Реклама / Ads
11| 30791 |27.12.2018 ИНТЕРВЮ

Октай пред Фрог: Доган ще бъде напълно изолиран от ДПС, дадоха му ТЕЦ-а, за да си гледа старините

.
Осман Октай
Има риск почетният председател на ДПС Ахмед Доган да бъде напълно изолиран от ДПС, както Лютви Местан и Касим Дал от техните политически формации. Целта на турският президент Реджеп Ердоган е мюсюлманите да са под един флаг, така че да се поддържа и засилва влиянието на Турция не само в България, но и на Балканите. Това каза пред Фрог нюз Осман Октай по повод масовото напускане на партийни функционери от ДОСТ.
 

Г-н Октай, защо функционери на ДОСТ напускат партията и лидера й Лютви Местан?

След сблъсъка ми с турските служби през 2005 година разбрах, че Анкара иска всички мюсюлмани да са под една шапка. Лозунгът на Ердоган винаги е бил  едно малцинство, една нация, една религия и един лидер. Това символизират четирите му пръста, които показва на обществени места. През 2005 година ми беше ясно казано от турските служби, че искат всички мюсюлмани да са подвластни на една политическа формация. Нещата се промениха, когато  възникна напрежение  между Турция и Русия  и когато бяха прихванати контрабандни канали на цигари, свързани с имено на Доган и Делян Пеевски. Тогава Ердоган реши да се възползва от председателството на Лютви Местан.  След провала с  Касим Дал имаше план да бъде политически елиминиран както Доган, така и  Касим Дал. Целта беше партията да стане изцяло подвластна на Лютви Местан.

 

 Какво се обърка, за да не се случи?

Това заиграване на Анкара се сблъскаха с целия ресурс на държавните  институции и задкулисието в България, което води до  Москва и обкръжението на Владимир  Путин. Нещата , обаче се промениха във времето. Отношенията по оста Анкара-София се стоплиха. Ясно е, че Ердоган се провали, като заложи на Местан и Касим Дал. Но не отстъпи от идеята за единна политическа формация на мюсюлманите.  

 

Как беше постигнато това?

Първо Касим Дал, а след това и Лютви Местан изпаднаха в изолация. Те вече нямат това влияние, което имаха. Анкара изпрати свои посланици по нашите земи, за да прокламират, че всички мюсюлмани трябва да са единни и един лидер за управлява политическата формация. Започнаха процеси на обединение около ДПС.

 

Какво тогава е бъдещето на Доган?

В това е въпросът. Интересно ще е да се види дали ще се намери формула за политическо бъдеше на партията без Доган. Спомняте си, че преди години, когато се ширеха антидоган настроения, решиха да го „пенсионират“, като го пратят в Сараите оттам само да „ поддържа огъня“ на етнорелигиозният вот. Принудиха го той сам да посочи свой заместник. Това беше първо Местан, а сега Мустафа Карадайъ. Задачата бе ДПС да стане по-симпатичен и желан партньор за управление.

 

Като че ли днес се намираме в аналогична ситуация?

Така е.  Сега Анкара,  Москва и София имат единни позиции по отношение на политиката на Балканите,  Европа и Близкия Изток.  Предупредих Доган, че ще остане жив и здрав. Но сега в тази сложна ситуация, мисля, че има рискове за него.  Процесите извън страната са сложни. Ердоган би искал да има здрав гръб на Балканите и Западна Европа при воденето на военни действия в  кюрдските райони в Сирия. За тази цел му трябва мощно мюсюлманско знаме в България. Това вече е  съгласувано с българските и руски служби. И те, за да угодят на Ердоган, ще се отдръпнат от Доган като закрилници. Даже мисля ,че затова му дадоха ТЕЦ-Варна с хонорар от 30 млн.

 

Каква връзка правите?

Искат да го принудят да няма никакви претенции за влияние в мюсюлманската общност. Ще му дадат възможност да  оцелява физически и да си гледа старините. Всичко, на което сега сме свидетели,  е част  от играта на Анкара за контрол върху мюфтийството и политическите формации.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 18400 |14.11.2018 Стоян Тончев пред Фрог: Мафията в България си има европейски опекуни . 6| 16934 |18.10.2018 А. Арангелов от ”Възраждане” за Фрог: Разпадането на ”Патриотите” - плъховете напускат кораба! . 6| 22108 |09.10.2018 Бивш шеф на ДАНС пред Фрог: Светлозар Лазаров трябваше да бъде уволнен заради подправени документи . 24| 35830 |25.09.2018 Осман Октай пред Фрог: Американският посланик е питал за две неща Ахмед Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads