Реклама / Ads
0| 9356 |12.07.2022 ИНТЕРВЮ

Петър Чолаков пред Фрог: Ако Радев даде третия мандат на ИТН, ще шамароса БСП и ДБ. Това ще е политическо унижение

.
Интригата е при връчването на третия мандат. Връчването на мандата на ИТН ще е знак - най-малкото шамар за партиите, които останаха в коалицията. Това ще е политическо унижение.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз социологът доц. Петър Чолаков.

 

Ето и цялото интервю:

 

Доц. Чолаков, какво очаквате да се случи при връчването на втория мандат? Очаквате ли някакви изненади от ГЕРБ - партията на Борисов се държи противоречиво. Ту обяснява, че е важно България да има управление и нови трудно ще доведат до различен резултат, но в същото време - че правителство начело с ПП е вредно.

 

ГЕРБ казаха, че ще върнат мандата и няма да бавят топката. Би било изненада, ако си променят мнението, но няма да бъде прецедент - Борисов много пъти е променял мнениеето си на 180 градуса в последния момент. Но според мен няма да има драма, която да се разиграе. 

 

По-интересен ще е третият мандат. Там интригата е на кого всъщност ще го даде Радев, а не толкова дали ще се сформира правителство, защото шансовете за това са много малки. Ако реши да го даде на БСП, това ще е знак, че той продължава да разчита на подкрепата на левицата, въпреки трудните си отношения с Корнелия Нинова. 

 

Другото нещо, което Радев може да направи, е да връчи мандата на “Демократична България” с надеждата, че те може би ще имат по-големи шансове да направят нещо. Гледайки настроенията обаче, според мен вече играят за избори през октомври. 

 

Ще произведат ли нещо обаче консултациите, които Радев каза, че ще свика, ако вторият мандат бъде върнат - най-вероятната в момента хипотеза? Това допълнително тупане на топката ли е и бавене на неизбежното, за да може онези 22 закона за бъдат приети в Народното събрание?

 

Не мисля, че президентът или някоя от партиите имат интерес да тупат топката. Това по-скоро би се обърнало срещу тях. Президентът си говори с ДБ, говори си с ИТН. БСП и ПП бяха тези, които се направиха на интересни. Третият мандат ще е индикация за това на какво положение е комуникацията между държавния глава и левицата. Това ще е интересно да се види - дали окончателно е скъсана връзката между тях, или все пак си говорят. Това е смисълът на тези консултации. С останалите няма какво да си говорят - те вече са го правили достатъчно. 

 

Сигнал ли беше организацията на тези консултации, че третият мандат може наистина да бъде връчен на “Демократична България”? Партията на Христо Иванов призова Радев да свика нови консултации, преди той да бъде връчен и изглежда държавният глава е “прегърнал” тази идея. 

 

Може да бъде връчен на тях мандат, но не мисля, че нещо особено ще произлезе. Ще бъде сензационно и интересно, ако Радев реши да го връчи на “Има такъв народ”. Там обаче проблемът е, че доверието към партията се срива много - те са на ръба да влязат в следващия парламент. Но пък Радев демонстрира топли отношения с ИТН. 

 

Точно това щях да ви попитам - има известно сближаване между партията на Слави Трифонов и президента. Колко възможно е това? 

 

На последните избори те се обявиха категорично в подкрепа на президента. ДБ излязоха с подкрепен от тях кандидат, но Лозан Панов не се представи толкова убедително. БСП подкрепиха Радев, въпреки сложните отношения между него и Нинова. Връчването на мандата на ИТН ще е знак - най-малкото шамар за партиите, които останаха в коалицията. Но според мен няма да се случи.

 

До какъв резултат би довело това обаче? 

 

Би било едно политическо унижение за БСП и ДБ. Мисля, че Радев си дава сметка, че особена полза от това няма. Освен ако самият той не си прави сметки за политически проекти по-нататък. Това е интригата. Не очакваме нищо специално. 

 

Допускате ли, че БСП и ПП може и да не отидат на нов кръг от консултации? Това вече се случи при първите разговори на “Дондуков 2”.

 

Това ще покаже, че те не признават авторитетът на Румен Радев и ще бъде ясен сигнал. Знаете, че при първият случай имаше коментари, че това е нарушаване на конституционната процедура от страна на тези партии. Ти просто си длъжен да отидеш. Не става дума за неуважение към Радев. Това е ангажиментът ти като политическа партия - да сформира редовно управление, освен да се приемат закони. Ако картинката се повтори, това ще е ясен сигнал към Радев, но ще има и поляризация на тези партии, на които той се довери. 

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6056 |07.07.2022 Даниел Смилов пред Фрог: Вероятността за избори е все по-голяма. Служебен кабинет може да върне руските дипломати . 0| 11640 |07.07.2022 Кирил Кадийски пред Ливр Арбитр: На арената на живота, както и на арената на Колизеума човек може да бъде и гладиатор, и разярен лъв . 0| 16383 |06.07.2022 Методи Андреев пред Фрог: Борисов е цирков артист, всеяден е и защитава руските интереси . 0| 10064 |06.07.2022 Командирът на батальон ”Свобода” в Донбас Петър Кузик: Караха насила руските войници към картечниците ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads