Реклама / Ads
19| 5981 |18.06.2024 ИНТЕРВЮ

Петър Чолаков за ФрогНюз: Смъртоносно прострелване в главата за партиите, които подкрепят ГЕРБ - ДПС. “Величие” са патерица

.
Доц. Петър Чолаков Източник: личен архив
Въпросът е как ще се погледне това правителство, първо от тези партии, които тръгнат да го подкрепят извън ГЕРБ и ДПС. Това ще бъде смъртоносно прострелване не в крака, а в главата от страна на партии като ИТН. Дори и правителството да е експертно, всеки ще е наясно, че управлява с ГЕРБ и ДПС, няма какво да се заблуждаваме.
 

Относно партия "Величие" моят професионален инстинкт ми говори, че това е милиционерско-мутренски проект, който е замислен като патерица на ГЕРБ. Във Ветрино при всичките им напъни да обясняват, че ще разграждат модела ГЕРБ-ДПС, те си работят с ГЕРБ. Там са силни и са мнозинство точно ГЕРБ и ДПС и те работят с тях. Въпросът е дали това няма да се случи на държавно ниво, да ги подкрепят в зала и всъщност те да се окажат подпорната стена на новата конструкция. Това ще бъде изключително любопитно. Сега предстои да се разкрият.

 

Това каза пред ФрогНюз политологът доц. Петър Чолаков.

 

Ето го цялото интервю:

Г-н Чолаков, ще намери ли пресечна точка партията на Слави Трифонов с ГЕРБ? Минути след приключване на срещата Деница Сачева обясни, че вратата за разговорите по конкретни политики е отворена. Стана ясно също така, че двете партии са се обединили около идеята за експертен кабинет.


Преди изборите Тошко Йорданов каза, че по принцип биха подкрепили експертно правителство. Мисля, че този знак, който имаме от днес е в този контекст. Деница Сачева каза, че предстоят още разговори.

 

Как ще се чувстват ИТН в една такава среда с ГЕРБ, предвид това, че ги видяхме и в един друг кабинет, този на г-н Петков. Видяхме и докъде го доведоха този кабинет.

 

Според мен ще бъде грешка от страна на ИТН, ако тръгнат да управляват с ГЕРБ-СДС и ДПС, защото ще последват съдбата на ПП-ДБ, които се свиха наполовина. Предполагам, че ако при тях надделее здравият прагматизъм и здравият разум, няма да влязат в едно такова управление. Най-малкото защото ще разочароват много от своите избиратели, както го направиха от ПП-ДБ. Сега тъкмо електорално малко са се увеличили. Да не говорим, че самият Йорданов многократно е заявявал, че няма да работят с ГЕРБ и ДПС.

 

Не съм сигурен, че това е така, но от друга страна е възможно те да разговарят с ГЕРБ, за да не каже после някой, “те провалиха шансовете за правителство”.





Видяхме ли симулация на преговорите с ДПС, предвид това, че двете партии споделяха идентични политики и в предишния кабинет?

 

Мисля, че там синхронът е пълен, така че аз не виждам проблем, по-скоро проблемът е с легитимността на това управление. Релано да, има избори, проведени са избори по техните правила, има нарушения, но те са малки, не е нещо, което може да оспорва резултата. 

 

Въпросът е как ще се погледне това правителство, първо от тези партии, които тръгнат да го подкрепят извън ГЕРБ и ДПС. Това ще бъде смъртоносно прострелване не в крака, а в главата от страна на партии като ИТН. Дори и правителството да е експертно, всеки ще е наясно, че управлява с ГЕРБ и ДПС, няма какво да се заблуждаваме. 

 

Имайте предвид, че близо 70% не са си направили изобщо труда да гласуват. В този смисъл правителствата на България, както и парламентите, стават все по-малко легитимни. Има някакви хора, които се събират, взимат някакви решения, приемат някакви закони, но голяма част от мнозинството се отнася с голям скептицизъм към това, което се случва в Народното събрание. 

От ГЕРБ са категорични и не спират да го повтарят, че държат на правителство на споделената отговорност, но това не е ли бягство от личната, персонална отговорност?

 

За тях е най-изгодно ако някой може да споделя отговорността. Ако може някой да поеме цялата отговорност и за тях да останат само дивидентите. Всеки това иска. Това е нещо като формулата на безплатния обяд, сигурно така си го представя г-жа Сачева.





Останалите политически сили, ако имат малко ум в главите си, трябва да са наясно, че Борисов е много голям майстор на това да прехвърля топката и “горещия картоф” на другия. Това нещо го направи с “Обединените патриоти” навремето, те се свиха електорално. След това успя електорално да стопи наполовина ПП-ДБ и сега, който и да се набута между тях и ДПС го очаква същото нещо. Това сме го виждали много пъти в най-различни варианти и с Реформаторски блок и т.н. Ако сега някоя от другите политически сили реши да управлява с тях, точно това ги чака. 

А какво мислите за партия “Величие”, възможно ли е в тяхно лице ГЕРБ-ДПС да видят подкрепа?

 

Моят професионален инстинкт и интуиция ми говори, че това е милиционерско-мутренски проект, който е замислен като патерица на ГЕРБ. Във Ветрино при всичките им напъни да обясняват, че ще разграждат модела ГЕРБ-ДПС, те си работят с ГЕРБ. Във Ветрино са силни точно ГЕРБ и ДПС и те работят с тях. Въпросът е дали това няма да се случи на държавно ниво, да ги подкрепят в зала и всъщност те да се окажат подпорната стена на новата конструкция. Това ще бъде изключително любопитно. Сега предстои да се разкрият. Подполковник Марков критикува в ефир модела ГЕРБ-ДПС, но от друга страна там има нещо, което мен ме съмнява.

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9275 |17.06.2024 Любомир Аламанов за ФрогНюз: Истинските демократични партии имат огромна възможност да смирят егото си . 2| 5088 |14.06.2024 Инж. Димитър Куманов за ФрогНюз: Ако сега се случи наводнението от юни 1983 г., София наистина ще отплува към Дунава . 0| 3773 |14.06.2024 Доц. Киселова за ФрогНюз: Предполагам, че президентът ще свика Народното събрание на 18 или 19 юни . 12| 8123 |13.06.2024 Бранимир Ботев за ФрогНюз: Туристическият ни продукт е най-евтиният в Европа. Продаваме по-евтино, отколкото в Африка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads