Реклама / Ads
4| 6201 |04.10.2018 ИНТЕРВЮ

Д-р Мими Виткова: Здравната система е във взривоопасна ситуация

.
Д-р Мими Виткова
Видинската болница е огледало на състоянието на българското здравеопазване. То е в ситуация на бавна и мъчителна агония. Това заяви в интервю за Фрогнюз д-р Мими Виткова.
 

Д-р Виткова, кой трябва да носи отговорност за това, че пациенти на хемодиализа останаха без апаратура във видинската болница?

 

Преди няколко месеца проблеми имаше в болниците в Ловеч и Враца, сега във Видин. Тече процес на ликвидация на обществената болнична помощ и подмяната й с частна. Частна болница във Видин няма, която да поеме всички случаи на пациенти на хемодиализа.

 

Проблемите в здравеопазването не са от вчера. Днес просто избухва бомбата. Ръководството на видинската болница също носи отговорност за проблема с пациентите на хемодиализа. Но когато ръководството няма средства, какво да прави?!

 

Големият въпрос е защо загиват само държавните и общинските болници, а нито една частна.

 

Този отговор ни го дължат управляващите. В държавните и общинските болници отиват най-тежко болните, по-бедните, които не могат да доплащат. В тези болници и кадровия дефицит е огромен. Защо частните болници нямат такъв дефицит?! Частните болници имат договори само за скъпо платени клинични пътеки ли или доплащането е по-голямо? По-големи заплати ли дават в тях? А как могат да дават по-големи заплати, когато източникът на финансиране е един и същ - Касата?

 

Системата на здравеопазването е в взривоопасна ситуация. За съжаление този взрив води до загубата на човешки живот. Не може, които и да са управляващите, да реагират като пожарна команда. Системата трябва да бъде подредена в организационен, управленски и финансов план, за да се гарантира здравето на хората. Системата е в трагично състояние.

 

Двата здрвноосигурителни модели на министър Кирил Ананиев ще решат ли проблемите в здравеопазването?

 

Мерките, които ни се предлагат, са взаимоизключващи се. С демонополизацията на Касата ние признаваме, че парите са достатъчни. Само ще сменим управлението – държавата не може да управлява парите. Като сменим управлението, застрахователите ще решат всички проблеми.

 

Също така ни казват: „Системата е недофинансирана и трябва да съберем 860 млн. лв.” Къде е истината? Кой направи разчети какво струва в здравеопазването?

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 11150 |02.10.2018 Вера Иванова: Геноцидът към хората с увреждания расте с пълна сила . 1| 6942 |28.09.2018 Проф. Лидия Катрова: Новите здравни модели ще оскъпят лечението . 24| 35846 |25.09.2018 Осман Октай пред Фрог: Американският посланик е питал за две неща Ахмед Доган . 2| 8068 |25.09.2018 Арман Бабикян: Управляващите ни пеят песнички за борба с корупцията, карат и децата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads