Реклама / Ads
4| 6105 |20.05.2024 ИНТЕРВЮ

Мохамед Халаф за ФрогНюз: В Техеран имаше зари след смъртта на президента Раиси, хората ликуваха

.
Журналистът Мохамед Халаф
"С желязна ръка Раиси потуши различните протести, които започнаха от неговото встъпване в длъжност досега. Той знаеше, че той няма подкрепа към него вътре в страната. И доказателство за това е фактът, че вчера след като хората разбраха, че той е починал, имаше зари в някои райони на страната и в Техеран. Голяма радост изразяваха хората. Социалните мрежи бяха пълни с радостни изявления или коментари."
 

Това заяви пред ФрогНюз журналистът Мохамед Халаф във връзка с кончината на иранския президент Ебрахим Раиси. Вижте и цялото интервю:

 

Г-н Халаф, какви са според Вас версиите за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси?

 

 

Не съм привърженик на теории на конспирациите, но по принцип следя инцидента от вчера досега. Гледам това, което се случва с операциите на самолета от вчера. Точно преди малко гледах снимките от това, което остана от хеликоптера. Възникват много въпроси, които все още нямат отговори. Първо, наистина той лети с този хеликоптер, който е много стар, произведен е 1967 г. Питам кой позволи на президента и външния министър да летят с такова летателно устройство, което е толкова старо, в такова време - мъгла, дъждове, които се превърнаха в сняг? Кой е решил президентът да вземе този хеликоптер, след като той е пътувал с друг самолет до Азербайджан? Второто нещо, като казвам, че той е пътувал с друг самолет, той го е взел от друго летище, което не е в Азербайджан и впоследствие го е сменил с този хеликоптер. Раиси първоначално е пътувал с президентския самолет. Другото нещо - това, което съобщиха иранците първоначално снощи, е, че те са пътували с 3 хеликоптера. Двата други хеликоптера са пристигнали благополучно. И после властите нищо не говорят за тези хеликоптери. Тези машини би следвало да са гледали как пада хеликоптера с Раиси. Как не знаеха 16 часа мястото на падналия хеликоптер? Защо никой не говори повече от вчера до днес за тези двата самолета?





Друг момент - Иран от години обвинява Азербайджан в това, че са дали на Израел да изгражда военни бази. Тези военни бази се намират до това място, където е бил президентът Раиси, за да открива с президента на Азербайджан Алиев една язовирна стена, която се намира на границата между двете страни. Израел има ли някаква връзка с този инцидент? Казвам го това, защото през последните години Израел извърши много обрати вътре в самия Иран - убийството на няколко учени по атомната програма, атаки срещу военни бази, атаки срещу завод за производството на дронове и други атентати, които бяха извършени откакто започна войната в Газа - и в Ливан, и в Сирия. Броят на убитите военни лидери на Революционната гвардия е около 13. Седем от тях бяха убити при последната атака на консулството на Иран в Дамаск. Остава една версия.

 

Ако първата версия беше, че инцидентът се е случил заради лошото време или някаква вътрешна техническа грешка вътре в самия хеликоптер. Ако втората версия е, че Израел е замесен. Третата версия показва един документ, който в момента е пред мен и аз го чета - получих го преди час от една медия в Близкия изток, която има доста източници в самия Иран. Там има доста разногласия между Раиси и сина на аятолах Хаменей - върховният лидер на Иран. Хаменей е имал желание да наследи Раиси на поста след неговата смърт. Другият кандидат за президент вместо Раиси трябваше да бъде Абдолахиан - сегашният външен министър, който почина при инцидента. Как се случи така, че тези двамата се озоваха в един хеликоптер и именно той падна? Другото нещо, в този доклад, с който разполагам, който е публикуван от иранската опозиция в телевизията Иран Интернешънъл, имаща доста информация отвътре. В този официален документ пише, че радикалната група, която в момента управлява Иран и която е свързана с Революционната гвардия, не иска Раиси да бъде президент. Вероятно има някакъв вътрешен заговор и историята напомня на това, което се случи с Пригожин. Да не забравяме този случай, защото има известни сходства между двете катастрофи. В случая с Раиси виждаме малко по-други нюанси, но така или иначе това са трите версии, които витаят във въздуха.





Въпросът е дали ще има някаква информация по-нататък, дали ще има разследване, кой ще прави това разследване - ако иранската държава го направи, тя има ли интерес в този момент да разкрива всички обстоятелства, които са довели до тази катастрофа. Ние все още не чуваме да излиза официална позиция на Иран дали да обвиняват Израел или САЩ, както правят винаги в такива случаи. Дали аятолах Хаменей ще заповяда да има разследване? Това, което слушах преди малко по една арабска новинарска телевизия - CNN Arabic - шефът на тази комисия, която управлява и организира издирвателните действия, каза - "Намерихме всичко, дотук свърши разследването". Какво са намерили? Снимките, които излязоха, показват, че нищо не е останало от този хеликоптер - само парчета от него. Може ли това да е резултат от взрив, който е бил поставен вътре в самата машина? Общо взето това са версиите, много е рано да се правят генерални заключения, трябва да се чака.

 

Раиси е наричан "Касапинът от Техеран", той беше член на "комитета на смъртта", който според правозащитни организации е разпоредил смъртта на хиляди политически затворници без съдебен процес. Коравосърдечен лидер ли беше иранският президент?

 

Действително има обвинения срещу Раиси от различни международни организации, че именно той е причинил смъртта на хиляди иранци, които са били в опозиция на режима. Той е такъв по принцип - той е от радикалите, против всякаква вътрешна опозиция, и това проличава в неговите действия когато стотици хиляди иранци, младежи, ученици, преди малко повече от една година излязоха по улиците на страната срещу забрадката и срещу социалното и икономическо състояние на Иран. Бъдещата политика на Иран, която се намесва във вътрешните работи на съседните страни - създаване на различни проирански милиции, шиитски организации, които фактически са държави в държавите - като Ирак, Ливан, Сирия и Йемен. Раиси беше организатор на тези неща, които правят тези организации, включително събитията в Газа - шестте войни, които бяха директно предизвикани от Иран и факторите във властта около Раиси.

 




Кончината на иранския президент показва, че този човек е на ранга на другия фактор в иранската държава - това е Касем Сюлеймани, който беше убит от американски дронове. Реакциите след смъртта на Раиси - проиранските групи като "Хизбула", Хамас и другите веднага пратиха телеграми до правителството на аятолах Хаменей, в които те казват, че най-верният им приятел е бил Раиси, който винаги ги е подкрепял в различни аспекти. Така че този човек е отговорен за смъртта на огромен брой хора - не само, когато беше шеф на съдебната институция, но откакто стана президент след Рохани, който беше по-либерален, той беше много по-твърд от него. С желязна ръка той потуши различните протести, които започнаха от неговото встъпване в длъжност досега. Раиси знаеше, че той няма подкрепа към него вътре в страната. И доказателство за това е фактът, че вчера след като хората разбраха, че той е починал, имаше зари в някои райони на страната и в Техеран. Голяма радост изразяваха хората. Социалните мрежи бяха пълни с радостни изявления или коментари. Така че може да бъде направен категоричният извод, че никой не харесваше Раиси вътре в страната. А по отношение на народите - в тези държави, в които има намеса на Иран, гледаха на него като на един човек, който проваля държавите им.

 


Големият въпрос е кой ще наследи Раиси начело на Иран?

 

 

Вие знаете, че конституцията на Иран много ясно в срок от 50 дни или до 2 месеца предвижда да има преходен период - да се подготви страната за провеждането на нови избори. В момента изпълнява ролята на президент вицепрезидентът Мохамед Мохбер. Той е от същата радикална група, която управлява Иран и е свързана с аятолах Хаменей и Революционната гвардия. Мохбер също е в европейския списък на санкционираните лица заради неговата роля в атомната програма. В същото време, той е обвиняван в участие в корупционни схеми. Той в момента е натоварен със задачата да подготви страната за избори, заедно с шефа на съдебната система и с шефа на парламента. Този процес ще бъде много сложен. Според мен Иран и аятолах Хаменей в момента не искат да създадат никакви проблеми с външни държави, защото искат да решават вътрешни проблеми на страната, възникнали вследствие на смъртта на Раиси. Това идва от страха на властта от протести, породени от възмущението на хората от политиките на управляващата религиозна върхушка по отношение на икономиката, социалните грижи, инфраструктурата.

 

Вие забелязахте ли, че тази държава, която претендира, че е много силна и постоянно се хвали със своите дронове, с балистичните си ракети, снабдяват Русия със своите дронове, се оказва, че няма техниката да стигне до разбилия се хеликоптер на президента. За 16 часа не успяха да стигнат дотам. Помощта дойде от Турция и Европейския съюз. Те фактически не успяха да определят източника на топлината на хеликоптера. Би следвало една държава, която претендира, че е толкова силна, да има подобни технологии. Иранската държава показа, че няма надеждни самолети дори за собствения си президент.





Пак напомням, че хеликоптерът е бил произведен 67 г. Той е американски, но е изключително стар. И заради санкциите възниква въпросът дали иранците са имали резервни части да поддържат този хеликоптер. Иранските власти в момента се страхуват по какъв начин ще успеят да овладеят ситуацията вътре в страната. Много тромава е организацията и институциите, които допускат кандидати за президент. Предвижда се те да преминават през различни етапи, да бъдат проверявани и инспектирани детайлно. Естествено, реформаторите нямат да бъдат допускани, те в момента са маргинализирани тотално и са изключени от всякакви политики в Иран. Големият въпрос е кой кандидат ще посочи самият Хаменей. Според мен няма да бъде допуснат някой реформатор, който е с по-либерални възгледи и който иска да превърне Иран в държава, уважавана по света. Иран с радикалните си лидери и в частност с аятолах Хаменей не желае да има стабилизация в целия регион.

 

Какви ще бъдат отношенията на Иран с останалата част от региона след смъртта на Раиси?

 

 

Това зависи изцяло от политиката на Иран. В момента иранците се намесват директно и създават конфликти в региона. Шиитско-сунитският конфликт беше създаден от Иран. Иран в последните месеци откакто започна войната в Газа усилено се опитва да се намесва във вътрешните работи на още една държава - това е Йордания. Доказани са опитите на Иран за свалянето на системата в Йордания. Използвайки различни проксита в самото Кралство - различни ислямски радикални групи - които са ръководени от Мюсюлмански братя. Мюсюлмански братя не са спирали да правят опити за контрабанда на оръжия вътре в Йордания. Целта им е да стигнат до Западния бряг и до Хамас и "Ислямски джихад". Те искат да създадат проблеми и на палестинската власт. Миналата седмица имаше ясно изразена позиция от йорданският министър на вътрешните работи, от шефа на парламента и от краля Абдула Втори, че има една държава, която опитва да дестабилизира Йордания. В същото време, самият Махмуд Абас, президентът на палестинската власт, също защити Йордания, и каза, че Иран трябва да престане да я дестабилизира. Какво ще бъде отношението на Иран със Саудитска арабия и другите арабски държави? Това зависи от избора на Иран - дали ще продължи да бъде Революция, или ще се превърне в сериозна държава, която се придържа към международните правни норми. И тук не става въпрос само за това кой ще бъде следващият президент, това е обща политика, начертана от аятолах Хаменей и Революционната гвардия.





Големият въпрос е дали Иран ще преразгледа своите вътрешни и външни политики, за да успокои обстановката вътре в страната и да решава проблемите на хората. Там инфлацията е много висока, има разпад в стойността на иранската валута. Страната се намира в сериозна криза на фона на всичките наложени спрямо нея санкции. И това е така от години наред.

 

Интервю на Георги Камарашев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6682 |20.05.2024 Димитър Къцарков за ФрогНюз: Никой в Близкия Изток няма да скърби за Раиси . 16| 9487 |16.05.2024 Елена Поптодорова за ФрогНюз: Националистическата реторика на Фицо е куха - не дава алтернатива. Ще има по-тежко напрежение в словашкото общество . 14| 10661 |15.05.2024 Проф. Оливер Андонов за ФрогНюз: До месец в Скопие ще имаме един мини Вучич. Само Русия и нейните сателити печелят . 7| 9880 |10.05.2024 Николай Кръстев за ФрогНюз: Някой иска да разбърка отново балканското домино. Победата на ВМРО-ДПМНЕ е победа на руската политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads