветото заради конституционната реформа . 23| 18998 |20.12.2023 Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Има стотици, хиляди агенти на Русия и на Путин, които не са с двойно гражданство . 11| 6840 |18.12.2023 Искрен Митев пред ФрогНюз: Няма да ставаме жертва на саботьори!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads