Реклама / Ads
46| 10463 |05.08.2010 ИНТЕРВЮ

П. Шопов: Съдът на БКП пусна "Килърите" и "Всичко коз"

.
Павел Шопов Източник: Народно събрание
"МВР и съдебната система са пълни с хора на БСП. Съчувствам на Цветан Цветанов, че трябва да работи и с такива полицаи, които са внедрени в министерството от социалистите", заяви пред Frognews.bg зам.-председателят на Народното събрание и депутат от партия "Атака" Павел Шопов. Според юриста "левицата" е сложила едновременно ръка на съд, полиция и организирана престъпн
 

Интервю на Васил Василев

- Г-н Шопов, кой според вас носи вината за освобождаването на групите „Килърите” и „Всичко коз” от ареста? Съдът, прокуратурата или МВР?


- Това, което стана онзи ден, не е нищо ново за България. То се е случвало много пъти през последните десетина години, а и повече. Ние от „Атака” сме го обяснявали неведнъж – това е тясната връзка и зависимостта между БСП и съдебната власт. Аз самият много съм говорил от парламентарната трибуна като юрист за политизацията на съдебната система – явление още от времето на комунизма и социализма, когато БКП, сега БСП, изцяло държеше тази сфера. Въпреки че смени името си, БСП се опита да запази този контрол. Ще ви припомня, че от тази партия за последните години беше обърнато особено внимание на съда и МВР, когато управляваше страната, а и по времето на други правителства. С малки изключения, социалистите винаги са кадрували в полицията от началото на Прехода – та е била под техен контрол. В момента министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се опитва да разбие дългогодишните позиции на БСП в МВР.

Именно оттам трябва да тръгнем към въпроса ви. БСП държеше полицията; в момента държи съда, силовите групировки, контрабандните канали и цялата организирана престъпност, която се появи благодарение на социалистите в началото на 90-те години на миналия век. Тези демонични схеми са правени, за да дестабилизират държавата, както и в момента виждаме. Но този път основният инструмент на комунистите е съдът. Създава се минологенна обстановка, в която искат да докажат пред народа, че само те могат да се справят със ситуацията и да управляват България. Да излезе, че другарите са спасители, пазители на обществения ред и на спокойствието на гражданите, което е абсурдно. Още от началото на социализма съдът е окупиран от кадри на БСП. През годините се правеха опити да се деполитизира съдебната система, но бяха абсолютно неуспешни. Още от времето на Симеон Сакскобургготски ще видите, че в министерството на правосъдието, в съда и в прокуратурата неизменно са близки до БСП или са минали през школата й, едни номенклатурници. Първо са били депутати от левицата, после министри и зам.-министри, за да достигнат до висши магистрати. Трябва да отбележим, че напоследък навлязоха кадри на ДПС и на НДСВ. Висшият съдебен съвет също беше поделен дни преди края на 40-то Народно събрание в пропорцията, в която бе „тройната коалиция” – 8:5:3.

Там попаднаха хора на трите управляващи групи. За мен най-важният човек във ВСС в момента – Анелия Мингова, е човек на НДСВ и бивш председател на парламентарната група. Изведнъж тя се превърна в политически независим член на ВСС. Това са невъзможни неща. Подобно е и положението и с Лазар Груев, и с Константин Пенчев, и Анна Караиванова, и с други високопоставени хора в съдебната система. Да не забравим и лицето Анита Михайлова, която в правната комисия в прав текст заяви, че ДПС й е дало изключително много. Това го има в протоколите записано. Аз подадох сигнал на хората в комисията, но те не реагираха въобще. Тя, ако не се лъжа, в момента е член на надзорния съвет на ВСС, което е нечувано. Точно тези проблеми в "независимата" съдебна система освободиха групата на "Килърите", която по оперативни данни на прокуратурата са подготвяли атентат срещу министър-председателя Бойко Борисов, както и групата, откраднала над 250 млн. лева, задържана в акцията "Всичко коз".

- Казвате, че съдебната система се управлява от БСП, но какво е мнението ви за самия Главен Прокурор?

- Той се опитва да излезе от това влияние и да се промени, и е, може би, най-положителната фигура от онези хора, които произлязоха от кръгове, свързани с БСП и президента Георги Първанов. Борис Велчев е изключително добър юрист, което е неговото предимство. Главният прокурор е сигурно единственият, който прави някакви опити да се еманципира. Дали те са успешни или не, това е друг въпрос.

- Професори в Софийския университет неведнъж са подчертавали по време на лекциите си, че самите полицаи не са способни да събират качествени улики. Като бивш районен съдия и юрист имате ли подобни наблюдения?


- Да, чувал съм подобни тези, но това е проблем на министър Цветан Цветанов и на настоящето ръководство на МВР. Има такова явление, но то е факт, както ви казах, заради ръководството на полицията и на самите полицаи, сред които бъка от хора на БСП. Изключително съчувствам на министър Цветанов, че трябва да работи и с такива хора, наред със съвестните служители. Комунистите са много чувствителни на тази тема и воюват за всеки свой кадър в МВР. Затова посъветвахме вицепремиера да търси нови кадри и да бъде по-решителен при разжалването на старите, които не си вършат работата и изпълняват поръчки на БСП, които гравитират, които са се снишили и завоалират дейността си.

- Премиерът се закани да прати случаите с „Килърите” и „Всичко коз” на ФБР и Европол. Това има ли някакво отношение с българския съд и може ли да се приеме като намеса?

- Какво значи да се „бъркаш” в работата на българския съд? Стига сме гледали на българската съдебна система като на свещена крава! Чисто конституционно и юридически, правилото за разделението на властите не може да бъде такова, каквото е било преди 300 години, формулирано от Джон Лок. В крайна сметка България е парламентарна и конституционна република. В Конституцията има много правила, които се тълкуват превратно. БКП-БСП води една война, с която иска да не се пипа статуквото и законите. В момента тази партия активизира престъпния свят, за да дестабилизира обществото с чадър от съд и МВР над престъпниците. Говорят, че България е полицейска държава, за да трупат дивиденти. Точно заради това Станишев и компания се страхуват от проверките на институции, като Европол и ФБР, които ще потвърдят участието на кръгове около БСП в престъпните банди.

- В летния сезон няма как да не ви попитам дали използвате пълноценно отпуската си, или все още работите, макар и по време на парламентарната ваканция?

- Намирам се в Пловдив и имам свои лични и домашни задължения, за които не ми остава време покрай парламентарната сесия. Позволявам си да ходя на море за по 2-3 дена. Не мога да си позволя традиционната почивка от една седмица по българското Черноморие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 13341 |17.07.2009 Стефан Гамизов: Десните олигарси търсят 1 млрд евро, пропуснати извън властта . 53| 7734 |26.11.2008 Волен Сидеров: Първанов изпусна от контрол Станишев . 4| 5902 |26.05.2008 В. Шопов: Държавата предостави престъпността на концесия . 12| 7832 |13.03.2008 Дългия ми забрани участие в “Евровизия”, не ме пусна в “Пей с мен”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads