Реклама / Ads
48| 8951 |08.12.2020 ИНТЕРВЮ

Румен Христов пред Фрог: Много важно влияние през годините върху СДС оказа силното его на десни политици

.
Румен Христов Източник: БГНЕС
СДС не е в кондицията както преди години, но все пак...Виждаме възможности за сътрудничество с ГЕРБ в десния сектор, но имаме различия. Много важно влияние през годините върху СДС оказа силното его на десни политици, желанието им да бъдат по-самостоятелни. За съжаление скоро не сме се чували с Демократична България, с партията на Слави Трифонов не поддържаме връзка. Аз не бих постъпил като Александър Йорданов в спора с журналистката, съжалявам.
 

Това каза в интервю за Фрог председателят на Съюза на демократичните сили Румен Христов по повод 31-ия рожден ден на партията.

 

- Г-н Христов, в кондиция ли е партията СДС на 31 години?

 

- Разбира се, не е в онази кондиция, каквато беше преди години. Но все пак излъчихме представител в Европейския парламент, имаме 168 общински съветника, 10 кмета и 10 председатели на общински съвети. За мен това са добри резултати.


- През последните години търпите много критики за партньорството си с ГЕРБ? Как ще го коментирате?


- Всеки си има своите противници и критици. Ние от демократичните сили виждаме възможности за сътрудничество  с ГЕРБ в десния сектор. Независимо че имаме различия с ГЕРБ,  от една страна тя е партия член на ЕНП. От друга страна имаме и общи цели - влизането на страната в еврозоната и Шенген, по-задълбочената интеграция в евроструктурите. В този смисъл търсим партньорство - в център дясно. Няма как да бъде партньори с БСП и производни на БСП, защото СДС беше създадена като партия антипод на БКП-БСП.


- И все пак най-истинското дясно ли си остава СДС?


- Ние не сме напускали, не сме се цепили, не сме правили нови формации. СДС си стои там, където беше. За съжаление много важно влияние през годините оказа силното его на десните политици, желанието им да бъдат по-самостоятелни Изграждането на нови формации доведе до състоянието, в което в момента се намира автентичната десница -СДС. Но на 31 години СДС е и винаги ще бъде партията, която промени България след половинвековен тоталитарен режим. Тя е и винаги ще бъде истинското дясно.


- Стягате ли се за изборите през следващата година?


Съюзът на демократичните сили беше първата партия която публикува основните си приоритети и основните си тези, които ще отстоява в 45-ия парламент. Основно ще съсредоточим усилията си в икономическата политика и здравеопазването. По отношение на енергетиката смятаме, че зелената сделка трябва да стартира час по-скоро. Ние сме за преминаване от въглища на газ. Ние сме против строителството на АЕЦ "Белене". Ние сме против трите дни, които трябва да плащат работодателите, които са в тежко състояние. Трябва да се знае, че българският бизнес ще вдигне икономиката. Трябва н икономически растеж поне 6% годишно, а не 3%. Така можем да се доближим до някои от европейските страни, които ни изпревариха по време на прехода. Само ще припомня, че истинските реформи у нас стартираха през 1997 г. А  други европейските страни бяха приключи ли с реформите и приватизацията.

 

Позициите на СДС по важни обществено-политически теми отстояват нейния образ на дясноцентристка партия, която след НАТО и ЕС, работи за новата си кауза – българите да бъдат европейски граждани с европейски доходи.

 


- Г-н Христов, днес поддържате ли някакви или по някакъв начин връзки с Демократична България?


- За съжаление скоро не сме се чували. Ние водихме преговори за съвместно явяване на европейските избори, но повярвайте, не по вина на СДС съвместно явяване не се случи. За мен истинска дясна формация бе Демократи за силна България. Докато формацията на г-н Христо Иванов е повече либерална. Колаборацията им с леви формации ме карат да мисля, че не мислят с десни категории. Разочароваха ме с гласуването на изборите за кмет на София.


- А някакви контакти имате ли с "Има такъв народ" на Слави Трифонов?


- Не не сме имали контакти, нямаме връзки!


- Какво ви е мнението за  протестите, които продължават вече над 150 дни в София?


- Това е нормална форма на изразяване на мнение в една демокрация. Добре беше, че хората си казаха мнението. Смятам, че протестът беше един преди да бъде яхнат от определени политици, предимно леви. СДС винаги е настоявал за промени в Конституцията. За да променим управлението трябва да променим Конституцията. Можем да сменим ГЕРБ с други управляващи, но моделът ще си остане същият. Конституцията изигра своята роля, живеем в други времена, член сме на ЕС и НАТО.

 

- Как ще коментирате скандала между евродепутата Александър Йорданов и журналистката Силвия Великова?


Не съм цензура на Александър Йорданов. Според мен журналистите могат да задават всякакви въпроси. Това бе едно от нещата, за които СДС се бори през всичките тези години.  Аз не бих постъпил така. Но Александър Йорданов е достатъчно зрял човек и  е преценил по какъв начин да реагира. Съжалявам!


Разговаря: Красен Бучков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 25205 |07.12.2020 Проф. Асена Сербезова: Ваксините срещу COVID-19 ще са под условие . 45| 29367 |02.12.2020 Октай пред Фрог: Задкулисието спретна интервюто на Бойко за шкафчето и на Ахмед за розовите гащички . 33| 16032 |01.12.2020 Ген. Димитър Шивиков пред Фрог: От площад ”Независимост” властта изглежда още по-корумпирана, още по-некомпетентна и неспособна . 31| 24496 |25.11.2020 Росен Миленов пред Фрог: Борисов се мисли за най-големия тарикат. Протестът ще се радикализира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads