Реклама / Ads
11| 7431 |07.07.2009 ИНТЕРВЮ

Милко Багдасаров: ДПС е етническа партия, късаме с нея

.
Милко Багдасаров
Заради думите на Доган и политиката на партията му, вотът беше негативен за нас
 

Лидерът на социалистите в Кърджали се превърна преди 4 години в първия гаф на премиера Сергей Станишев. Обяви го като областен управител на Кърджали, а след два дни се поправи и назначи друг. Предложи на Багдасаров пост на заместник-министър, но той отказа. Зад постъпката на младия министър-председател всички съзряха сянката на ДПС. Багдасаров пък не спря да атакува през целия мандат „Позитано”, че води грешна политика спрямо Доган.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Багдасаров, открихте ли вече основната причина за провала на БСП на тези избори?


- Това е партнирането в продължение на 4 години с ДПС и особено изявленията на лидера Ахмед Доган през последната седмица. Те пряко удариха върху БСП и Сергей Станишев като министър председател. Думите на Доган в село Кочан възбудиха всички български граждани да излязат и да гласуват, и да застанат срещу ДПС. Но в този план вотът беше негативен и за БСП.

- Преди 4 години вие бяхте открито срещу тази коалиция. От „Позитано” едвам ви усмиряваха.


- От 15 години защитавам тезата, че ДПС е една от партиите в българския политически живот, която в огромна степен влияе негативно върху процесите на управление в България. В местен план хората на Доган изпитват липса от капацитет, потенциал и ресурс в управлението. Това поражда в смесените райони взаимоотношения, които не са добри за държавата. Не е тайна за никого, че ДПС не е реформирана партия, тя не се отвори към обществото, не се демократизира. Истината е, че тя е една етническа партия, която в смесените райони не допуска до себе хора от друг етнос. Сега в кърджалйско те получиха резултат, какъвто никога не са постигали. Той е в резултат на втвърдяването им след изявленията на Ахмед Доган. Думите му бяха провокативни, с цел да накара всички да застанат срещу него и така да сплоти турците.

В тази напрегната предизборна ситуация обаче, българите показаха точно обратното – че не страдат от предразсъдъци, че не са националисти в лошия смисъл на думата и могат да гласуват и за турчин, щом той е читав и качествен човек. Говоря за кандидата на ГЕРБ Вежди Рашидов. Той взе 19 хил. гласа в Кърджали, а 90% от тях са от етнически българи и християни. Това показва, че българите в Родопите пазят етническия мир, не гласуват етнически, а обратното не им се предлага.

Като контрапункт ще дам друг пример – от 20 години ДПС в своите листи за национален парламент от Кърджали е издигнало само веднъж българин, през далечната вече 1990 г. и това беше Пламен Симов. В техните листи българин не се допуска и това е умишлено, демонстративно. Лесно е да се правят на отворени и демократи в Кюстендил, Варна или София, като предлагат там българи за депутати. Нека да отговорят защо това не се случва в смесените райони, или там за тях няма достойни християни?

- Защо в началото на мандата ръководството на БСП не чу вашите предупреждения, какво подцениха?


- Не става дума за подценяване и неразбиране на реалната ситуация. Тогава стоеше голямата перспектива за влизането на страната в ЕС, утвърждаване в НАТО. Заради задачите, които стояха пред цяла България, бяха пренебрегнати сигналите и мотивите, които тогава сме ги излагали срещу ДПС. Заради това се допусна и създаването на тройната коалиция. Трябва да се знае, че в БСП не малко отговорни фактори на пленуми и заседания винаги са реагирали срещу определени политики на ДПС - Георги Кадиев, Румен Овчаров. Не малко хора в левицата споделят моето разбиране за политиката и партията на Доган, но за съжаление преди 4 години надделя чувството за отговорност.

- А Станишев наясно ли е с проблема ДПС?


- Той винаги е разбирал за какво става въпрос, но в името на по-големия интерес на България някои несъгласия с Ахмед Доган бяха загърбени. Накрая това ни изигра лоша шега.

- Но реално не успяхте да защитите този голям интерес – БСП се срина на изборите, а ЕС обяви това правителство за корупционно и спря всички пари и фондове.

- Чесно да си кажем, за БСП това поведение беше съвсем нормално, след като съставихме правителство с мандата на ДПС. Лошото е, че хората на Доган ни държаха точно с този лост, че мандатът е техен. Особено през последните 2-3 години на управлението те извиваха ръцете на БСП с техния мандат и със запалхата, че могат да го върнат. Трябва да се знае, че много хора в средите на БСП бяха за промяна на изборния закон, срещу изборния туризъм, но нещата влизаха в предварителната уговорка и това, че управлявахме с мандат на Движението ни караше да спазваме тези уговорки.

- Каква преоценка трябва да направи сега ръководството на БСП за политиката си към ДПС?

- Незабавно трябва да бъде преразгледано това стратегическо партньорство с ДПС. В сегашната ситуация понятието “стратегически партньор” за БСП трябва да отпадне, а най-малко пък това трябва да е Ахмед Доган. Задължително е да се дистанцираме от тях
Това налага коренно да се промени и политиката ни към ДПС, но естествено е, че всичко ще стане след обстойни анализи на пораженията, които ни нанесе тази коалиция.

- Доган прави внушения, че се нагнетява етническо напрежение. Усещате ли такива симптоми?


- Етническо напрежение може да се получи в София, на жълтите павета. В смесените райони няма как да стане, хората си живеят мирно и добронамерено.

- Бивсшия ви съпартиец Божидар Димитров препоръча схемата 2 в 1, тоест ДПС и БСП да се обединят, за да се запазят. Възможно ли е?


- От печалившата коалиция сега могат да предлагат всякакви рецепти, но да не забравяме, че колелото на историята се върти все пак, най-много през 4 години, а може и на по-кратки интервали. Лично аз не вярвам ДПС да тръгнат да се вливат при нас. По-скоро общонационалните партии трябва да се активизират, да влизат в турските села, да работят с тези хора, за да се преодолее политическото им закрепостяване. Но без намеса на държавата тези проблеми не могат да се преодолеят.

- Ще искате ли оставки на „Позитано” заради коалицията с ДПС?


- Първо трябва да изкоментираме и анализираме проблемите. Специално за министър-председателя не виждам място за оставка като партиен лидер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 12011 |06.07.2009 Александър Маринов: Станишев срина БСП до времето на Виденов . 17| 12880 |03.07.2009 Кр. Райдовски: Приятелският кръг на Станишев владее голфа и рекламата . 24| 8665 |02.07.2009 Петър Стаматов: И в Чикаго предизборно раздават кебапчета . 6| 11145 |30.06.2009 М. Петков: Имотите на изгодни цени вече няма да се продават на тъмно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads