Реклама / Ads
27| 8907 |12.06.2009 ИНТЕРВЮ

Надежда Михайлова: 4 милиона са против Тройната коалиция

.
Надежда Михайлова Източник: Вяра Йовева
Сегашният еврокомисар не трябва да се превръща в параван за купуване на гласове, казва бившият външен министър и депутат в Европейския парламент от Синята коалиция
 

Интервю на Стойко Стоянов

- Госпожо Михайлова, четен ли беше вотът за европарламент?


- Повече от очевидно е, че вотът не беше честен. Красноречиви са данните, които излезнаха и бяха публикувани от медиите - последните 600 хил. души са гласували през 30 секунди. Това не е възможно дори технически. Да не говорим за сигналите за продажба на гласове, за прехвърлянето им от Д ПС към НДСВ и „Лидер”. Тези резултати са тревожни, и независимо от предварителните декларациите, които всички партии направиха, че купуването на гласове е престъпление, очевидно фактите показват, че законът е нарушаван драстично.

Явлението е много тревожно и на него трябва да се противопоставят гражданската енергия и политическите лидери, които претендират за европейско поведение. Тук слагам и сегашния еврокомисар, който не може по никакъв начин да се превръща в параван за купуване на гласове.

За мене беше много важно, че Синята коалиция показа, че може да се печели и по-друг начин. Ние вече се обозначихме. Според мен голямата изненада на тези избори не са нито „Лидер”, нито НДСВ, защото е лесно да добиеш резултат с купуване на гласове. Голямата изненада е Синята коалиция, въпреки войната срещу нея, хората й повярваха и я подкрепиха. Това показва, че има шанс за правилата и за европейското поведение.

- Как обяснявате факта, че тройната коалиция взе голям процент гласове, въпреки негативните настроения срещу управлението й?


- Фактите показват, че 1 млн. са подкрепили управляващата коалиция, но 1,6 млн. са гласували срещу тях. Над 2 млн. пък са не гласувалите, които също могат да бъдат причислени към противниците на това управление.

Едно от обясненията за гласовете, които получиха партиите, които сега са на власт е, че политическият модел у нас е толкова сбъркан, че хората не вярват достатъчно силно, че промяната може да доведе до по-качествен живот на обществото. Твърде дълго се наслои усещането, че който и да дойде на власт, реална промяна в живота на хората няма да настъпи.

Отдалечихме се доста и от времето когато сините бяхме на власт. През периода 1997 - 2001 г се случиха много важни неща, но реалната промяна трябваше да дойде точно когато България стана член на ЕС. Но това не стана, а хората се обезверени и уморени. Резултатът от приключилия избор е по-скоро израз на недоверието им, че нещо може да се промени.

-Какви са скритите опасности, ако този вот се повтори и за национален парламент?


- Огромни. Политически, най-голямата опасност е хората да се колебаят в пътя, по който върви България. Очакванията ни към европейското членство бяха наистина много сериозни. Дори и сега доверието към европейските институции е над 80%. Но ако следващите 4 години са период на безвремие, това значи, че европейски пари няма да влезнат в България и то в условията на финансова и икономическа криза, която ще се задълбочава.

В Европа сега има дясна вълна, защото хората вярват, че десницата може да произвежда продукт и затова залагат на дясното в период на криза. Показателно е, че те не разчитат на лявото, но в България все още има някакви очаквания, че може да се случи чудо, когато БСП и сателитите й са на власт. Но чудо няма да стане.

В този смисъл, ако статуквото се повтори и не се деблокират парите за страната, а при тази корупция очевидно няма да се деблокират, тогава смятам, че България може да се люшне в крайности, оспорване на пътя към Европа, а това ще е ревизия на постигнатото.

- Тройната коалиция вече плаши, че може да се зададе криза в управлението, ако десен модел поеме страната?


- Колкото пъти държавата е управлявана от десни правителства, толкова пъти е излизала успешно от кризи. Това не е въпрос на декларации, а го показват фактите. Трябва да си вземем поука от тях. Вижда се, че три пъти ни управляват ляви правителства и три пъти България затъва в тежки кризи.

Само десницата е тази, която може да преодолее кризата с конкретна икономическа програма. Това го показа и вотът в Европа. Дясното е онова, което може да произведе и да създадае продукт, от който ще има наистина и за социално слабите, и за хората в неравностойно положение. Това е логиката на дясното.

- Защо на тези избори социолозите се провалиха, прогнозираха едно, а се получи друго?



- Има две обяснения – или липса на професионализъм, или манипулация на обществото. Нека те да си изберат кое е вярното.

- Каква ще е мисията ви в Европейския парламент?


- За мен най-сериозният акцент е как да помогна на страната за преодоляване на икономическата криза. Аз съм зам.-председател на Съюза за малки и средни предприятия към Европейската народна партия и моят приоритет ще бъде да дам възможност на малкият и среден бизнес в България да преодолее възможно най-успешно сегашната трудна ситуация, като го преведа към европейските пазари.

Това ще е реалната помощ, която мога чрез контактите и позициите си в Европа, да дам за хората в България. В страната сега най-много тежи липсата на перспектива, тя минава през икономически възможности.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 13039 |10.06.2009 Археологът Диана Гергова: Държавата е мащеха на историята на народа . 23| 19635 |03.06.2009 Кольо Парамов: Осман Октай е шифърът на Доган . 3| 5628 |01.06.2009 Г. Ганев: Финансовата криза и наближаващите избори са шанс да си пооправим къщичката . 51| 16794 |30.05.2009 Проф. Пламен Цветков: Живеем две нации в една държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads