Реклама / Ads
4| 12618 |24.12.2015 ИНТЕРВЮ

СЕНЗАЦИЯ! Дядо Коледа само пред Фрог: Яка ви дỳша за Новата година!

.
Тази година по Коледа наистина се случи чудо! Оказа се, че Добрият старец заради собствената си сигурност, мнооого преди празниците се е озовал в България, вместо в своята Лапландия. (Дори там масирано се заселили бежанци, та решил той да се премести на по-сигурно място).
 

Не сам, разбира се, а с познатата си кохорта от елени и джуджета, които най-усърдно се трудят тук, у нас. Магическата му фабрика за играчки и изненади открихме в Съевата дупка, а добрият старец прие да разговаря единствено с Фрогнюз. Защото ни знаел, били сме му направили впечатление, а още преди това пък бил чел ,,Малки жабешки истории" на големия Йордан Радичков и открил прилики, които го радвали. Дядо Коледа се оказа и полиглот, той бързо научавал чуждите езици, а и как не – нали трябва да общува с вселенските дечурлига и не само. Затова започнахме на чист български точно оттам…

 

- Дядо Коледа, ти си феноменален полиглот, как се справяш с тази истинска Вавилонска кула от всевъзможни езици, не се ли объркваш?


- Хо-хо-хо! Радвам се, че оценявате моите езикови способности. Важно е да умееш да комуникираш пълноценно, не само с мимики и жестове, но и с думи. За мен е лесно, аз уча нови езици точно за една нощ. Но от друга страна, откакто съм тук, като гледам и най-вече слушам вашия премиер, почнах да си мисля, че ако си достатъчно артистичен и можеш да свиваш и подбелваш очи на точното място, да жестикулираш енергично, да се подсмихваш, да въсиш вежди, да цупиш устни, наративът не е най-важното. Трябваше да дойда в България, за да го разбера. Я, как се оправя човекът! Иначе, вие, българите, непрестанно твърдите, че сте езиково надарено, че от пелените говорите, освен матерния си език, също и руски, сръбски, че разбирате гръцки и може да поръчвате на турски, че учите английски от въздуха, но-о-о-о, посмали, Манго! То не е лошо да имате самочувствие, какво ли друго ви остава, ама прекален светец и дяду Коледу не е драг, хо-хо-хо!

 

- Но, Дядо Коледа, както добре ти е известно, ние имаме и много други поводи за гордост - хубави жени, планини, море, магистрали, туршия, ракия, сланина…., да не изреждам, че няма да ми стигне мястото на диктофона…


- Ооо, да! Не само, че съм чел за всичко това, но вече съм го и видял и опитал. Жените ви си ги бива, но защо още от тъмни зори слагат толкова силен грим и високи токове, като да тръгват на бар в 8 сутринта? Това го няма никъде другаде по света. Нагласени, натаманени, с кожените палта…както му казвате вие – натокани! Младите, че и не толкова, пък много си приличат – всичките блондинки, едрогърди, сочноусти, с дебели вежди и дъъълги коси. Нация от близнакини, сякаш. Но няма лошо, естетика балканска е това, явно. Чудя се само какво да им подарявам на такива, ми те всичко си имат… То и от писмата им с желания много-много не се разбира, едно, че пълни с правописни грешки, второ, че все богати мъже-бизнесмени или коли и естетически корекции искат. Виж, като говорим за хубости, природата, планините ви са хубави, много са, има къде да се катери човек, да диша, да почива. Да бяха толкова планини в Австрия или Швейцария, навсякъде щяха да са в писти, лифтове и влекове, а туристическите ви касички щяха да дрънчат повече отколкото на моите елени звънците. И морето ви си го бива, ама вие нещо не си го харесвате. Все чуждата патка по-сладка! Че какво толкова му търсите и намирате на гръцкото море? То, част от него едно време си е било ваше и ако беше останало, сега пак щяхте друго да търсите. Вярно, бетонирали сте си крайбрежието, ама и Кавала да беше български, пак щяхте да го бастисате. Магистралите ви, дето ме питате, сигурно ще са хубави, ама да ги видим, нека станат първо, че една не стига. И ще ви пожелая асфалтът да не се надига и да не пропада, сиреч качествено да ви ги направят. Така и така ще плащате скъпи винетки, поне да има за какво. Добре, че не ми се налага с шейната да пътувам по тия ваши магистрали, аз се движа без винетка у вас. Ама да не се хваля много, че току виж Лили Павлова, която много харесвам, че досущ прилича на малко понаедряла Снежанка (няма лошо, хо-хо-хо), взела, че и на мен ми лепнала някоя винетка. Дядо ви Коледа пари не обича да разхищава, по-добре да идат за ракийка и сланинка, пỳ да не са ви уроки, ама много вкусно туй мезе. По такива тънки ичкии си пада дядо ви. Нищо, че уж били нездравословни. Нездравословни, нездравословни, ама една Коледа, както си летях над Банкянските коминчета, надзърнах над едно и видях как вашият премиер тъ-ъ-ъ-ънко си режеше шарена сланинка и благо похапваше…Да му е сладко.

 

- Така, така. Като заговорихме за нашите първенци, кажи, ще получат ли подаръци и тази година?


- Подаръци ще има за всички от сърце. За новата година ще тропнем и хорце, точно след президентското слово. Много обичам да го слушам вашия президент, говори едно такова сладкодумно, благо, спокойно, като премрежи оченца, и ми става хубаво и топло на душата. Ще го даря него и тази година. Нов мандат не мога да му донеса, щото дядо ви Коледа, колкото и да може, туй няма как да му го достави, щото други го решават. И премиера ще дарувам, при него смяната на служебния адрес май ще стане най-желаният подарък, ще помисля по този въпрос, докато му опаковам кутията с хаванските пури. Трябва пак да прочета какво ми е написал тайничко в писмото, нали знаете, че пощата на Дядо ви Коледа е най-конфиденциалната на света, в писмата до мен наистина хората си искат най-съкровеното и лелеяното. На Лютви Местан пък се оказа, че няма нужда аз да му нося подаръка, щото неговият почетен председател му го „поднесе” вече. Вдигна му пръстче, даде му знак и скоропостижно му дръпна черджето под патъчките. Толкова бързо го направи, че на всички свят им с зави, пък Местан даже водичка пи, да се осафери. На Лили Павлова ще отпусна още няколко магистрални километра догодина; на новата правосъдна министърка съм приготвил нова везна и чиста превръзка за очите – да си тегли и претегля, без да гледа, ей тъй, на сляпо, че нали е новата българска Темида. И на главния прокурор подаръка по-рано го донесох в лицето на същата г-жа Захариева. Какво друго му трябва на човека, той е от най-неприкосновените и недосегаеми хора в държавата ви. На Мамин и на Златен, пардон Златев, също отрано връчих армагана, по-сладко от държавната поръчка има ли? Таааа, всеки ще получи по нещо, по-малко или по-голямо, според заслугите и свършената работа. И вие да си погледнете под елхата, няма да ви забравя и вас.

 

- Дядо Коледа, какво ще пожелаеш на българите за новата 2016?


- Да ви е яка душата, както се казва у вас. Само вие имате такава поговорка, явно не е без причина. И други неща ще ви пожелая, дано ви сполетят, ама надали. Но, ако, дай Боже и Божа майка, пожеланията се сбъднат, догодина ще ми разкажете, че пак да ги повторя – здрави да сте, та да не се налага да ходите по болници и по клинични пътеки, спокоен да е животът ви, да ви вдигнат заплатите, да не ви обират крадци, да не ви срещат катаджии по из път, да не падате в клопка на телефонни измамници, да са чисти и подредени градовете ви, да имат достойни старини родителите ви, да се върнат децата ви от чужбина! От моите уста във вашите уши и най-вече, ръце, това последното го запомнете, щото вие сте свикнали все да се жалвате: я на дядо ви Коледа, я на арменския поп, я на дядо Иван, или Сам! Тъй че, запретвайте ръкави и я почвайте сами без отлагане!

 

- Амин, дай Боже и ти, дядо Коледо!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 13371 |22.12.2014 Писателката Здравка Евтимова: Доброто сърце е вратата към Дядо Коледа . 15| 11741 |18.12.2014 Отец Никанор пред Фрог: Правенето на любов до Коледа не е табу . 49| 14328 |06.11.2012 Първият братовчед на патриарха: Дядо Максим издържа на всички бури

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads