Реклама / Ads
17| 9428 |13.10.2010 ИНТЕРВЮ

Л. Младенов: Ризински e жертва на сподвижниците на Милошевич в Македония

.
Лазар Младенов
Пословично е безразличието на някои държавни служители в България; у нас пък съдиите работят в постоянен страх и под натиск, казва за Frognews.bg шефът на БККС.
 

Лазар Младенов е председател на „Български културен клуб” – Скопие (БККС). Той коментира скалъпеното обвинение срещу Мирослав Ризински, македонски и български гражданин, хвърлен в македонски затвор.

интервю на Ана Кочева

- Напомнете за скалъпеното обвинение срещу г-н Ризински за читателите ни, които все още не познават неговата история, г-н Младенов.


- В своята обществена дейност, Мирослав Ризински многократно се е доказал като безкомпромисен борец за утвърждаване на демокрацията в Република Македония след разпада на Титова Югославия, както и за ускорена евро-атлантическа интеграция на страната. Той е един от активните радетели за обективно тълкуване на македонската история и за развитие на добросъседските отношения на Балканите, включително чрез отбелязване на общи исторически събития и фигури със съседните страни и по-специално с Република България. За съжаление, с тази си народополезна дейност Мирослав Ризински винаги е бил трън в очите на враговете на демокрацията в Република Македония, които нееднократно го подлагаха на лични атаки и тормоз. Мирослав беше един от невинно пострадалите при хулиганското нападение на панихидата за Мара Бунева през януари 2007г. – престъпление, чиито автори остават ненаказани и до днес. Вместо това, самият Мирослав стана невинна жертва на злонамерна провокация и постановка, след което беше осъден на лишаване от свобода в един непрозрачен и политизиран съдебен процес, чието съответствие с международните стандарти е толкова спорно, че изобщо не заслужава коментар.

- Как беше арестуван Мирослав Ризински?

- Малко след завръщането си от конгреса на Македонската патриотическа организация (МПО) в САЩ през септември 2007 г., Мирослав беше арестуван и обвинен за получаване на подкуп. Другият подсъдим – г-н Зуди Джелили, който беше бивш кандидат за президент на Република Македония от Демократическата партия на албанците (ДПА), получава същата присъда по същото скалъпено обвинение. Така и той стана странична жертва на антибългарската кампания. При ареста на Мирослав има няколко шокиращи обстоятелства. “Подкупът” от 6000 евро е подхвърлен в затворен плик от криминално проявено и осъждано лице, като пликът е оставен на масата на тераса в ресторант. За да подхвърли плика, криминално проявеното лице ненадейно влиза в ресторанта и едновременно с това на празната тераса незабавно изскачат цивилни лица с насочено оръжие. Със сила и заплахи в продължение на повече от 2 часа полицаите принуждават Мирослав да вземе въпросния плик и да го отнесе в офиса си. Още при влизането в офиса, същите полицаи веднага го арестуват. Обаче в македонската преса се съобщава, че Мирослав Ризински е арестуван в ресторанта, което потвърждава участието на полицията в тайните за обществеността събития, разиграли се в това заведение. Логично възниква въпросът защо е било необходимо официалният арест да се извърши в офиса на Мирослав, след като подхвърлените пари са предварително отнесени там?

- Вярно ли е, че в предварителния арест македонските тайни служби са опитали да го завербуват?

- На 5 октомври 2007 г., извън всички норми и закони, г-н Кнежевич, един от началниците на Дирекцията за сигурност и контраразузнаване (ДБК) в Македония, посещава Мирослав в предварителния арест. Службите за сигурност на Република Македония се опитват да завербуват Мирослав, напълно в стил „а-ла-Милошевич”, за да стане техен агент и да шпионира свои приятели и колеги. Поставят му се въпроси защо e посещавал Македонската патриотична организация в САЩ и Канада, дали контактува с българското посолство в Скопие и т.н. След отказа му да сътрудничи на службите, Мирослав е незабавно осъден на лишаване от свобода. Понастоящем този европейски гражданин излежава 3-годишната си ефективна присъда в скопски затвор. Остават още 14 месеца до края на присъдата. Директорката на затвора, г-жа Зефич, все още не отговорила на писменото запитване на Мирослав как е допуснато и кой е разрешил такова нерегламентирано посещение в затвора. След отказа на Мирослав да сътрудничи на гореспоменатата служба, обвинение срещу него е повдигнато официално. Между другото, няколко пъти е отказано освобождаването под гаранция на Мирослав, дори срещу семейния апартамент с мотива, че е български гражданин и можел да се укрие. Именно този мотив масово е тиражиран в македонските медии. Мирослав остава в следствения арест цели 5 месеца, с което се нарушава презумпцията за невинност и не му се позволява да подготви ефикасна защита като призове свидетели в своя полза. По такъв начин Република Македония драстично нарушава подписаната от нея Конвенция за правата на човека.

- Как коментирате присъдите на македонския съд?


- Присъдите на македонския съд са абсурдни, крайно непрофесионални и правно необосновани. Повдигнатите обвинения срещу Мирослав Ризински са изфабрикувани и фалшиви, защото се твърди, че той е взел подкуп, за да извърши действия, които всъщност са извън неговите правомощия като обикновен държавен служител. Това беше потвърдено с документи и от неговия началник, директора на агенцията по това време Ресул Мемети, който е единственото лице с изпълнителни правомощия според чл. 17 от Закона за насърчаване на стопанско изостаналите райони на Република Македония. Потвърждение за това е и т.н. „Картон за депонирани подписи”, издаден от Министерството на финансиите на Република Македония, където ясно се вижда че в Бюрото за неразвитите райони има само едно лице с пълномощия и това е директорът. Искам да подчертая, че голяма част от колегите на Мирослав се подписват с нотариална заверка в негова защита. Обаче, нито един от тези документи и факти не беше взет предвид от македонския съд. Фрапантно процесуално нарушение на македонския съд и прокуратура е укриването на случилото се през тези повече от 2 часа – изобщо не се приемат аргументите на защитата, която категорично подчертава несъответствието между часа на полицейската постановка в ресторанта (10 ч.) и официалния арест (13 ч.), при положение че от заведението до офиса на Мирослав Ризински се стига за 10 минути ходене пеш.

- Г-н Ризински беше осъден от съдебен състав, председателстван от Филимена Маневска, съпруга на министъра на правосъдието на Република Македония Михайло Маневски. До каква степен този факт предреши изхода от процеса?

- Докладите на Европейския съюз за напредъка на Македония винаги са изтъквали политизацията на съдебната система като главна пречка за демократизацията на страната и приближаването й към евро-атлантическите структури. В началото на тази година Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) проведе мащабна анкета за разследване на независимостта в съдебната система. Резултатите от тази анкета показаха, че съдебната система в Република Македония не е независима и че съдиите работят в условия на силен политически натиск, особено при показни арести, отразявани масово в медиите, които са близки до властта. Както е добре известно, такива показни арести нарушават основните човешки права и презумпция за невинност, гарантирани според международните стандарти. Арестът на Мирослав е несъмнено типичен пример за това. След като съдиите работят в постоянен страх и под натиск, очевидно нито един съдия от Върховния съд нямаше смелостта да отмени присъда, произнесена от съпругата на министъра на правосъдието.

- Какво постигна с този фарс македонското правителство? Вашата организация не се ли чувства пречупена?

- Добре известни структури имат за цел да сплашат всички нас – хората, които вярваме в необходимостта от демократизация на Република Македония. Един от методите за сплашване са скалъпените съдебни процеси, целящи да очернят доброто име на публични личности с капацитет за лидерство и истински обществени промени в духа на европейската интеграция. Обаче с такива скалъпени процеси тези структури фактически не решават трайно нищо, а само удължават агонията на стария режим и отлагат това, което неминуемо ще се случи. Нашата кауза за демократизация на страната всеки ден получава все по-голяма подкрепа.

- Република Македония претендира да е демократична държава, но същевременно води агресивна политика срещу всичко българско и репресира свои граждани, само заради това, че се чувстват българи.


- Както отбелязахме в анализа, наскоро публикуван в ЕурАктив, тази агресивна политика е поредното доказателство, че авторите на тоталитарните практики от времето на Слободан Милошевич за съжаление не са на политическото бунище. Такива хора не само че не са изхвърлени от днешната политика, а в голяма степен продължават да управляват постюгославското геополитическо пространство. Искам да напомня за инцидента от януари 2007 г., когато граждани на Република Македония и български граждани, провеждащи мирна панихида за Мара Бунева в Скопие, бяха брутално нападнати и малтретирати от група добре направлявани хулигани, въоръжени с палки, тояги и камъни. Македонската полиция безучастно наблюдаваше вандалските изстъпления. Тя не се намеси за да предотврати инцидента, нито направи надлежно разследване, поради което хулиганите и техните организатори остават и до днес неидентифицирани и ненаказани. Мирослав Ризински беше между сериозно пострадалите и един от основните интервюирани в документалния филм на БТВ, посветен на случая. В същото време, продължаваме да слушаме едни и същи празни фрази за „независимата” съдебна система, зад които властите прикриват репресиите срещу собствените си граждани. Най-силните критики от Брюксел са именно за липсата от реформи в съдебната система.

- Усещате ли някаква подкрепа от българската държава за решаването на този казус?

- Съдебният процес можеше да протече по съвсем друг начин, ако още през септември 2007г. имаше адекватна реакция на българските институции. Пословичната индиферентност и безразличието на някои държавни служители в България окуражи македонските власти да осъдят Мирослав с толкова голям брой процесуални нарушения. За съжаление, този чиновнически манталитет и незаинтересованост и до днес не са преодолени – често се чувстваме напълно изоставени на произвола на съдбата и на благоволението на тоталитарите структури на екс-Югославия. Напоследък нещата се раздвижиха в положителен аспект – Мирослав получи много сериозна подкрепа от българските евродепутати, които изпратиха силна декларация до г-жа Вивиан Рединг, еврокомисар по правосъдието, и г-н Щефан Фюле, еврокомисар по разширяванет, където ефективно са резюмирани нарушенията в съдебния процес. Декларация представя единната и консолидирана позиция на българските евродепутати не само по случая с Мирослав, но и относно малтретирането и натиска върху македонските граждани с българско самосъзнание. Нетърпимостта към различно мислещите и скалъпените политически процеси в Република Македония са нецивилизована и неевропейска практика, която задължително трябва да се премахне с усилията на гражданското общество в страната и с помощтта на българските и европейските институции.

- Неправителствени организации и общественици в България застанаха зад Вашата кауза, има ли подобна подкрепа и в Македония?


- Скалъпеното обвинение, абсурдната и политически мотивирана присъда и тенденциозното забавяне на трансфера на Мирослав за излежаване на остатъка от присъдата в България породиха сериозна тревога в цялото българско общество. В края на август група изявени български общественици изпратиха апел до ръководните български институции с призив за категорична държавна и дипломатическа подкрепа за Мирослав Ризински. Досега апелът е подписан от над 100 авторитетни общественици, между които има видни професори, доктори и доктори на науките, журналисти, бивши посланици и дипломати, действащи кметове на български общини, експерти от различни български министерства и агенции, културни дейци и лидери на неправителствени организации, специалисти от различни области. Ръководството и членовете на нашата неправителствена организация „Български културен клуб – Скопие” безрезервно вярват в пълната невинност и правотата на нашия колега Мирослав и му дават цялостната си подкрепа. БККС повдигна въпроса за несправедливия съдебен процес с изпращане на декларации до редица европейски институции и дипломатически мисии. Засега подобна подкрепа от други организации в Република Македония все още няма.

- Вярвате ли, че може да се осъществи прехвърлянето на г-н Ризински за излежаване на присъдата му в България?

- Вярвахме, че ще стане много по-бързо. До този момент македонските власти не са предприели никакви действия за да разгледат и уважат правото на Мирослав за трансфер. Ако прехвърлянето му се забави с още няколко месеца, условията на Конвенцията на Съвета на Европа за трансфер на осъдени лица няма да са спазени формално и той ще трябва да излежи остатъка от присъдата в македонски затвор. Очевидно именно такова е намерението на македонските власти, но ние ще продължим да сезираме по този казус съответните международни организации и особенно Европейската комисия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 9826 |10.10.2010 М. Виткова: Може да върнем стария здравен модел . 18| 14053 |08.10.2010 И. Гарелов: Борисов иска да е Шива, а министрите му са като насрани . 43| 16327 |06.10.2010 Македонци с 2‒но гражданство: Финансов рекет и политически натиск ни оказват . 80| 16129 |03.10.2010 А. Първанова: Двуличието на Дянков ще съсипе Борисов и ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads