Реклама / Ads
27| 12459 |31.03.2021 ИНТЕРВЮ

Петър Чолаков: Добре би било ГЕРБ да седне на резервната скамейка

.
Петър Чолаков
Добре би било ГЕРБ да седне на резервната скамейка. Хората са инертни и от това се възползват управляващите. Това каза пред Фрог нюз политическият анализатор Петър Чолаков. Ето каква политическа прогноза направи той:
 

-        Г-н Чолаков, смятате ли, че унищожителната оценка на Държавния департамент на САЩ относно правата на човека в България ще повлияе на решението на хората кого да подкрепят в неделя?

 

-        Честно да ви кажа съм много скептичен, че този доклад би имал особен ефект. Видяхме, че буквално преди няколко седмици, в началото на март, двама американски сенатори излязоха със много остра съвместна позиция. Те казаха същите неща, които излязоха и от Държавния департамент. Видяхте, че ГЕРБ си измиха ръцете. Опитаха се по какъв ли не начин да омаловажат думите на двама водещи американски сенатори- единият демократ, а другият републиканец. Но по-важното е, че казаното от тях няма особен ефект.

 

-        Защо оценките, които дават нашите стратегически партньори за ситуацията в България, не стига сякаш до хората?

 

-        Има едно поголовно отвращение от политическия процес. Една част от хората не участват в този процес в България. Отвратените, когато чуят лоши новини за управлението, не могат да бъдат мобилизирани в едната или в другата посока. Въпросът е, знаете,  за тези 15 %, които могат да решат вота. Но така или иначе твърдият електорат на ГЕРБ, каквото и да му се говори, ще си гласува за Борисов. Това е едната причина. Другата е, че всъщност в България има много сериозен медиен кордон около управляващите. Много от медиите просто не повтарят тези тема. Вие знаете, че ако водещите телевизии говорят само за  доклада на Държавния департамент или пък за казаното от двамата сенатори, за 10 дни няма да остане човек, който да не разбере за тези оценки. Но това просто не се случва. Реално само няколко медии отразяват тези неща. Останалите или просто мълчат, или пък пращат новината на 4-то - 5-то  място, като я съобщават с едно-две изречения. Така хората не й обръщат особено внимание.

 

-        Много ваши колеги прогнозират, че след изборите ни очакват нови избори. Какви са вашите очаквания за политическата ситуация у нас? Какви сценарии предвиждате да се случат?

 

-        Много е трудно да се направи категорична прогноза, защото първо трябва да видим какви формации ще влязат в 45-я парламент. Доколкото разбирам ВМРО са на ръба да влязат в НС, а те практически са патерица на ГЕРБ  и това не е никакво преувеличение. Даже цитирам казаното от Татяна Дончева, защото смятам, че е обективна в оценката си. Листите на ВМРО са превзети от хора на ГЕРБ. Т. е. те са подготвени за такава мисия. Така, че ако се подготви тази групичка, която си я знаем – ГЕРБ, ДПС, ВМРО в парламента, те биха могли да формират някакво правителство. Разбира се, въпросът е да видим какви ще бъдат останалите парти, прескочили 4% бариера. Да не се окаже, че една част от тях ще работят с ГЕРБ. Сигурно ще ми се разсърдят моите познати и приятели от „Има такъв народ“, но това е една формация, която е като комета – в доста газообразно състояние и много малко ядро. Може  част от парламентарната им група да  бъде канибализирана от   ГЕРБ. Могат да бъдат привлечени депутати. Това, разбира се, не казвам, че ще се случи.

 

-        Разбирам, говорите само вероятности.

 

-        Да. Но това сме го виждали и преди. Няма да е нещо ново за политиката ни. Така, че ако Борисов се реши на такъв вариант, може да сформират някакво правителство. Разбира се, изобщо не изключвам варианта да се отиде на нови парламентарни избори. Бих казал, че той не е за подценяване.

 

-        ГЕРБ заявиха, че ако те отново управляват, премиер за четвърти път ще бъде Борисов. Как ви изглежда възможността държавата да продължи да се управлява от джипката?

 

-        На мен не ми изглежда добре. Но въпросът е дали избирателите ще го позволят. Виждате, че електоралната социология казва, че ГЕРБ е първа политическа сила. На едното блюдо на везната са скандалите. На другото, обаче виждаме, че Борисов все пак си натежава. Той, обаче има много висок отрицателен рейтинг – над 53% е неодобрението към него според „Маркет Линкс“. Което е много високо. Той има само двадесет и няколко процента одобрение. И въпреки всичко, неговата партия се сочи за първа политическа сила. Предполагам, че най-вероятно ще се създаде правителство на малцинството, подкрепено от няколко партии. Само, че мисля си, за ГЕРБ е изгодно малко да седне на резервната скамейка. Така от позицията на деструктивен играч, Борисов  може много бързо да обезсили своите политически опоненти.

 

-        Как би могъл да го направи?

 

-        Като им даде на тях инициативата. Така, че и този вариант не е никак за подценяване.

 

-        Да не ни казвате, че след изборите има вариант да получим пак от същото, което е сега?

 

-        Четвърти кабинет на Борисов не е нещо, което бихме могли да изключим напълно като възможност. Въпросът е той какво ще прецени. Мисля си, че все още не е взел решение. И пак казвам- важно е какви формации ще влязат в парламента и какво мнозинство ще може да се състави. Оттам нататък ще се правят сметките. Но има нетърпимост, която е много характерна за обществото. Да допуснем, че има управление с левицата. Ако само малка част от скандалите, които гледахме при управлението на Борисов толкова години, се повторят, то това управление ще свърши за една седмица. Това би върнало отново силите на Борисов и жаждата му за власт.

 

-        Не звучите обнадеждаващо.

 

-        Зависи за кого.

 

-        Със сигурност за  десетките хиляди хора, които заявиха това лято, че освен оставките на Борисов и Иван Гешев, искат нов модел на управление.  Искат да имат стандарт на живот като този на хората от другите европейски страни. Как след тази категорична  заявка може да ни очаква живот като сегашния?

 

-        Мисля си, че голяма част от хората са инертни. Имат желания и амбиции, вярно е. Но е съвсем друго да си деен, за да  постигнеш желанията си. Откакто свят светува управляващите се уповават на това, за да дирижират процесите в своя полза.  

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9283 |12.03.2021 Петко Добрев пред Фрог: Потърпевшите от пандемията могат да съдят държават. МС не изпълнява собствените си решения . 7| 8362 |02.02.2021 Петър Витанов: Влаковете са бъдеще, а не носталгична романтика . 11| 9182 |26.11.2020 Велислав Величков: Не ми липсва Гешев. Ако и на прокурорите не им липсва, ще е много добре . 10| 11755 |01.11.2019 Петър Величков: Денят на народните будители тръгва от писмото на обикновен селянин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads