Реклама / Ads
14| 10794 |15.05.2024 ИНТЕРВЮ

Проф. Оливер Андонов за ФрогНюз: До месец в Скопие ще имаме един мини Вучич. Само Русия и нейните сателити печелят

.
Проф. Оливер Андонов
"Балканите са под риск. Възможно е Мицкоски да има задача да запали Балканите. От този вариант се плаша най-много, но мисля, че е много вероятен. Македония не може да се справи сама с този вариант. Точно в този критичен момент се надявам на подкрепата на ЕС и САЩ, за да запазим Македония по европейския път и да стабилизираме региона".
 

"Може да се очаква формиране на управление на ВМРО-ДПМНЕ и влошаване на отношенията с България на първо място в резултат на отказа да се промени конституцията, въпреки че включването на българите в македонската конституция е само извинение за намиране на политическо оправдание за основната цел, която е отстраняването на Македония от пътя към ЕС".

Това каза за ФрогНюз политикът от Северна Македония и представител на фракцията за демократизация и съживяване на ВМРО-ДПМНЕ проф. Оливер Андонов

 

Преди изборите в югозападната ни съседка, говорихме с проф. Андонов за очакваните резултати и опасностите пред европейския път на Северна Македония. След победата на ВМРО-ДПМНЕ, отново говорим с него, за да вникнем във въпроса през вътрешни очи.

 

Ето и цялото интервю:

Проф. Андонов, анализът на българските експерти след изборите в Северна Македония е, че е възможно страната Ви да направи завой, далеч от Европейския съюз. Какъв е Вашият прочит на изборните резултати?

 

 

Този анализ не е невъзможен. Дай Боже да не се случи и да има промяна в това отношение, но не е невъзможно да се изместим от европейския път на Македония и да влезем в конфликт с Гърция, но и с България. Ясно е защо твърдим това - ако съдим от първите изяви на Мицкоски и клетвата на Силяновска, неизбежно е ситуацията да се развие така.

 

ВМРО-ДПМНЕ тръгна в предизборната кампания изключително и само с три точки, ключова от които беше името на държавата. Когато някой започва предизборна кампания с такъв наратив, той мобилизира македонското население на етническа основа. Очевидно е, че тези, които са планирали кампанията - а зад кампанията на Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ стоят унгарски, сръбски и руски влияния, доведоха до това самият Мицкоски да не може да избяга от този свой наратив, за да може държавата да бъде вкарана в сферата на влияние на сръбския свят и изкарана от сферата на Европейския съюз. Нормално е при един такъв сценарии, Македония вероятно да бъде наблюдателната кула на сръбския свят и да приключим като някоя бановина. Това са моите черни предположения.







Предизборната кампания на ВМРО-ДПМНЕ бе построена на три стълба, за които сега трябва да бъде платено, да се отговаря. Първо, антибългаризъм и да няма вписване на българите в конституцията. Второ, антиалбанизъм - конкретно го наричаха деалбанизация на държавата. Още тук се създават два отявлени конфликта - един против България, втори - против Албания. Третият стълб беше борба срещу корупцията и престъпността, но и тук се говореше за това, че вносители на корупцията и престъпността в Македония са албанците, тоест ДУИ като политическа партия. Ясно е, че престъпността и корупцията не познават етническа или национална принадлежност, раса, вяра и т.н. - престъпността си е престъпност. Четвърти помощен стълб беше за името на Македония, защото при нас винаги ще има минимална маса хора, която ще вълнува от този въпрос. За повдигане на патриотизма чрез употреба на националромантизъм беше използвано и името.

 

Накрая, четири дни след провеждането на изборите, се стигна до това първата сметка да бъде платена. Ако преобладае тенденцията да се напусне европейския път, значи нищо не трябва да се решава с Гърция, а напротив - да се предизвикват конфликти. Вероятно затова Силяновска е решила, че е по-добре да отправи провокация към Гърция и да употреби името Македония, без да спомене цялото конституционно име на държавата. И на мен, като македонец, не ми е мило да се наричаме Северна Македония, но след промяната на конституцията това е факт и е задължителен за държавните представители.

 

Когато трябваше да идем на референдум, да мобилизираме гражданите и да се преборим срещу въвеждане на новото конституционно име, когато трябваше да се протестира против промяната на името, Мицкоски го нямаше. Той мълчеше и гледаше по всеки възможен начин да канализира недоволството в някоя друга посока. Днес, именно на гърба на това недоволство от името, се влиза в отворен конфликт с Гърция, но дори не по въпроса с името, а по въпроса с уважаването на международен договор. Затова и казвам, че на мен като македонец може и да ми е много мила тази провокация с името, но като университетски професор, като човек, който е бил на висока държавна позиция, който разбира политиката и международните отношения и който се интересува от нормалните отношения на Балкания, ясно съзнавам какво може да предизвика това в бъдеще за Македония. Щетите може да са големи, особено за македонския народ.

Споменахте референдума за името на Северна Македония и пасивната позиция на Мицкоски тогава. С какво си обяснявате промяната към силна активност по въпроса в момента - провокация ли е, може ли да е под чуждо влияние?

 

Това не беше буквално пасивна позиция на Мицкоски, а по-скоро неясен призив за бойкот на референдума, който трябваше да доведе до неговия провал, но в същото време той не изрази ясно пред ЕС и САЩ волята на македонските граждани, преди всичко македонския народ. Заев се възползва от това и обяви референдума за консултативен.

 

Цялата операция около промяната на името се водеше от руски и сръбски служби, но и със знанието на някои политически фактори и фактори за сигурност в Гърция. Намерението беше да няма единство в Македония, да няма нормални преговори с разбиране за това какво трябва да се постигне. Това беше крайно унижение на македонския народ. Целта на тези служби беше да се създаде клин между Македония и Гърция и дългосрочен проблем, който може да се подвигне по всяко време в Македония. В Македония винаги да има някой, който да пита за името. Това е спусъкът, който непрекъснато ще може да подклажда конфликт между Македония и Гърция, какъвто явно е случаят със Силяновска при полагането на клетвата. По този начин "някой" измисли начин да държи региона под заплаха през цялото време.







Когато 2018 година трябваше да протестираме за името и да идем на референдум на 30 септември 2018 година, ние не мобилизирахме македонския народ да излезе и да гласува “против”. Заев тогава дори лъжеше тогавашния германски канцлер, че това е приключен въпрос, а след това провъзгласи референдума като “консултативно питане”. Македонското законодателство не познава “консултативен” референдум. Референдумът или успява, или не. Ако успее, държавата е длъжна да се придържа към резултата от него. Много целенасочено и глупаво референдумът беше организиран така, че въпросът да остане отворен и сега Силяновска да може да предизвика конфликт с Гърция, а и някой друг да може да го направи в бъдеще. Всичко това е много банално, много недоносено. Заклеваш се като президент на държава, разбира се, че първата ти и основна задача е да спазваш конституцията. Появиха се много спекуланти - уж експерти по конституционно право, които казаха, че изборният закон, по който се полага клетва не бил сменен, там името било Република Македония. В конституцията обаче пише Република Северна Македония. Това е основен закон, няма как който и да е било акт да има по-голяма тежест от него.

 

Всичко това се прави нарочно, за да се всее смут сред обществото, което да може да се манипулира и така, когато се иска, да се предизвика конфликт.

Кой печели от такъв конфликт? Какъв може да е генезисът на това желание за конфликт?

 

Това са руско-сръбски, но и унгарски вмешателства в Македония. Идеята е ВМРО-ДПМНЕ да дойде на власт, включително благодарение на измамите на Заев, вмешателствата на Червенковски, неспособноста на Ковачевски и криминалното настроение на СДС и т.н. ВМРО-ДПМНЕ доби такава власт именно заради влиянието на службите, провели специалната операция, свързана с изборите в Македония. До месец в Скопие ще имаме един мини Вучич. Единствено Русия и някои от нейните сателити печелят от тази ситуация и евентуално напрежение на Балканите.

Какво управление очаквате да се създаде след изборите? Въпреки че депутатите на ВМРО-ДПМНЕ са близо до мнозинство, все пак ще имат нужда от коалиционен партньор.

 

ВМРО-ДПМНЕ има 58 депутати и ще трябва да има коалиция. Случващото се сега е продължение на специалната операция, ще го видим и в сряда на 22.05., когато в шестата и петтата избирателни единици на няколко избирателни места има прегласуване. Убеден съм, че ВМРО-ДПМНЕ ще насочи активността към това да даде свои гласове, за да може ВЛЕН да отнеме от Демократичния съюз за интеграция още две депутатски места. В първото интервю след изборите Мицкоски - на което интервю реагираха и в България, каза, че ще се опита да привлече към ВМРО-ДПМНЕ представители на други малцинства в Македония, различни от албанците от Демократичния съюз за интеграция, за да станат 61 депутати под негов контрол.

 

Може да се очаква формиране на управление на ВМРО-ДПМНЕ и влошаване на отношенията с България на първо място в резултат на отказа да се промени конституцията, въпреки че включването на българите в македонската конституция е само извинение за намиране на политическо оправдание за основната цел, която е отстраняването на Македония от пътя към ЕС. Мицкоски каза, че ще чакаме да дойдат други “по-разумни” политици в България. С оглед на познаването на българските политически събития и историческия аспект, това едва ли ще го дочакаме някога - “разумни политици”, както си ги представя Мицкоски. За наше съжаление е видно, че Мицсоки не познава международните отношения, но въпреки че се представя за добър приятел на Борисов, не познава политическата сцена в България, нито историческите събития, традиции и тенденции, поради което очаква нещо нереалистично, определено като "разумни политици", за промяна на преговорната рамка.

В България го има мнението, че ако Северна Македония се отдалечи от Европа, това би било ваш личен проблем. Струва ми се обаче, че това би било проблем на Балканите, не само на самата РС Македония. Гледайки в общобалкански аспект, защо това отдалечаване на РС Македония от ЕС би било рисково?

 

Проблемът ще е на целите Балкани. Ако в България имахте ситуация, в която македонският въпрос беше на десето място на предстоящите избори - никой не ни споменаваше, Мицкоски успя да прехвърли огъня при вас и да повдигне македонския въпрос отново. Според мен обаче до изборите, той отново ще потъне. Очевидно е, че повечето партии у вас смятат въпроса за затворен - че трябва да се спазват международните договори.

 

Балканите са под риск. Дали ние ще влезем в ЕС, или не - и досега не бяхме в ЕС, но не произвеждахме нестабилност. Ако обаче не отидем към ЕС, ще имаме сериозен проблем вероятно с албанците, но и икономически проблем, който допълнително ще направи страната уязвима. Ако в коалиция с ВМРО-ДПМНЕ влязат албанците от ВЛЕН, които са под влияние на Курти и на Косово, а това пак е линията на Белград, Албания ще тръгне в ЕС по-бързо от нас. Никой няма да ни чака - ще ни чакат до края на годината, за да изпълнят обещанието на ВЛЕН, че ще принудят Мицкоски да направи конституционните промени, след това вече никой няма да се интересува от нас. Това е най-опасното за Македония - ако Албания влезе преди нас. Ако гледаме как действа Един Рама, той действа като регионален политик за помирение. След конфликта с гърците, той успя да се помири с тях, с което прати съобщение към нас - съобщение за това как се работи със съседните държави, вместо да се правят проблеми.







Македония може да бъде риск за сигурността на Балканите, ако продължи тази линия. Не знаем дали след 9 юни Мицкоски няма да стане много разговорлив с новата българска власт, особено ако тя е водена от Бойко Борисов, тъй като Мицкоски е казвал, че те са добри приятели. Ако Мицкоски не смени своето поведение и не се опита да действа проевропейски, нашето невлизане в ЕС може да бъде проблем за албанците в Македония.

 

Ако тръгне към ЕС, Мицкоски или ще трябва да коригира, или да менажира драстично диаметрално противоположен политически наратив, наложен от него самия, поради недоволство на националистически елементи в Македония, които той сам подтикна, но и да върне дълговете към Сърбия и Унгария.

 

Другият вариант е Мицкоски да има задача да запали Балканите. От този вариант се плаша най-много, но също мисля, че може да е много вероятен.  Македония не може да се справи сама с този вариант. Точно в този критичен момент се надявам на подкрепата на ЕС и САЩ, за да запазим Македония по европейския път и да стабилизираме региона.

 

Илияна Маринкова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10026 |10.05.2024 Николай Кръстев за ФрогНюз: Някой иска да разбърка отново балканското домино. Победата на ВМРО-ДПМНЕ е победа на руската политика . 28| 56089 |09.05.2024 Проф. Евелина Келбечева за ФрогНюз на 9 май: Изкривяването на хронологията на Втората световна война е част от възродената пропаганда на Путин . 0| 6820 |08.05.2024 Иван Димитров за ФрогНюз: Областните управители са като футболните треньори, ходят си с оставката в джоба . 5| 7042 |30.04.2024 Румен Драганов за ФрогНюз: Цените без промяна. Надхвърляне на пътуванията у нас за великденските празници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads