Реклама / Ads
65| 30975 |10.07.2009 ИНТЕРВЮ

Пламен Юруков: Мартин получи два костюма и чифт очила за Синята коалиция

.
Пламен Юруков
Наложително е свикването на Национална конференция. Зради Костов седесари не гласуваха
 

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Юруков, как оценявате представянето на Синята коалиция на изборите? Очакванията бяха по-големи, но резултатът е съкрушителен.


- Сега, когото вече поотминаха изборните страсти, може по-спокойно да се каже какво се е случило със Синята коалиция и какво се случи със СДС. Вие наричате резултатът на Синята коалиция „съкрушителен”. Има хора, които твърдят, че един нов субект със странна анатомия, със странни правила, образуван по странен начин за пръв път се явява на избори и има свой представител в Европейския парламент и 15 депутата в НС. От тази гледна точка те не виждат нищо съкрушително за Синята коалиция. Определението „съкрушителен резултат” обаче е доста меко, ако говорим за Съюза на демократичните сили.

 В бюлетините на европейските избори субект „СДС” не фигурираше. За участието в изборите за национален парламент избраното ръководство на СДС погази всички правила и процедури, за които им стигна време да го направят. Всички техни действия бяха насочени само и единствено към една цел – влизане в парламента на Иван Костов. Доброто представяне на СДС на тези избори не беше тяхната задача. Избраното ръководство постоянно унижаваше СДС. Подиграваше се с избора на членовете на СДС. В крачка се променяха нещата за осигуряване на удобство на Костов. Избраният председател Димитров хвърляше обещания за поне 400 хил. гласа, за 45-50 народни представители. Той определи тази коалиция като „компромис” в името на доброто за дясното пространство.

Всички знаем какъв е полученият резултат на тези избори. Сега за хората картината е такава – Костов преговаря за участие в управлението, а СДС остана само с компромиса, който направи в името на това, Костов да участва в управлението. Затова може да се каже, че избраното ръководство съкруши СДС, но успешно изпълни своите ангажименти към Костов.

- Смятате ли, че ако СДС играеше самостоятелно, щеше да има по-добър резултат?


- Винаги съм твърдял, че СДС има достатъчно енергия и сили да участва самостоятелно, а след тези избори съм напълно убеден в правотата си. Социологическите данни категорично показваха, че СДС преминава спокойно изборната бариера. Тези, които имаха проблеми с бариерата, бяха Костов и неговата формация. С достатъчно груба намеса Костов реши да използва СДС за себе си. Мартин Димитров се оказа напълно подходящ за изпълнението на тази мисия.

- Защо не се случи очакваното завръщане на българите към синята идея, какво ги дистанцира от този проект?


- СДС винаги е бил носител на демократични идеи, почтеност и откритост. Когато обаче се демонстрира, че си демократичен до определени граници, че си почтен до определена дата, че си честен според ситуацията, хората веднага го разбират и това ги обижда и отблъсква.

 Синята идея е не просто цвета на предизборен плакат или словесна предизборна еквилибристика, а е именно спазване на демократичните правила, честност и почтеност към съпартийците и избирателите. Имаше доста хора, които искаха да подкрепят синята идеята, но не искаха да подкрепят Иван Костов, защото за тях той не е неин носител.

- По време на предизборната кампания се твърдеше, че БСП и ДПС са ви извивали ръцете и са ви указвали натиск за да създавате проблеми с регистрацията на СДС и Мартин Димитров? Говори се, че от фирми на Доган сте получил 1 млн. лв. за подривни действия срещу сините?

- Представители на тройната коалиция публично поискаха Костов и Мартин Димитров да им благодарят за услугите, които са направили за тях по регистрацията на Синята коалиция за участие в избори. Онова, което вие наричате „говори се за 1 млн. лв.” са пълни глупости в категория „жалки”.

 По-подривни действия от тези, които упражниха Мартин Димитров и хората около него срещу СДС, трудно човек може да си представи. Знаем, че за тях той получи два костюма и чифт очила – това видяхме всички. Какво се включва в останалата част от споразумението между него и Костов, да оставим на Мартин да го каже пред хората и Господ.

- Как коментирате победата на ГЕРБ и загубата на тройната коалиция?


- Победата на ГЕРБ е логична и очаквана. Тройната коалиция получи оценката на хората и според тях, тя не заслужава да управлява България. Хората ясно показаха, че искат промяна, искат нови лица в политиката и искат ново отношение към България. Поздравявам г-н Борисов с изборната победа. Пожелавам му неговата категорична победа на тези избори да прерасне в категорична победа на България по време на управлението му.

- Сини активисти вече искат свикване на Национална конференция на СДС, какво да очакваме, ако се проведе такъв форум?


- Не смятам, че трябва да има „ако”, такъв форум трябва да се проведе. Така е съгласно устава на СДС. Трябва да се направи изключително сериозен анализ и на резултатите от тези избори, и на процесите, които текат в СДС. Трябва ясно да се отговори дали СДС остава самостоятелен политически субект, или ще тръгне уверено по пътя на организацията-придатък на Костов.

В такъв случай, наличието на председател на СДС се обезсмисля. Ако бъде взето подобно решение, тогава Костов ще е този, който ще реши как, по какъв начин, при какви условия и докога ще функционира този придатък. Това би била най-лошата развръзка за СДС, а аз вярвам, че има доста хора, които не желаят най-лошото за собствената си партия. Знам, че такива хора са повечето в СДС.

- Най-коментираната тема сега е какво правителство да състави Бойко Борисов. Смятате ли, че сините трябва да влезнат във властта?


- Бойко Борисов е бъдещия министър- председател, хората му възложиха тази отговорност със своето доверие и той я прие. Ето защо неговата преценка и логика на съставяне на бъдещо правителство са най-важни. Сигурен съм, че тази логика ще е подчинена на изпълнение на мисията за доброто на България.

- Каква е перспективата на Синята коалиция?


- Този въпрос задайте на бащите на Синята коалиция. Може би пък на вас ще кажат нещо, защото досега предпочитат само тайни споразумения.

- Изключен ли сте от СДС? Смятате ли да участвате в нова политическа формация?


- Не смятам себе си за изключен от СДС. Тези, които го твърдят, да посочат правилата и процедурите, съгласно които това се е случило. Те нарушиха всички процедури. Колкото до другият ви въпрос – не е толкова важно да участваш в нов политически проект, най-важното е да работиш за създаване на нов тип отношения между политиците и гражданите. Тези отношения са достатъчно неефективни в момента и тяхната неефективност се отразява на страната ни. Ето защо за мен това е посоката, в която си заслужава човек да работи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 16807 |30.05.2009 Проф. Пламен Цветков: Живеем две нации в една държава . 535| 96260 |04.03.2009 Проф. Пламен Цветков: Изучаваме историята си с русофилски, а това означава противобългарски поглед . 8| 13855 |02.09.2008 Пламен Симов: Убиецът на Луканов е Вячеслав Струмски! . 1| 7095 |03.08.2008 Мартин Иванов: Ритъмът на барабаните ни поддържа свежи и живи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads