Реклама / Ads
18| 4794 |11.04.2023 ИНТЕРВЮ

Шаламанов за Фрог: Изтеклите данни са вид война, която е сравнима с ядрено оръжие в информационното пространство

.
Източник: БГНЕС
Изтеклите данни за българските самолети за Украйна са част от информационна война, която е сравнима с използване на ядрено оръжие в информационното пространство.
 

Това казa пред ФрогНюз бившият военен министър Велизар Шаламанов по повод изтекли документи на Пентагона, в които се твърди, че България е искала да изпрати всичките си МиГ-29 на Украйна.

 

Аз не искам да коментирам съдържанието на тези документи, защото това означава да влезем в клопката, която ни поставят тези, които стартират информационната война. Областта, в която те я стартират обаче е сравнима с използване на ядрено оръжие в информационното пространство, подчерта отново Шаламанов. 

 

Трябва да дадем възможност САЩ да проведат своето разследване, така или иначе едва ли има публично разкритие на реалното изтичане и целите.


Тази информационна война продължава линията на опитите за разделение в свободния свят. Това са опитите за създаване на негативен образ на САЩ, които определено са основната сила, която подпомага Украйна като жертва на агресия, каза Шаламанов. 


Естествено в тази информационна кампания виждаме и България, по начин, който дава възможност за развитие на информационна кампания в негативен план. Най-доброто, което можем да направим е не да се хвърляме в опровергаване и оправдания, а наистина да предприемем мерки за засилване на нашия капацитет да спечелим информационната война, в която ни вкарва Русия и това беше моята теза още през 2014 г. с “Визия 20/20”. 


За съжаление пропуснахме 9 години, но след като сме в НАТО и ЕС имаме всички възможности да се справим и трябва да го направим. 


Това е дезинформация, която минава на все по-високо ниво, която става все по-трудна за директно преодоляване, защото навлиза в много чувствителна сфера, в която институциите не могат да се защитят пряко и това остава пространство за спекулиране на безотговорни фактори. 


Такъв тип информация няма практика да бъде информирана публично и именно затова е много рисково, защото институциите не могат пряко да се защитят и това отваря възможност за всякакви спекулации, обясни Велизар Шаламанов.



Разговаря Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 10014 |04.04.2023 Любомир Аламанов пред Фрог: ГЕРБ, БСП и ДПС са като поговорката за патката . 7| 7072 |04.04.2023 Социологът Елена Дариева пред Фрог: Скептична съм, че ще има стабилно редовно правителство . 14| 25807 |03.04.2023 Осман Октай пред Фрог: Шансът на Борисов за кабинет е с коалиция “Магнитски” . 1| 6557 |01.04.2023 Албена Колева за Фрог: Филмът за Тодор Колев е много добър - история за един разнопосочен талант

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads