Реклама / Ads
37| 8922 |01.10.2024 ИНТЕРВЮ

Николай Йорданов, който воюва за Украйна, пред ФрогНюз: Намираме се в периода на Третата световна война! Ние сме добрите и сме длъжни да победим!

.
Николай “Дозер” Йорданов
“Дойдох да се бия в Украйна, защото това ще бъде войната на всички войни. Ако победим, това ще бъде последната война. Загубим ли, не ми се мисли. Намираме в периода на Третата световна война - тя е цивилизационна! Ние сме добрите и сме длъжни да победим! Когато обясних на дъщеря ми защо отивам на война - тя каза: "Татко, ти си моят герой!”. Воювам, за да може дъщеря ми и всички деца да живеят в по-добър свят! Свят без тероризъм, без диктатури. Свят, в който властва силата на правото, а не правото на силния”.
 

Това посочи пред ФрогНюз Николай “Дозер” Йорданов, военнослужещ в Международния легион на Въоръжените сили на Украйна. Българинът пристигна в Украйна през февруари 2024 година, за тези месеци участва в активни военни действия, беше тежко ранен, възстанови се, сега отново е на служба. 

 

В Деня на защитниците на Украйна – 1 октомври, говорим с един български защитник на страната:


“Откакто я има тази държава Русия - човешкият живот няма значение за управляващите я. Украинските командири ценят живота на войниците си. Аз се чувствам изключително професионално. Когато съм във военната база, аз съм си вкъщи. Когато съм на нулата, съм хладнокръвен и уверен. Всички тук сме дошли по свое желание и сме тук, за да отстояваме идеали! Обаче за гражданите на Украйна наистина ми е жал. Бесен съм! Руските изроди удариха детска болница с високоточна ракета. Това не са го правили дори Ислямска държава”.


“Путин стана за смях с "тридневното" си превземане на Киив, но като браншовик ти казвам - само сухопътните сили на НАТО, базирани в Европа, тръгнат ли, след една седмица ще са във Владивосток!”.


“На Путин бих казал следното: “Ти си един военнопрестъпник! Извършил си безброй престъпления срещу човечеството! И въпреки това ще ти бъде осигурен справедлив съдебен процес на военния трибунал, който ще те съди след войната!”.


Цялото интервю - в следващите редове: 

Защо отидохте се биете за Украйна? 


Дойдох да се бия в Украйна, защото това ще бъде войната на всички войни. Екзистенциална. Цивилизационна. Войната на разумa срещу унищожителното безумие. Ако победим, това ще бъде последната война. Загубим ли, не ми се мисли…


Цял живот се готвя за тази война - физическа подготовка, техническа и тактическа подготовка, психически, емоционално. Това ще бъде брутална война, дълга и безмилостна. Опитал съм се да подготвя всичко до последния детайл - включително завещанието си, за да може ако не оцелея, дъщеря ми да е осигурена финансово. Имам голямо наследство - много и скъпи недвижими имоти. 







Пристигнах тук февруари месец тази зима. В най-тежкия момент - лятната контраофанзива, не беше постигнала желаните резултати, терористите започваха отново да напредват, Сенатът на САЩ беше блокирал големия пакет военна помощ, не се знаеше дали изобщо ще пристигне. Изобщо положението не беше никак розово. Но точно в такива моменти се пресяват качествените от некачествените. Ако е лесно - всеки ще дойде да се прави на мъж.

Аз наскоро бях в Украйна, там има едно постоянно усещане, че всеки момент може да ти е последен. Как се живее с това усещане, особено във военна база?


Философски погледнато - всеки момент може да ти е последен. Аз се чувствам изключително професионално. Когато съм във военната база, аз съм си вкъщи. Когато съм на нулата, съм хладнокръвен и уверен. Носи се легенда в Легиона - как като ме удариха в гърдите, екипът ми са ме попитали как съм, а аз съм отговорил: “Прекрасно!”. Това не си го спомням - беше жестока престрелка, но няколко човека го потвърдиха след това.


Обаче за гражданите на страната наистина ми е жал. Бесен съм! Руските изроди удариха детска болница с високоточна ракета. Това не са го правили дори Ислямска държава... В същия ден аз бях в санаториум в Киив - противовъздушната отбрана разби друга ракета над нас. От ударната вълна стъклата на санаториума се изпотрошиха, отломките запалиха пожар на последния етаж. Слязохме всички в подземието - жени плачеха, опитваха се да се свържат със семействата си... Тогава се почувствах безсилен - не мога да ти опиша гневът си в този момент!


.
Николай Йорданов в болницата в Киив с трофеите от ликвидирани руски военнослужещи

У нас има една неутрална маса хора, която смята, че едва ли не тази война не ни засяга, че, независимо кой победи, въпросът ще е приключен. Защо това не е вярно?


Това е много важен въпрос! Ако оставим Путин да победи - това ще даде ужасяващо послание: законът не само не е задължителен, законът дори не е пожелателен... Дори не говорим за останалите диктатори, които ще се почувстват безнаказани. Дори не говорим за организираната престъпност, която ще стане по-дръзка. Говорим за лошия човек като единица. Какво ще си каже: "Защо да не разбия носа на жена си и да не ѝ подстрижа косата? Защо да не се кача пиян на мощния си автомобил? Защо да не открадна от държавата? Закон?! Законът е за балъците! Аз съм тарикат! Вижте го Путин! Ето това е истински мъжкар! Уби десетки хиляди жени и деца, разруши домовете на стотици хиляди - и какво? Никой нищо не посмя да му направи!”.


Оставим ли Путин да победи - това ще подкопае устоите на света, изграден на закон, ред и правила. Това ще е удар върху справедливостта! А това е много страшно!

Не можете да разкриете данни като къде се намирате и какви мисии изпълнявате, колко врагове сте ликвидирали. Но каква е обстановката в Международния легион?


Обстановката е приповдигната! Всички тук сме дошли по свое желание и сме тук, за да отстояваме идеали! Има, разбира се, немалък процент хора, които са дошли заради парите или за зеления паспорт, който ти отваря вратите към всяка елитна военна част в света, също към всички частни военни компании. Тези хора обаче отпадат много бързо - обикновено още след първата мисия. И оставаме хората, които сме тук, за да защитим Демокрацията! И ние вярваме в победата! Колкото и да е трудно, бойният дух е на много високо ниво.





От опита Ви, какви впечатления имате - какво прави руският военнослужещ и какво украинският? Каква е разликата между едните и другите?


То не е само до опит - трябва и малко история да си чел. Откакто я има тази държава Русия, човешкият живот няма значение за управляващите я. Още повече по време на война. Тогава животът на войниците не струва пукната копейка за тези, които ги изпращат на смърт! Така е и в тази война - Путин иска единствено да постигне болните си комплексарски амбиции за някакъв измислен от него, невъзможен за съществуване, руски свят. Руските командири изобщо не се притесняват да изпратят подчинените си на заколение. 


Украинските командири ценят живота на войниците си. Разбира се, даваме жертви - и то не малко - месомелачката на фронта е страшна, но самоубийствени мисии не съм виждал или чувал да се заповядват.


А за варварския начин на водене на война от страна на руската войска - няма какво да коментираме. Населеното място, което атакуват - го сриват със земята! Камък върху камък не оставят. Украинците ги наричат орки - и да, те са орки!

Вие бяхте ранен в битка, след травмите и лечението обаче се върнахте на фронта. Защо?


Защото нямаме право да загубим! Ние сме добрите и сме длъжни да победим! Когато обясних на дъщеря ми защо отивам на война - тя каза: "Татко, ти си моят герой!".


Това са най-скъпите думи в живота ми! Няма по-голяма радост за един баща от това да е герой за дъщеря си! Тя е още малка - не може да осъзнае защо се води тази война. Но когато един ден порастне, ще разбере! И тогава тя ще се гордее с баща си, а не като мен - да се срамува от своя.


Воювам, за да може дъщеря ми и всички деца да живеят в по-добър свят! Свят без тероризъм, без диктатури. Свят, в който властва силата на Правото, а не правото на силния.

Докога смятате да воювате? 


Ще воювам до края на живота си. Аз само това умея - да воювам.

 

.

Какво мислите за българите, които оправдават Русия, подкрепят я?


Опитвам се да не мисля за тях. 

Способни ли са тези българи да ни изкарат от нормалния живот и да ни превърнат в руска губерния?


Попадна ми наскоро една статистика - знаеш ли колко са тези хора? 7% от населението! Единствената причина да са представени в парламента е, че 70% от населението не гласува. 







Златните години на Съединените щати са 70-те и 80-те години на миналия век. Тогава американците буквално са плували в пари. И един репортер отишъл в някакво малко селце и питал местен фермер: знаете ли кой е президентът на Съединените щати? И фермерът отговорил: “Не, и не ме интересува!”. Народът не гласува, когато живее добре. Имаш ли Facebook? Аз имам. Признавам - когато имам свободно време, се забавлявам с Facebook. Аз имам страшно много приятели и познати там. Не мога да стигна до смешките и новините от снимки: кой на коя трапеза е, кой под коя палма е, кой на кое летище чака, кой какво ново си е купил... Ти мислиш ли, че тези хора ще си развалят приятния начин на живот, за да угодят на 7% лумпени? Аз дълбоко се съмнявам.

Какво смятате за украинските действия в Курск?


Без коментар.

Президентът Зеленски каза в ООН, че мирът ще дойде с борба. Така ли е?


Президентът Зеленски е абсолютно прав! Любимият ми цитат е на един американски сенатор: "Единственото нещо, което може да спре лош човек с оръжие, е добър човек с оръжие!".

Какво е мнението Ви по продължаващия страх на Запада да позволи удари дълбоко в руска земя?


Страх е неподходяща дума. Въпросът тук е политически. Ако зависеше само от военните, това отдавна щеше да е направено. Обаче над военните стоят политиците.  Те се опасяват от мнението на своите избиратели, които съответно са наплашени от хибридната руска пропаганда, която е много силна. Видя се, че тези така наречени "червени линии" на Кремъл са доста абстрактно понятие. Въпреки това обаче - обикновените хора се страхуват от евентуална ескалация и за това политиците са колебливи.

В тази връзка - колеблив ли е Западът, НАТО продължава ли да изпълнява функцията си да гарантира колективна отбрана?


НАТО е най-мощната военна организация в човешката история! Путин стана за смях с "тридневното" си превземане на Киив, но като браншовик ти казвам - само сухопътните сили на НАТО, базирани в Европа, тръгнат ли, след една седмица ще са във Владивосток! Страните-членки на НАТО са богати - оръжията са модерни, високотехнологични. Войските в НАТО плащат добри заплати на военнослужещите си, те са мотивирани. Именно от това може би идва тази колебливост - цивилизованият свят има какво да губи, руснакът какво ще загуби: външната си тоалетна на двора? Затова и често казвам, че се намираме в периода на Третата световна война - тя е цивилизационна! И да - НАТО ще изпълни функцията си и ще защити Цивилизацията!

В какъв свят ще живеем, ако се поддадем на руската пропаганда и страната ни се прегърне с “братушките”?


Този въпрос не стои. Тук обаче е моментът да се зададе въпросът - какво ще правим с огромните активи, които руските подлоги си самораздадоха по време на криминалния Преход. Трябва да се намери законен начин тези активи да се върнат на държавата, на гражданите - а не с тях шепа олигарси да живеят като господари на България.





Ако можехте да отправите няколко думи към Путин, какви щяха да се те?


Бих му казал: Ти си един военнопрестъпник! Извършил си безброй престъпления срещу човечеството! И въпреки това ще ти бъде осигурен справедлив съдебен процес на военния трибунал, който ще те съди след войната!

 

Интервю на Илияна Маринкова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8699 |25.09.2024 Проф. Тодор Тагарев за ФрогНюз: Катастрофата с L-39 тръгва по пътя на МиГ-29. F-16 ще дойдат, но това няма да промени културата във ВВС . 31| 31421 |23.09.2024 Илия Налбантов за ФрогНюз: Сърбия е инструмент на Русия. България да блокира сръбската армия и да увеличи помощта за Украйна . 23| 18200 |22.09.2024 Д-р Александър Стоянов за ФрогНюз: Народът ни е постигнал много победи абсолютно сам! Комунистите налагаха митове и робски манталитет . 4| 4106 |21.09.2024 Проф. Палангурски за ФрогНюз: 22 септември - денят, в който България заяви свободата си на света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads