Реклама / Ads
14| 14175 |25.10.2021 ИНТЕРВЮ

Проф. Сербезова пред Фрог: Има двоен аршин в здравната система. Защо за едни има подкрепа и разбиране, а за други - не?

.
проф. Асена Сербезова
Държавата третира работещите в здравната система с двоен аршин. Всички получиха финансиране, но не и фармацевтите. Недоумяваме на какво се дължи това отношение и тази дискриминация. Завеждаме колективен иск в Софийския градски съд. Продължаваме да сме конструктивни. Може да се стигне и до искане на оставки. Явно това работи и колегите го виждат. Вече има декларации в Българския фармацевтичен съюз.
 

Това заявиха пред ФрогНюз проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз, и Димитър Маринов, главен секретар на БФС. 


Фармацевтите заведоха иск срещу държавата в Софийския градски съд. Причината - Народното събрание и Министерския съвет са предоставили допълнителни възнаграждения и предпазни средства за работещите в здравната система специалисти, но сред тях не попадат магистър-фармацевтите.


Ето и цялото интервю: 

Проф. Сербезова, защо се стигна до този колективен иск срещу държавата? 


Проф. Сербезова: Става въпрос за двоен аршин. Искът е срещу определени нормативни решения, с които години наред сме дискриминирани като съсловие. През октомври миналата година Комисията за защита на конкуренцията излезе с две решения. В едното като извод е записано ясно, че  в нормативната уредба е създадена враждебна среда за магистър-фармацевтите и социалната роля на държавата е прехвърлена на тях. На практика това се задълбочава и достигна апогея си по време на COVID-19. 


Системата трябва да бъде финансирана балансирано. Имаше инвестиции в медицинските центрове, ако се наложи те да затворят заради COVID-19. Личните лекари също получиха допълнително пари. Така трябва да бъде. Но на фона на това магистър-фармацевтите получиха проверки и обвинения в спекула и на тях не бе даден нито лев. 


Сега сме натоварени със задачата да отпускаме електронно лекарства чрез  Националната здравно-информационна система (НЗИС). Но тази система не работи както очаквахме. Работи тромаво, защото хартиеният начин на работа е имплементиран в електронната среда. Аналоговият начин на работа просто е прехвърлен в НЗИС. Имаме предложения и не става въпрос само за пари. Имаме предложения за това как да бъде оптимизирана системата и от септември месец искаме среща с надзорния съвет на здравната каса. Пратили сме пет писма и едва след като този иск бе подаден, незнайно защо получихме писмо от управителя на НЗОК. 

Какво всъщност Ви казаха с това писмо?


Димитър Маринов: Казаха ни, че надзорът е готов да ни приеме, но нещата, които искаме не зависят от тях. Пуснахме покана за утре, но вероятно няма да могат да се организират.

Става дума за работещите в системата на здравеопазването. С какво си обяснявате двойния аршин? Този конфликт между фармацевтите и държавата, от която зависи всичко това, не вреди ли всъщност на самата система в много важен момент - здравната криза? 


Проф. Сербезова: Това не е конфликт, а отношение. Ние продължаваме да сме конструктивно и позитивно настроени и настояваме за срещи. Въпреки че започват да идват декларации от Регионални фармацевтични колегии с искания за оставка. 


Въпросът на какво се дължи това отношение и дискриминация е добър. Ние не доумяваме и нямаме представа защо. На практика нито е проблем да се срещнат с нас, нито пък има проблем с паричните средства. Има такива и те са пренебрежимо малки в сравнение с това, което се получава от другите медицински съсловия и са само за доказана работа. Предлагаме и оптимизиране на НЗИС и тук говорим за организационни подходи. Не става дума за никакви пари. Но и за това има мълчание.

 

Димитър Маринов: Промените, които искаме да влязат в системата, ще я подобрят и ще доведат до много по-голямо спестяване на средства. Пациентите няма да се разкарват, няма да ходят по няколко пъти при лекарите, защото е сбъркан номера на протокола и прочее. Това са много простички неща, за които говорим от година. Обещаваха, че ще се направи, след като стане факт електронната рецепта. Е, такава вече има и работи с пълна сила, напълно задължителна е за НЗОК от 1-ви май. Но няма развитие по този въпрос. Продължаваме да се отчитаме по стария начин.

Българският фармацевтичен съюз е запознат с всички тези проблеми и може да е много полезен при вземането на решения на държавно ниво. Защо този диалог не се случва, защо държавата не се вслушва и се стига до абсурди?


Димитър Маринов: Може би защото само ние не сме поискали оставка. Едно друго съсловие като поиска оставки, веднага получава решение на следващия ден.

Ще се стигне ли до искане на оставки? 


Димитър Маринов: Явно това работи. Вече имаме декларации от регионалните колегии. Такива продължават да идват. Колегите виждат, че това работи. И недоумяват защо за всички останали има финансиране, а за аптеката, която също е здравно заведение, няма никакво. Аптеките по време на пандемията получиха прокурорски проверки и обвинения в спекула. Нито едното, нито другото се доказа. 

Има ли в момента недостиг на някакви медикаменти по аптечната мрежа?


Димитър Маринов: Недостиг има на част от нискомолекулярните хепарини. В определени моменти има липси или откази на конкретни лекарствени продукти, конкретни търговски марки. Проблемът е, че лекарите продължават да изписват лекарства по търговски марки и когато това е по Здравна каса, няма как едно лекарство да бъде заменено с друго. Ако лекарят е изписал конкретен лекарствен продукт на конкретна фирма, дори в аптеката да има друг, фармацевтите не могат да го заменят. Това също е едно от нещата, които искаме да дискутираме с Надзорния съвет. Лично управителят Петко Салчев много настоява за това. Искаме конкретен ангажимент. На обещания в лични разговори не вярваме.

С изписването на безплатните лекарства в така наречените COVID зони имаше ли проблеми в аптеките?


Димитър Маринов: Такива рецепти са много рядко срещани. Защото тези зони нямат нужната подготовка, нямат софтуери и никога не са изписвали електронни рецепти. Затова сега прехвърлят нещата към личните лекари, които заявиха, че ще го правят, но срещу съответното заплащане. 


Ние сме съгласни и нямаме проблем с това. Всеки трябва да получава пари за дейността, която върши. Въпросът е защо за едни може, а за други - не. Защо за някои тази дейност е финансово обезпечена, а на други им се вменява да го правят безплатно, включително с риск за живота и бизнеса им? Ние нямаме абсолютно никакви гаранции. Аптеките вероятно ще откажат да подпишат договори с НЗОК, ако ще отпускат лекарства за COVID-19 задължително. Лечебните заведения получават финансиране до 85% от лимита за тях по здравна каса, без значение дали са извършили толкова дейност. Ако аптеката затвори заради заболяване на персонала, тя не получава никаква компенсация.

 

Проф. Сербезова: В същото време няма чуваемост. В лични разгорови с представители на различни институции получаваме подкрепа, а когато дойде време официално да се застане зад тези мнения, това не се случва.

Защо? 


Димитър Маринов: Нямат аргументи. Затова протакат срещите с нас предвид кратките срокове. Как да го кажем по-ясно? Аз поне искам да разбера, някой да ми обясни защо е така. Защо за едни има, за други няма? 

Проф. Сербезова, вчера бившият премиер Бойко Борисов заговори за ваксини с изтекъл срок на годност. В публичното пространство веднага бе припомнен вашият случай - когато предупредихте за недостиг на лекарства срещу COVID-19, а прокуратурата Ви повдигна обвинение за всяване на паника. 


Проф. Сербезова: Видях. Очаквам институциите да са последователни. Иначе ще си зададем въпроса защо само председателят на Българския фармацевтичен съюз бе обвинен и дали не са искали да ни дисциплинират превантивно, прeдвид темата на нашето интервю? Това започва да се налага като извод.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9167 |22.10.2021 Скулпторът Красимир Кръстев-Ломски пред Фрог: Страната ни е ограбвана, а грабителите са ненаказани . 54| 46120 |21.10.2021 Мартин Карбовски пред Фрог: Европа е комунизъм на лизинг, скапана работа. Парите на ГЕРБ продължават да управляват . 7| 19262 |21.10.2021 Историкът Станчо Станчев пред Фрог: Военните паметници в РС Македония могат да бъдат заличени като гроба на кап. Бърдаров . 10| 11245 |14.10.2021 Методи Лалов пред Фрог: Ще разобличим Фандъкова. Ще ѝ търсим сметка за назначението на Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads