Реклама / Ads
26| 12073 |18.01.2016 ИНТЕРВЮ

Радион Попов: Имитираме разузнавателна дейност в Сирия и арабския свят

.
Радион Попов
Борисов прояви късогледство с поканата чрез Николай Младенов на сирйската опозиция у нас. Имитира се разузнавателна дейност в арабския свят. Реална е опасността за България – имаме радикален Ислям, имаме инфилтрирани джихадисти, имаме разпад на държавността. Това казва за Фрог бившият заместник външен министър Радион Попов.
 
Радион Ппопов е бил военен разузнавач и дипломат - 2 години в Ирак, 7 в Сирия и 3 в Египет.

-  Г-н Попов, като човек, който е живял дълги години в Сирия, как оценявате обстановката в тази страна в момента. Кой е правият и има ли криви?

- Така поставен въпросът, няма еднозначен отговор. Западът, Турция, Катар и Саудитска Арабия не са прави да искат да свалят по нелигитимен начин легитимното сирийски ръководство. Това следва да направи народът на Сирия, воден от неговата легитимн опозиция. Най-малко водената от САЩ коалиция трябва да има разрешението на Съвета за сигурност на ООН.
Русия има покана за военна помощ от легитимния режим в страната. Десетките хиляди наемници на «Ислямска държава» откъснаха тeритории от Сирия и Ирак. Странно защо не откъснаха територии от Турция или Саудитска Арабия?!!

- Кой ще унищожи "Ислямска държава"? Къде е мястото на кюрдите?

- Само обединени усилия на САЩ, Европейския съюз, Сирия на Асад и кюрдите от Ирак и Сирия могат да  ликвидират  това радикално образование. Забелязахте ли, че до момента Анкара бие доста усърдно кюрдите, но май разбира, че отгледаното чудовище се обръща и срещу своя създател или настойник Ердоган.


- Каква е вашата прогноза за развитието на обстановката в Сирия, ще остане ли Асад на власт и ще има ли най-после мир в тази държава?

-  Хенри Кисинджър беше казал, че който се опитва да прави прогнози в Близкия Изток, нищо не разбира от региона. Но аз ще се опитам, да не се съглася с него и с  доста голяма увереност ще прогнозирам, че на този етап Башар Асад остава. Опозицията срещу него е разединена и губи позиция след позиция. Подкрепата на Русия и Иран за Дамаск е решаваща и мобилизацията на сирийските сили в региона ще донесат в краткосрочен план значителен успех на Асад. Кюрдите са негов естествен съюзник и те доказват, че са узрели за независимостта си, която няма да закъснее.

-  Реалистична и далновидна ли е политиката на България спрямо Сирия в последните години? Със Сирия бяхме приятели над 60 години все пак?

- Извинете за бруталната ми откровеност, но такава политика или няма или е тотално сгрешена. Върнато беше нова недоразумение , посочено от Борисов за външен министър, което носеше неговия и на Хилари куфарите. Не споменавам името му /б.р. Николай Младенов – бивш външен министър/ от дозата уважение към държавата ни, но всички знаят как Николайчо, на когото Борисов стана кум, покани тази престъпна шайка слуги и наемници, наречена опоизиця на Асад в България, за да ги ... забележете – обединява.
Още се чудя как може  премиерът Борисов да прояви такова късогледство или пък може би се поклони на Соросоидните структури, люпилня на недоносени слугинажи....

- И Михаил Миков и Бойко Борисов заявиха, че Дъблинският регламент за пропорционално и по-справедливо разпределение на бежанците не работи. Ващето мнение по въпроса?

- Ето тук съм напълно съгласен с Миков и Борисов. За инфантилността на Европейския съюз  не е лошо политиците ни да четат  последното слово на Ахмед Доган и да си водят записки....

- Трябва ли да се затворят границите на Европа за бежанци - и за сирийци, и за другите мигранти. Или трябва да има избирателно действие?

- Необходим е строг контрол на границите, избирателност при приемането на чужденците, насърчаване приема на нашите сънародници от Украйна, Молдова и Македония. Това е.

- Каква трябва да е политиката на България за решаване на бежанския проблем? Има ли опасност за страната ни?

- Страната ни е в реална опасност. Час по-скоро трябва да се осъзнае това на всички нива и се мобилизира национален ресурс за справяне с проблемите. Имаме и радикален Ислям, имаме и инфилтрирани джихадисти, имаме погром над държавността, липса на интергритет и отчайваща бедност. Може ли да прогнозираме добро развитие?
Аз не мога!

- Какви са последствията за България от разгромената наша агентура в арабските страни?

- Разберете, нас ни няма там. Имитира се разузнавателна дейност, харчат се грешни пари. Вземащите решения не правят разлика между кюрди , араби и перси, между шиитски и сунитски Ислям. Каква агентура, след като направеното беше разрушено от безродници и слуги. Наричам ги просто негодници с български имена.
Да живее Интернет и споделената  от съюзниците разузнавателна информация! Но тя обикновено е оскъдна...

Радион Попов е завършил генерал-щабен курс в Москва и Генералщабна академия във Вашингтон, където е защитил и магистърската си степен. Има докторска дисертация по Кюрдския въпрос.

 





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 18333 |16.09.2013 Радион Попов: С позицията си за Сирия Николай Младенов ни побратими с Ал Кайда . 28| 10205 |24.01.2011 Георги Попов: Хлябът е политическа стока! . 47| 17866 |11.05.2010 Д. Попов: Изчезнаха 2, 150 млрд. валутни лева, 20 г. никой не ги търси . 4| 10986 |13.01.2010 Алек Попов: Българинът често прибягва до исторически патерици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads