Реклама / Ads
3| 11997 |25.10.2024 ИНТЕРВЮ

Създателят на Webit д-р Пламен Русев за ФрогНюз: Машината е тук и за първи път има нещо много по-добро от нас

.
Д-р Пламен Русев Източник: Илияна Маринкова, ФрогНюз
"Нещата, които говорим и на Webit и на Future Forum, са много ясни - машината е тук и за първи път има нещо много по-добро от нас. То е тук и ще става все по-добро. Вече имаме машини, които демонстрират интелект от 150, като на Илън Мъск IQ е 155, на Айнщайн никога не е мерена, но се предполага, че е 162. Тоест ние вече имаме машини, които са почти толкова умни, колкото едни от най-умните хора на света".
 

"Тепърва тези машини ще се развиват в бъдещето. Mного скоро чисто геополитически нещата вече ще са по-различни, защото с изкуствения интелект ще се натрупа изключителна сила, изключителна мощ. Под мощ разбирайте финансова, военна и т.н. Тогава много нации ще трябва да се подчинят".

 

Това каза за ФрогНюз д-р Пламен Русев, основател и изпълнителен председател на Webit, български инвеститор, предприемач и филантроп със световен отпечатък. 

 

С него разговаряхме в рамките на Webit 2024, който се проведе в София на 23 и 24 октомври. Фокусът на седемнадесетото издание на технологичния форум пада върху изкуствения интелект (AI) и устойчивото развитие. 


.
Снимка: Webit 2024

 

Д-р Русев обясни, че държавите, които акумулират най-много автоматизирана мощ, ще бъдат тези, които ще бъдат силни в бъдещето.

 

"Нашата държава не е сред тях, това е реалността. Никога автоматизацията не е била със собствено мислене, както в момента. Когато държавите натрупат огромните масиви информация, не я въвеждат на лист, както е в България все още, те тогава взимат много по-бързи решения. Едно решение в момента в една държава като Обединените арабски емирства или конкретно в Дубай е следното - да вземеш какъвто и да било документ отнема буквално милисекунди през приложение".

 

"В България, освен че няма приложение, и на гише понякога не могат да ти извадят документ. Целта тук е не да бъдем позитивни или негативни. Целта е да сме реалисти. Едно приложение в една държава ти върши почти цялата работа, няма нужда да ходиш да се занимават с администрация. Там обаче отиваш да ти вземат кръв за биометрични данни, което е другата крайност, говоря за Дубай. Така че, от една страна, ние живеем в една прекрасна държава, защото е пълна със свободи, предвид бих казал донякъде и неподготвеността на администрацията. От друга страна, това създава пречки, които са свързани с бизнеса, с ежедневието ни. Аз се надявам, че ние ще успеем да намерим баланса. Като цяло човешката тенденция е да бъде в крайности - или сме в едната крайност, изостанало село с документи с мокър печат, където все още почти навсякъде ми ги искат, което е пълен абсурд, или пък е крайната дигитализация, която води със себе си методи за постоянни наблюдения, липса на каквито и да било лични свободи, каквито виждаме в други държави, които можем да дадем като страхотен пример за дигитализация", каза д-р Русев.


"Бих казал, че в момента имаме една сравнително хубава държава, в която много хора са свободни. Отделно е една изключително спокойна държава, въпреки че няма такъв тип наблюдение, каквото има в държави като Китай, Великобритания. САЩ, Дубай, където на всеки ъгъл има по 15 камери, запалени с изкуствен интелект. Аз не харесвам нито едното, нито другото. И не е въпрос толкова на харесване, колкото на избор къде искаш да живееш. Фактът, че аз и моето семейство сме избрали да живеем в България, предполага и всичко останало, което правим - т.е. всички онези възможности, които да покажат кое е по-хубавото, за да не влезем в крайности. Ако дойде един тоталитарен човек на власт в България, ако хората изберат някаква тоталитарна власт, дано не се случи, но тогава много бързо дигитализацията ще се случи. Въпрос на няколко месеца е да интегрираш решения, които са интегрирани навсякъде. Аз бих искал да видя една България, която истински поставя човекът напред, защото вече е лесно да поставиш машината".

 

Д-р Пламен Русев обясни, че нашето развитие не е само дигитално, то е и биотехнологично, свързано е и с нанофизиката, както и със синтетичната биология.


.
Снимка: Pixabay

 

"Синтетичната биология вече позволява да си купя принтер, който да може да печата живо ДНК. Мога да си напечатам COVID например и да го пусна, ако искам. Един такъв принтер струва между 20 000 - 30 000 долара в момента".

 

"Въпреки това нищо страшно не се случва, ние сме много адаптивни, през годините сме се адаптирали към какво ли не. Ако приемем, че чумата е един биологичен хак и е избила държави с между 20% и 50%, за съжаление те са изгубили такива проценти от населението си, то това не ни пречи в момента да сме почти 8 милиарда и да растем с нечувани темпове. Ние сме оцеляващ вид и всяко нещо, което видимо не ни убива, ни прави по-силни. Новите хакове, било то технологични или биологични, естествено, че ще се случат. Това обаче не трябва да стряска хората".

 

Той допълни, че страховата психоза, пандемията от липса на комуникация, на човечност, в която изпаднахме по време на COVID, когато всеки гледаше на другия като на потенциална заплаха, тепърва може да ни бъде урок.


.
Снимка: Pixabay

 

"Може да ни бъде един добър пример за това как да не трябва да действа човечеството. Всеки един човек трябва да знае, че да се самоизолираш е нещо много страшно. Сам да се откачиш от връзката с хората, сам да я прекъснеш е нещо много страшно. Това те прави изключително подвластен на всичко останало. В социалните медии например, изкуственият интелект те следи постоянно и знае какво видео ще натиснеш и ще гледаш, какъв пост ще гледаш, той ти го показва. Ботове в момента лайкват и правят постове, за които никой не го е грижа, изкуствено ги правят супер атрактивни и популярни". 


.
Снимка: Личен архив

 

Русев обясни, че в момента инвестира в компании и в технологии, които променят на глобално ниво бъдещето на човечеството.

 

"Аз направих публично листанатата компания Webit Investment Network (WIN) като решение, което виждам в този нов век на тотална доминация на машините. Инвестираме в такива компании, които всъщност създават тази доминация, за да може всеки човек да си купи акции и да получи възможност да печели от това, което в един момент би могло да го измести. Това изместване е неминуемо, машините ще са по-добри и ще стават все по-добри от нас в едно обозримо бъдеще. Всяка работа ще може да бъде извършвана от машина, ще прави и много неща по-добре от човек, ще изпаднем в момент, в който най-вероятно ще си зададем въпроса какъв е смисълът в живота, ще го търсим".

 

Инвеститорът подчерта, че ние трябва да отговорим колективно като хора, на това което предстои да ни се случи.

 

"Ако една машина ще може да замени работата на един човек, идва и един друг въпрос - въпросът с приходите. Аз инвестирам от 15 години в компании, които създават бъдещето, но в един момент си зададох въпроса доколко правя най-доброто като човек за другите хора, защото за мен хората са важни, не машините".

 

"С времето установих, че компаниите, в които съм инвестирал, са свързани по един или друг начин с автоматизацията, те правят изключителни иновации, но автоматизацията предполага по-малко хора, повече машини, което ме накара да се замисля какво мога да направя аз за обществото, дори и със собствените си инвестиции да не разширявам това дигитално разделение. Все повече сега покрай технологиите акумулират огромни богатства. Едни са успешни, другите не са толкова успешни, но всъщност реших, че това, което аз мога да направя, е да инвестирам в компании през тази глобална мрежа от контакти, която имаме, да превърна тази си възможност в супер сила. Затова направихме публично листване в компанията - за да може всеки да си купи акции. Всеки може да си купи акция за един лев и да бъде собственик в една от най-бързо разиващите се глобални компании. Разбира се, всяка инвестиция е свързана с риск, както аз нося риск за моите пари, така и всеки един друг, но всяко нещо в живота е свързано с риск".






"Ако излезеш на улицата рискът да те блъсне кола, въпреки че има регулация на пътното движение, е факт. Или да се разболееш от болест, защото говориш с някого - рискът е много голям. Рискът е навсякъде. Аз поех риска да сложа името си на публичен огън, но по този начин вярвам, че все повече хора могат да имат достъп до това онова, което ще генерира бизнес и капиталово бъдеще, за да могат да печелят от него. Тази компания има вече 650-700 акционери на българската борса. Аз искам някой ден да станат 70 000 - 700 000 и всъщност по този начин автоматизацията да носи на хората онова, което им е било отнето".

 

"Казвам "хората", но говоря и за себе си, за моето семейство. Виждам какво се случва и го виждам вече 15 години, просто сега стана публично за всички. Но със сигурност вярвам, че ще трябва да имаш хардуерен суич, с който да можеш да изключиш нещото и то пред теб. Aко една машина се update-ва, а тя се update-ва постоянно, не знаеш какъв update ще получи в даден момент. Затова във всеки един момент, човек трябва да изключва машината до него. Препоръчвам на вашите читатели да прочетат книгите на Иън Банкс, който говори за една утопия и една дистопия, което много добре очертава бъдещето", каза д-р Пламен Русев.

 



.

Д-р Русев е изпълнителен председател на Webit Foundation, известен с Founders Games - награда от 6 милиона долара, чиито финали се провеждат в Давос и на COP на ООН. Той е също така основател и изпълнителен член на борда на Webit Investment Network (BSE: WIN), който превръща всеки един акционер в успешен инвеститор.

 

Удостоен е от правителството на Република България с признанието и поканата да стане първият в историята на страната посланик на добра воля по дигиталните въпроси на Република България (и третия такъв в света).

 

Д-р Русев изгражда Webit общността от над 1 милион основатели, политици, инвеститори и предприемачи, посветени на постигането на положително въздействие върху човечеството. Той също така организира ежегодни форуми Webit по целия свят и неговата работа и постижения са представени в The Economist, Monocle, Bloomberg, CNBC, Forbes, Venture Beat, Arabian Business, Al Jazeera и CNN.

 



Автор: Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 12092 |24.10.2024 Соника Капил, главен архитект по AI в Microsoft за ФрогНюз: След 20 г. изкуственият интелект ще е новото нормално, ежедневно . 4| 9062 |24.10.2024 Лъчезар Богданов за ФрогНюз: Златото е предпазител срещу инфлацията. Стойността му отразява слабостта на парите . 28| 6754 |23.10.2024 Николай Кръстев за ФрогНюз: С 300 хил. фиктивни гласа и дезинформация - Русия е "инвестирала" 100 мил. $, за да провали референдума в Молдова . 5| 11059 |18.10.2024 Дълбокият мрак, за който всички мълчат и отказват да приемат. Какво не разбра обществото ни за следродилната депресия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads