Реклама / Ads
38| 13269 |04.07.2011 ИНТЕРВЮ

Тодор Кавалджиев: Още 30 години сините ще чакат за властта

.
"Румен Христов няма да стигне до втори тур, Кунева е властогонка, кариеристка, ненаситна материалистка, манипулаторка, казва съотборникът на Петър Стоянов"
 
Тодор Кавалджиев е вицепрезидент на Република България от 22 януари 1997 до 22 януари 2002. Тези дни излезе книгата му “Алманах на БЗНС”, а в момента подготвя изследване, посветено на младежкото земеделско движение. Мъчат го проблеми със сърцето и кръвното, има диабет, но твърди, че е стоик, след като е преживял с достойнство комунистическите лагери и затвори.


интервю на Мая Стоянова

- Г-н Кавалджиев, сините избраха своя фаворит за кандидат–президент. Очаквате ли удари под кръста и взаимни предателства?

- В съвременната българска политика всичко може да се очаква, в т.ч. и в отношенията между СДС и ДСБ. Видяхме, че и след проведените предварителни избори за кандидати за президент и кмет на София не липсваха обвинения в заигравания и удари под кръста. Обвинението на ДСБ срещу СДС за купуване на ромски гласовe какво е, ако не удари под кръста и предателство?! Независимо от това обаче на изборите през есента те ще бъдат заедно, защото в противен случай ще проиграят и малкия си шанс да спечелят скромно число градски кметове и съветници. Смятам, че са си извадили поука от миналите си грешки и няма да ги повторят.

- Румен Христов, беше съветник в президентството по време на вашия мандат, съществуват ли скрити зависимости, които ще му попречат да стигне до втори тур?

- Да, познавам добре г-н Румен Христов. Той беше няколко пъти министър и главен секретар на президентството през нашия мандат. Румен е умен, уравновесен, скромен, не парадиращ с високите си постове, които е заемал, добър специалист. За съжаление всичко това е недостатъчно при днешните обстоятелства, за да победи в тези толкова оспорвани избори. Няма да може да стигне и до балотаж. Както заявих точно преди десет години, след големия провал на СДС и Иван Костов (проиграли най-големия шанс на българската демокрация!) ще минат не четири, а четиридесет години, за да кацне отново птичката на успеха на рамото на сините демократи. Аз няма да съм жив, дано Иван Костов, Румен Христов и др. да го дочакат това време.

- Какво толкова съгрешиха Костов и десните, за да бъдат забравени от избирателите?

- Хвърлиха се да богатеят и аз непрекъснато ги атакувах, и то с най-добри намерения, за да разберат, че така не се управлява. Държаха се надменно към мен, защото бях в конфликт с Анастасия Мозер, която разцепи земеделския съюз. Бях против корупцията в Министерството на земеделието, което тя управляваше.

- Вярвате ли, че Меглена Кунева е автентична гражданска кандидатура, какви сили стоят зад нея?

- Тя е фаворитка на сегашния президент Първанов и неговия кръг АБВ. Червено-жълтата госпожа, снаха на бившето червено Политбюро и любимка на Симеон Сакскобургготски, е изключителна властогонка и кариеристка, ненаситна материалистка, представяща се за европейка (без да е допринесла нищо за родината си като такава!), манипулаторка (щяла да използва демократични практики, както в Америка!). Но как да й повярват българските граждани, когато добре си спомнят, че българските комунисти 60 години анатемосваха тази Америка и на път и под път клеймяха Европейския съюз! Как тази снаха на Политбюро ще ни убеди, че ще провежда американски демократични практики. Та тук е България - гладна и окрадена страна, от такива като нея фалшиви политици!

- Анализатори твърдят, че до вота ГЕРБ ще натрупа още негативи, имат ли сигурен победител за "Дондуков"2?

- Със сигурност ГЕРБ може да има следващия президент само ако кандидат е премиерът Бойко Борисов. С по-малки, но реални шансове е и Кристалина Георгиева, ако се включи в предизборната борба като кандидат на управляващите. Не знам кой е мистериозният кандидат на Б. Борисов, за да коментирам, но от останалите от висшия ешелон на партията му не виждам кой би могъл да надделее над общия при всички случаи кандидат на обединената левица и център. А че това ще бъде г-жа Меглена Кунева, не трябва да има никакво съмнение. Те от две години я готвят за президент. Що се отнася до общинските съветници и кметове, най-много ще спечели ГЕРБ, следвана от БСП, ДПС, Синята коалиция и др. Кмет на София ще бъде отново Йорданка Фандъкова.

- СДС и ДСБ все повече се разграничават от ГЕРБ, искат оставки на министри, оправдано ли е поведението им, какъв реален ресурс в политиката имат сините?

- Всичко това са предизборни игри. В този смисъл това за мен е нормално. Бих им повярвал, ако най-напред поискаха оставките на собствените си зам. министри в това, същото правителство на ГЕРБ. Що се касае за реалния им ресурс в момента - той е минимален. И това ще проличи най-добре в предстоящите избори – мъчителното драпане за спасителните 4%.

- Необходим ли е постът вицепрезидент, има ли той реални правомощия?

- Многократно съм дискутирал тази тема. Когато се гласуваше Конституцията, противниците на институцията вицепрезидент (ако е имало такива!) мълчаха и приеха тя да съществува. Но когато заех този пост , пет години непрекъснато дърдореха колко ненужна е тази длъжност. Защото бях аз – репресираният жестоко от комунистите, а не червен генерал или друг номенклатурчик. А имаше и такива, които бръщолевеха неистово: Това е място за “излежаване”, въпрос на политически морал! И че това е била конюнктурна позиция пролича след завършване на нашия мандат. Да сте чули през последните десет години някой да говори за ненужната вицепрезидентска институция? Прозрачна като бял ден конюнктурна демагогия. Но сега сме пред нови избори и възможността да се избере за вицепрезидент лице, непринадлежащо към червената номенклатура, е реална. И дискусията в медийното пространство набира отново скорост. И ако това стане, ще видите, че тя няма да секне през целия мандат. Но ако за нещастие новият вицепрезидент е от червената ченгеджийска мафия - дума няма да чуете през следващите пет години и дума.

- Има ли и други случаи на подобен двоен стандарт спрямо вас?

- И още как! Не един и два такива случая могат да се посочат. Така например с пенсиите на вицепрезидентите след завършване на мандата им. На първия вицепрезидент на президента Желю Желев ген. Атанас Семерджиев, избран от ВНС и стоял на поста само година и половина, се определя персонална пенсия от 1600 лева, а на избрания чрез всенародни избори, пряко от народа и изпълнявал длъжността вицепрезидент цели 5 години - Тодор Кавалджиев - нито лев персонална пенсия. Пенсионирах се по всеобщия ред като всички български граждани - въз основа на стаж и получавана заплата. И още нещо фрапантно ще добавя - когато от НОИ поискаха от администрацията на президентството удостоверение за стажа ми там като вицепрезидент, отговорът бе не пет години, а 4 г., 11 месеца и 29 дена. Коментара оставям на читателите. Има и други още по скандални случаи, но да спрем до тук.

- Да очаква ли обществото скандални разкрития за престоя на Георги Първанов на “Дондуков” 2?


- Първанов бе избран като “социален президент”, а в президентстването му освен социални приказки нищо друго не се случи. Десет години се наслушахме на социални приказки, но на народа никак не му стана по-добре от това. Що се касае за скандални разкрития, то те започнаха още по време на втория му мандат с осветляването му като агент на бившите тайни служби под агентурния псевдоним Гоце. Дали ще има други разкрития - бъдещето ще покаже.

- Вие винаги сте свързан с десните, търсят ли ви за съвети, за какво бихте ги предупредил?


- Аз никога не съм бил от десните. Организацията, с която съм свързал живота си, е центристка политическа сила (БЗНС, б.а.) и в зависимост от това срещу какво правителство се е борила, са я характеризирали като дясна или лява. Така например след кървавия преврат на 9 юни 1923 г. тя бе определяна като лява политическа сила, защото се бореше срещу реакцията отдясно, а когато след 9 септември 1944 г. оглави борбата срещу лявата комунистическа диктатура, бе определяна като дясна. Тя обаче си оставаше една - противник на всякаква диктатура, независимо откъде идва - отляво или отдясно. Такива са историческите факти!

Що се отнася до съветите, неведнъж се опитвах да правя такива и ако бях чут, сините щяха да властват още два, защо не и три мандата. Сега какви съвети да им давам, в политиката се мисли навреме, когато си на власт и имаш възможност да направиш нещо за тоя измъчен народ, но не си го направил. И сега от дъното обещаваш колко много ще сториш, ако отново народът ти повярва и ти повери властта. Народът обаче жестоко наказва тия, които са го излъгали и не вярва на клетви и сълзи. Примери, колкото искаш - СДС на Иван Костов, НДСВ на Кобургготски, Тройната коалиция на Станишев и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 15783 |22.06.2011 Хумористът Румен Белчев: За 20 години политиците ни се научиха само да се къпят и да си режат ноктите . 30| 11085 |17.06.2011 Тодор Великов: Партия на отцепниците спасява ГЕРБ . 30| 12621 |24.03.2011 Сезгин Мюмюн: Доган оцелява, ако завие вдясно и подкрепи сините . 5| 7555 |21.06.2010 И. Тодоров: Хората са гладни да изказват лично мнение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads