Реклама / Ads
39| 11904 |01.02.2012 ИНТЕРВЮ

Сезгин Мюмюн: За 20 години ДПС направи само един сарай

.
Делото за възродителния процес ще бъде блокирано, докато хора на ДС заемат ръководни постове в държавата. 22 години след демокрацията и няколко провалени опита преди седмица българският парламент най-накрая осъди т.нар. Възродителен процес, категоричен е председателят на Федерация “Справедливост – България“ Сезгин Мюмюн.
 

В декларацията, приета със 122 гласа „за”, се казва, че “прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. е форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим.” Депутатите призоваха българското правосъдие и главния прокурор да направят всичко необходимо да бъде приключено делото срещу виновниците за т.нар. Възродителен процес. Опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ, е записано в документа.

Според депутати от Синята коалиция практически делото срещу виновниците не е спряно, тече и в момента и се води от Военна прокуратура, но има поставено неизпълнимо условие от съда. Прокуратурата трябва да изгради обвиненията си на базата на съществуващите свидетелства и след това дело да бъде завършено. Към момента обвиняем е останал само експремиерът Георги Атанасов.

 

Интервю на Иван Минков

 

- Г-н Мюмюн, Федерация „Справедливост-България”, която оглавявате, бе инициатор на приемането от парламента на декларацията, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани по време на Възродителния процес. Защо депутатите две години протакаха разглеждането й?

 

- Още със своето създаване федерация „Справедливост-България” си постави за цел внасянето в Народното събрание на декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани от тоталитарния режим. Ние искахме демократична България да се разграничи от изстъпленията на режима на Тодор Живков. Не може целият български народ да носи вина за нещо, извършено от шепа комунистически лидери. Ръководството на федерацията изготви текста на декларацията още през януари 2007 г. В същото време търсехме политическа сила, която да я внесе в парламента. Партнирахме си с ГЕРБ, опитахме и с Новото време, но формацията, която прие да направи тази стъпка, бе Синята коалиция и лично г-н Иван Костов. Това не е изненадващо, като се има предвид, че неговото правителство внесе за ратификация в парламента Рамковата конвенция за защита на националните малцинства.

 

- Не е ли логично ДПС да се ангажира с този проблем?

 

- Миналата година през месец февруари имах среща с г-н Доган в неговите сараи. Говорихме основно за тази декларация. Но той бягаше от нея като от огън. От ДПС не искаха да поемат ангажимент към българските граждани от турски произход.

 

- Вие критикувате ДПС, но какво направи федерацията в защита на правата на малцинствените групи в страната?   

 

-Първоначално стартирахме като Национален защитен център „Справедливост”. Преди четири години основахме и федерацията. Поставяхме актуални въпроси като се започне с преговарящи от Европейския съюз за нашето членство като Бриджит Чернота и се стигне до комисаря по човешките права на ПАСЕ Томас Хамарбърг. Вярвайте ми, проблемите на малцинствата в страната не са малко. Смятаме, че има какво още да се направи по пълното прилагане на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства.

 

- Каква е ролята на изселническите организации за тази кауза?

 

- Направихме редица конференции в страната за проблемите на малцинствата. Неизменни гости и участници бяха представители на изселнически организации. Най-голям е приносът на BAHAD, която е създадена от политзатворници, съдени за съпротивата им срещу Възродителния процес.

 

- Очаквате ли Синята коалиция да продължи да ви подкрепя за цялостното прилагане на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства в страната?

 

- Г-н Костов доказа, че е политик с принципи. Смятам, че неговият пример ще бъде заразителен и за други политически лидери в Народното събрание. Показателна е променената позиция на ГЕРБ спрямо декларацията и тази гореща тема.

 

- С приемането на тази декларация отключва и блокираното дело за т.нар. Възродителен процес. Какво очаквате да се случи с него?

 

- Смятам, че макар и късно, трябва да бъдат осъдени конкретните виновници. Българският народ не бива да носи вината за тази престъпна асимилация. Докато обаче на ключови места в държавата има агенти на Държавна сигурност, съпротивата ще бъде силна и делото ще бъде блокирано. Ще искаме срещи с министъра на правосъдието, главния прокурор, омбудсмана, за да се възобнови делото.

 

- Защо ДПС мълчи и не иска да се ангажира с това дело?

 

- 80 на сто от ръководството на тази партия са агенти на Държавна сигурност. За двадесет години те успяха да направят само едни сараи.

 

- В Турция, а и в България има настроения за създаването на нова етническа партия, алтернатива на ДПС. Има ли тя бъдеще?

 

- Ние видяхме възможностите на Касим Дал. Той не е куче от сой. Проблемът на Касим Дал е, че Доган му спря кранчето. И с другите отцепници от ДПС е така. Не смятам за сериозен и Мохамед Реджеб. Пие човека боза и кока кола, а го хващат катаджиите за алкохол. Смехотворно. Изселническите организации не трябва да залагат на куци магарета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 13274 |04.07.2011 Тодор Кавалджиев: Още 30 години сините ще чакат за властта . 17| 15789 |22.06.2011 Хумористът Румен Белчев: За 20 години политиците ни се научиха само да се къпят и да си режат ноктите . 30| 12624 |24.03.2011 Сезгин Мюмюн: Доган оцелява, ако завие вдясно и подкрепи сините . 15| 7690 |10.10.2009 Славчо Атанасов: През последните години ВМРО замириса на нафталин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads