Реклама / Ads
31| 18332 |16.09.2013 ИНТЕРВЮ

Радион Попов: С позицията си за Сирия Николай Младенов ни побратими с Ал Кайда

.
Хенри Кисинджър смяташе, че в Близкия Изток не може да има война без Египет и мир без Сирия. Бившият външен министър Николай Младенов ни превърна в съюзник на Ал Кайда. Това казва Радион Попов, бивш заместник външен министър, който е бил военен разузнавач и дипломат 2 години в Ирак, 7 в Сирия и 3 в Египет.
 

- Какво става в Сирия? Какви са корените на това огромно противопоставяне? Как беше, когато вие бяхте там аташе?

 

- Там отново и отново мирише на петрол и газ, особено този на Катар. Сирия им трябва отслабена и разединена на три части – сунитска, алевитска и кюрдска. В Сирия си дават решителна среща Саудитското течение в Исляма срещу шиизма на Иран, представян от малцинството на алевитите, начело с фамилията Асад. Интересът  на САЩ и Израел  за слаба Сирия е срещу интереса на Русия, Китай и Иран тя да бъде силна и светска. Силна Сирия пречи и на лидерските амбиции на Ердоган на правоверния , сунитски ортодоксален Ислям. Сметките на нейните противници не са направени добре, защото малцинствата – кюрди, християни и друзи застанаха в защита на алевитите на Асад и не се получи народна революция а по-скоро финансирани от Катар, Саудитска Арабия и Турция с доминиращо присъствие на Ал Кайда, Ал Нусра, чеченци и други екстремисти.     Това стъписваше дълго време и Запада да се намеси категорично, освен сдържащите фактори Русия, Иран, Хизбула и Китай. Питате ме как бяха нещата, когато бях там. Ние бяхме партньори и приятели, Турция и Израел бяха общ противник, кърдите бяха наш съюзник. Така беше.


- Каква е истината за отношението на САЩ към Сирия и каква е сирийската истина?


- Истината за Сирия може да бъде формулирана само от сирийците, а ние интерпретираме. САЩ декларират, че защитават правата на човека, решително планират военен удар, за да накажат Асад заради все още недоказана употреба на химическо оръжие. Звучи цинично като помислим, че за две и половина години не се намесиха, за да ги накажат за 100-те хиляди жертви на конфликта, а сега, когато вече печелеше срещу бунтовниците, се появиха 1300 жертви на химическата атака. По-рано те не наказаха Саддам Хюсеин за химическата атака срещу кюрдите в Халабша, унищожила хиляди. Обама вече не можеше да налага ангажирането си чрез военна намеса, защото дълго време беше под натиск. Руската инициатива и сирийското съгласия за отказ от съхранение на химическо оръжие идва като спасителен пояс за него. Успехът на този дипломатически ход на Москва и Дамаск ще трябва и може да доведе до решителен пробив в освобождаване на региона от оръжия за масово поразяване, защото след Сирия ще последва натиск върху Техеран и Тел Авив за ядрените им програми.


- Каква е сирийската душа. Различна ли е тя – на  хората от правителството и подкрепящите Башар и на бунтовниците ?

 

- Душата е най-трудното за разгадаване и описание у един народ. Кисинджър казваше, че в Близкия Изток не може да има война без Египет и мир без Сирия. Балансираната и толерантната на Асад-баща и продължената от сина му линия осигури на алевитското управление подкрепата на малцинствата, която се оказа решаваща за липсата на мощен народен бунт срещу режима. Платените наемници за две и половина години не можаха да съборят управлението на Башар. Народният гняв в страни като Тунис, Либия и Египет бързо помете тоталитарните режими.Опасността от външния враг и от натрупаната от 40 години омраза на управляваното сунитско мнозинство позволи армията да остане вярна на Башар и само отделни офицери му измениха.


- Как ще коментирате решенията на САЩ  и  на Барак Обама ?

 

- Президентът Обама и САЩ  приемат с въздишка на облекчение руската инициатива, защото другата опция, военен удар, беше уравнение с много неизвестни. Към момента всички, особено Израел, бързо се стремят да се даде шанс на инициативата и се избегне военното противопоставяне. Евросъюзът също подкрепя това решение, защото то спасява и неговия имидж на сила, която иска да играе водеща роля, но не може да се откаже от зависимостта си от американо-израелския фактор, силно подкрепян от Великобритания. Обама не можа  да мобилизира общественото мнение в САЩ в полза на един военен удар.


- Вие сте били експерт  по ограничаване на  количествата оръжия в Европа. Как ще стане предаването на химическия арсенал на Сирия, за който има договореност с Русия?

 

- Предаването на химическия арсенал под международен контрол е отработен механизъм и може да бъде разрешено много по-лесно от ангажирането на САЩ с решаването му с военни средства. Това ще доведе и до затопляне на отношенията им с Русия, ще даде и шансове за диалог с Иран. В резултат на това решение и Израел ще е по-отстъпчив, щом Сирия и Иран се очертава да са склонни на компромиси.


- Как ще коментирате позицията на бившия външен министър Николай Младенов спрямо Сирия ?

 

-  Тук вече ще бъда саркастичен. Слава Богу, че вече го няма в нашата политика, защото с неговото слугинско поведение пред американско – европейско- израелсаката линия нямаше да може да стои в София, а вероятно с каска и пушка щеше да нападне Сирия откъм Голандските възвишения към Дамаск. А ако говорим сериозно, смятам, че той не е бил български външен министър.


- А позицията на България в момента, начертана от сегашния външен министър Вигенин?

 

- Сегашното поведение на външния ни министър е балансирано и съобразено с българския интерес. Вигенин отстоява необходимостта от избягване на военен удар срещу Сирия и изглежда световните центрове на сила събраха мъдростта, към която той ги призоваваше.

 

-Сирия има ли дълг към България? При какви условия ще ни го върнат ?

 

-  През 2003 г. бях оторизиран да водя разговори в Дамаск за уреждане на сирийския дълг към България. Писмото беше подписано от министър Милен Велчев и заедно със заместника му Красимир Катев проведохме срещи за решаване на този проблем. Дългът възлизаше на около 90 милиона долара. През 2011 г. бях в Дамаск, когато Бойко Борисов заяви, че е получил 17 млн от този дълг и  и че ще се отвори самолетна линия от София до Дамаск, че ще строим метрото на Дамаск. Нищо такова не се случи, а след няколко месеца в София дойде Башар Асад като голям приятел на България. Четири месеца след това започна сирийската драма и Николай Младенов стана обединител на сирийските бунтовници в София и Правец, превръщайки ни в съюзник на Ал Кайда.


- Вашите съвети за приема на сирийски бежанци в Б ългария?

 

- По въпроса за бежанците препоръчвам по-голяма въздържаност, по-малки квоти и по-отворени очи на службите, защото после ще искаме външна помощ за справяне с терористи и екстремисти. На Турция и Саудитска Арабия по-приляга да помогнат в нещастието, което се случва не без тяхна помощ. Ние трябва да съхраним граденото 60 години партньорство и приятелство със Сирия. Дано е с единна Сирия.


Радион Попов е бил кадрови военен. Завършил е генерал-щабен курс в Москва и Генералщабна академия във Вашингтон, където е защитил и магистърската си степен. В момента завършва докторската си дисертация по Кюрдския въпрос.

 


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 10205 |24.01.2011 Георги Попов: Хлябът е политическа стока! . 47| 17866 |11.05.2010 Д. Попов: Изчезнаха 2, 150 млрд. валутни лева, 20 г. никой не ги търси . 4| 10986 |13.01.2010 Алек Попов: Българинът често прибягва до исторически патерици . 22| 17006 |19.09.2008 А. Попов: Няма македонска нация и език, а един народ – български

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads