Реклама / Ads
75| 19908 |17.05.2013 ИНТЕРВЮ

Проф. Константинов: Ако се покрие работата с бюлетините, има нещо гнило

.
Математикът Михаил Константинов Източник: Булфото
Въобще не е вярно твърдението, че на много места могат да бъдат напечатани бюлетините, а от печатницата на БНБ са ни отказвали. 27 пъти от началото на прехода съм гласувал за десницата, искам най-накрая да има автентична дясна партия, която да ме представлява, коментира пред Фрогнюз проф. Михаил Константинов, член на борда на директорите на „Информационно обслужване”.
 

интервю на Ренета Попова


- Проф. Константинов, какво е вашето обяснение за складираните годни бюлетини в печатницата „Мултипринт”?

- Аз се надявам, че цялата тази работа няма да бъде оставена така, прокуратурата ще разследва и ще се отиде на съд. Нека съдът да реши. Ако се покрие работата, значи има нещо нередно. България е правова държава и въпросите се решават от съда. Не от прокуратурата, нито от отделни други лица. Ще видим каква ще е присъдата.

- Има ли законово регламентирани резервни бюлетини и може ли да наречем тези такива?

- Има бюлетини, които по закон надхвърлят с 10% броя на избирателите. У нас броят на избирателите, въпреки че е под 6 млн., според ЦИК е 6,9 млн. Заедно с 10-те процента бюлетини повече стават около 8 млн. Те са нужни, ако човек сбърка при попълването. Тогава комисията слага надпис „унищожена” и дава втора бюлетина. Законодателят е предвидил, че това е възможно в 10 на 100 от случаите, така че във всяка секция има колкото са избирателите плюс 10% повече бюлетини.

- Къде трябва да се съхраняват тези бюлетини? Има ли определено място по Районните избирателни комисии за тях?

- Не, няма. Досега никога не е възниквал такъв проблем. И отново припомням, че във всички 31 районни избирателни комисии и в ЦИК мнозинство има опозицията. Значи кой може да направи шашма там? Да си отговорят сами читателите.

-  Какво е обяснението според вас на надписите на отделните палети с областните градове Благоевград, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Варна и Външно министерство?

- Относно тази, определена за Външно министерство давам повод за размисъл -  бюлетини за чужбина на 10 май вечерта? Знаете ли каква е технологията, за да се доставят те в чужбина? Нека печатарите да кажат какво са правили там. Има си бюлетини за различните региони, надписани са. Просто печатарската машина работи така – задават й се настройки и печата един район, след това й се задава друг район. Бюлетините са различни. Имаме 31 избирателни района в България и един в чужбина. Машината се пуска 32 пъти. Защо ние да разсъждаваме по този въпрос? Има си печатари. И въобще не е вярно, че всяка печатница в България може да изпълни тази поръчка.

- Критиките са защо поръчката не е дадена на печатницата на БНБ?

- Питайте печатницата на БНБ дали може да я изпълни. Аз, когато бях член на ЦИК, БНБ отказваше да прави такива поръчки с обяснението, че имат специфични задачи, че не могат да допускат до техните машини такива работи. Бюлетините не са ценна книжа. Те имат смисъл единствено, ако избирателите ги пуснат по установения ред в урната. Тогава те стават важни. А който е виждал секционния протокол, знае какво чудо е тази четирипластова хартия. Навремето единствената печатница, която можеше да ги печата, беше  „Демакс” и тя даже внесе машините специално за изборите.

- Денят на размисъл беше нарушен по безпрецедентен начин тази година. Има ли основание за касиране на изборите и в чия компетенция е това?

- Централната избирателна комисия вече наложи наказание на една телевизия. Всеки участник в изборите има право да иска касирането им чрез органите, предвидени в Конституцията – главния прокурор, председателя на Върховния административен съд, Върховния касационен съд, омбудсмана и група народни представители в 15-дневен срок.

- Кой според вас е най-възможният сценарий за сформиране на правителство при създадената ситуация?

- Състава на правителството не мога да коментирам, но в официалния правен мир на Република България съществуват два вида правителства. Едното – правителство, излъчено от парламент, с мандата на някоя политическа сила. Другото е служебен кабинет, назначен от президента. Когато президентът назначава кабинет, тогава има предсрочни избори. В момента единствената възможност за правителство е  излъчено с мандата на някоя от 4-те политически сили. Тоест с мандата на някоя от тях ще бъде излъчен кабинет, ако Народното събрание я подкрепи.

- Можем ли да твърдим, че традиционната десница стигна дъното, след като за първи път остана без представители в парламента?

- Да твърдим, че десницата е стигнала дъното, е малко трудно, защото е известно, че може да продължи да копае и надолу.

- Ще се появи ли в скоро време единна дясна партия?

- Дали ще се появи, не знам, но като десен избирател се надявам. Обаче тя трябва да бъде без старите муцуни. Ако те си останат, няма да се получи нищо. Трябва да бъде модерна, млада дясна партия. Старите лидери имат своето място в политиката – могат да се мръднат една крачка назад и да останат като морални стожери и старейшини на тази партия. Техният глас да се чува, но те не трябва да управляват партия. Защото се видя какво мисли народът за тях. Дори и да се събере резултатът на СДС и ДСБ, едва докарват 4%, което е много тъжно. Около 27 пъти от началото на прехода съм гласувал за десницата. Искам най-накрая да има автентична дясна партия, която да ме представлява, и желая успех на хората, които ще я направят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 15454 |08.03.2013 Проф. М. Константинов: Протестиращите да управляват от парламента . 56| 22939 |02.02.2013 Проф. М. Кортенска: Поставихме рекорд: докторска за 1 млн лв! . 19| 77212 |17.01.2013 Проф. Аврамов: Повечето в България умират не от рак, а от лечението . 18| 16937 |15.10.2012 Проф. Св. Николова: "Македонски народ“ не съществува по времето на т.нар. „македонски ръкописи”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads