Реклама / Ads
53| 7727 |26.11.2008 ИНТЕРВЮ

Волен Сидеров: Първанов изпусна от контрол Станишев

.
Лидерът на Атака Волен Сидеров смята, че Бойко Борисов играе в отбора на Георги Първанов, Ахмед Емин е доведен до самоубийство, а България може да бъде заличена от географската карта.
 

 

 

- Господин Сидеров, вие продължавате да настоявате Ахмед Доган да бъде разследван, от прокуратурата съобщиха, че ще започнат проверки в тази посока, смятате ли, че наистина Ахмед Емин се е самоубил?

- За Доган, имам неформална информация, че починалият Емин ако не е бил убит, то той е бил доведен до самоубийство, което също е престъпление. И в това нещо Доган е замесен. И аз призовах прокуратурата да разследва Доган и не само покрай този случай - да разследва всичко- сараите- чии са, с какви пари са построени, на какъв принцип една политическа партия ползва луксозни имоти, живее, работи в тях и къде е логиката в това. Все едно аз да живея непрекъснато в някакъв луксозен хотел, колегите ми, целия апарат тука- нали това е дадено по Закона за партиите. Доган има централа по Закона за партиите на Стамболийски, обаче апаратът му живее и работи в сарай. Как става тая работа? Навсякъде по света това нещо се брои за подкуп - да ползваш яхта за 10 млн. цяло лято, един самолетен билет някой да ти даде, политикът бива бламиран, иска му се оставката и той я подава. Имаше такива случаи наскоро във Франция, Белгия - някои платил на даден политик или министър билета за еди - къде си. Край - падат. Доган от години демонстрира лукса си - яхти- те били на един приятел. Кой е тоя приятел? Някакъв 27-годишен притежавал сарай! Как стана притежател? Всичко това трябва да се разплете. За да се разследва Доган, той трябва да бъде със свален имунитет. Естествено, в парламемта реагираха негативно. ДПС подскочиха - казаха, че това е посегателство над честта на загиналия. Викам: защо да е посегателство - на 12 април 2006 вие гласувахте и приехте една декларация, с която ме заклеймявахте преди да има следствие- сега не искате да се изясни. И тогава казахте: Сидеров, отиди на съд и докажи, че си невинен. И аз сега казвам така - да бъде разследван Доган, да се види дали той е замесен в бизнеса с мръсни пари, с черни каси, с източване на фондове и пари. Ако не е така, той самият ще си изчисти името. Но това не се прие и беше отхвърлено от управляващите категорично. Интересното беше, че опозиционните партии не го подкрепиха- СДС, ДСБ си мълчаха на председателския съвет. Представителят на ГЕРБ също не обели дума в залата. За мен тези опозиционни партии не искат Доган да бъде разследван и най-после да се разголи истината какво точно е ДПС - политическа партия или мафия. За мен поведението на тези опозиционери е съмнително, защото нямат чиста концепция за изборите.

- Първата публична поява на г- Доган, след самоубийството на Емин бе една среща в резиденцията на амераканския посланик... 

- При него мракът откъм информация е пълен. Никой никога не знае Доган къде, кога и защо отива. Той се кри цяла седмица. Не можеше да бъде изваден и да говори при положение, че се е случило убийство в неговия собствен дом. Това е мандатоносителят! Президентът да каже: г-н Доган, излезте веднага, аз съм ви връчил мандата за управление, излезте да кажете какво става - какъв е тоя шеф на кабинета, защо се самоубива, какво се крие зад това, обяснете нещо. Това не е битово самоубийство някъде си. Не, никой не може да го изкара на светло. Това е ненормално положение, политикът е публичен човек. Аз не мога да се оплача - знаят къде живея, къде е офисът на партията, ако има нещо аз няма къде да мръдна. Доган не можаха да го открият - пазят го 30-40 души, и аз не знам колко са, от какво го пазят също не се обяснява. Ето, аз също получавам заплашителни писма - сериозни ли са или не, налудничеви ли са - да се установява. Казват, че който заплашва с писмо, не върши заплахите, но като цяло не е приятно.Има служби, които трябва да го установят. Аз казах, че съм заплашен, искам охрана. Бойко Борисов ходи с охрана много отдавна, и то голяма - на НСО, на МВР ли - не знам. Не се знае от кого е заплашван - някой да го е питал? И дали продължават заплахите - 3 години не са свалили охраната от него. Толкова ли е властен? Кой иска да убива кмета на София? Има двойни стандарти в медийно отношение спрямо един и спрямо друг. Това не е полезно за обществото, защото остава една прикритост, неяснота. Бойко щял да е следващият министър-председател ми казва всеки втори, а аз им задавам контравъпроса: Какво ще направи като стане такъв? Аз казвам своя манифест - от 10, 20 точки е той. Да сте чули и видели Бойко какво ще направи като стане - Ами, ще оправя нещата. Такова ирационално мислене дава хляб за нови спекулации, трябва да се разделяме вече с него.

vol_siderov_2.jpg

- Вие имате ли контакт с Бойко Борисов? 

- Имаме диалог, чуваме се по телефона, когато има повод и нужда да се уточни нещо. Аз никога не съм бягал от такъв диалог, но тук не е въпроса за реакции на засегнат човек, защото той много често реагира като дете - това не е работещо в политиката. За обиден няма място, защото тук не става дума да са се събрали приятели, компания или гаджета, а става дума да се върши нещо и то да бъде максимално функционално и работещо за страната. Полезно ще е да се направи алтернативно управление. Хайде да го направим! Въпрос на воля е и аз продължавам да призовавам за това нещо - съзнавам , че е трудно изпълнимо, осъзнавам, че по-скоро няма да стане поради субективни причини на други, не мои, но съм длъжен да го призовавам докрай и така ще правя. Както на президентските избори призовавах да се направи блок анти - Първанов, за да бъде спечелен избора. Не послушаха съвета ми, другите опозиционни сили не приеха аргументите ми . Добре, аз бях принуден да играя сам, бих всички останали опозиционни партии, но какво от това - Първанов спечели. По същия начин сега ще играем сами, аз ще взема своя процент, ГЕРБ ще вземе своя процент, някоя друга коалиция може да отдрапа едва - едва напред. И какво от това? Получава се ситуация, в която пак ще диктува Доган и върхушката на ДПС. Така че е крайно време да се отговори ясно на въпроса кой какво иска, за какво се бори и да бъде питан от медиите. При Бойко Борисов има прекалена толерантност от медиите - те не му задават въпросите, които трябва. Като искаш да управляваш какво точно ще направиш - първо, второ; как ще го направиш - той казва: ние сами ще вземем властта. Всичко сочи, че не можеш, защо заблуждаваш хората? Тези въпроси трябва да му ги задават медиите с малко повече острота и хъс, така както са ме гонили мен и са ми задавали редица неудобни въпроси, сега да се обърнат по този начин към Борисов. Това е от полза, за да изяснят позицията му, хората да знаят за какът тип политика гласуват. Има остра нужда от това, но не го говоря, за да се заяждам с някого. Ние наистина сме пред разпад. В момента атмосферата в държавата е ужасна.

- По този модел, който очертавате се вижда, че БСП и ДПС пак може да се окажат незаменим фактор и в следващия парламент? 

- Наистина се очертава един интересен сблъсък и той още повече ме кара да мисля, че нещата ще стигнат до патова ситуация, защото всеки ще си отбранява територията и накрая ще се окаже, както през 14 век, всеки си направил отделно княжество, идват турците и завладяват България. Та си викам и сега да не стане същото. Сега не с оръжия и ятагани, а икономически и културно ще бъдем завладени, докато се оправят кръгове в ДПС, докато Бойко не може да реши дали точно е опозиция и по какъв начин ще бъде във властта, докато Първанов си прави други планове, Доган си играе играта и т.н. На фона на всичко това България може да бъде заличена. Затова непрекъснато призовавам към ясен план - програма за страната, надпартиен кабинет, който да седне да го изпълнява и той да бъде гарантиран от политическите сили.

- Как ще коментирате отношенията си с Румен Петков и ситуацията в БСП? 

- За Румен Петков се знае, че има доста силна позиция в ръководството на БСП, че е кадровик там, човек, който движи партийна каса и който е връзката с доларите на БСП. Такъв човек много бързо си изгражда самочувствието на всевластен, на тоя, който може с едно вдигане на телефона да урежда разни работи. И такъв човек много бързо застава в позицията, че той е всичко, силният, а пък другите са някакви пионки. По този начин Румен Петков, освен поради вродената си арогантност, той се яви застрашаващ лидерската позиция на Станишев. Според мен Станишев отвърна на удара, отвърна на тази постоянна заплаха, че Румен Петков ще овладее нещата в партията, ще направи друг тип ръководство. Станишев изпадна донякъде в положението на Жан Виденов от 1996 година, а и през цялото си управление, когато срещу него застана групата на Луканов, която мислеше, че той ще бъде една пионка - младия, малкия, на когото те ще казват какво да прави... Жан Виденов се опъна на това и, както вече се знае от най-различни източници, те му организираха вътрешнопартиен преврат на практика. Това разтърси и държавата обаче, беше за сметка и на парите на хората, и на цялото общество. Ако сега тръгнат по този начин  да се саморазправят кръгове в управляващата партия ще бъде за сметка на всички, тя изглежда като управлява, това е характерно за нея - кръговете в нея се бият, но се тресе цялата държава. Изглежда пак става такова нещо, само че този път в ролята на Жан, ако приемем, че е Станишев, той като че ли се справя по-добре - такава е моята преценка, моят поглед отстрани. Защото Румен Петков чрез различни комбинации от ходове, беше доведен до безпомощно състояние. Той бе изтласкан от възможността да направи вътрешнопартиен преврат в БСП, така както намекна пред медиите, и да поиска оставката на Сергей Станишев. Поне засега е така, как ще се развият нещата по - нататък ще видим. Тук трябва да се включи и факторът Първанов, който се бори за създаване на свое лоби. Той е изпуснал еманципиралия се вече Станишев от контрол, който е негово предложение, негов кадър, и който вече мисли какво ще прави след тоя мандат.... И ще се очертае един много интересен сблъсък, в който Бойко Борисов играе в отбора на Първанов, определено. Дори и без да се смята за заяждане да вземем дребният факт, че от президентството му се оплакаха от шума на нашия протест и той ми изпрати предупредително писмо, че ще спре тока и ще забрани целия протест. Той по принцип си е в отбора на Първанов и слуша каквото му кажат оттам. Битката му срещу Станишев е доколкото Първанов го насочи срещу Станишев.

- Имате ли представа откъде идват заплахите срещу вас? 

- Има една мафиотизация, разпад на морални и социални връзки, неяснота, психопатична ситуация. Заплахите ги приемам като част от тази цялата атмосфера. Вече не можеш да прецениш кога кой ще бъде пребит, заплашен, самообесен. Аз съм получавал и преди заплахи - те бяха още през 2005- 2006. Тогава пак сигнализирах в полицията. Направиха някакво разследване и стигнаха до телефоните, от които са изпратени. Те принадлежаха на хора с турски имена от силистренско или русенско село. Не знам да са направили нещо - мисля, че не бяха доведени до съд нещата, защото те принадлежали на тия, ама дали те са ги изпратили... Там се прекъсна връзката. Така че имало е и други заплахи, особено когато аз отказах да подкрепя първия кабинет БСП и ДПС. Тогава част от групата се усети, хората..... Йордан Величков, Христо Величков,  Данчо Тодоров имаше един Петър Манолов . Те подкрепяха този кабинет, ио. Те бяха от различни партии- „Защита”, една друга партийка, която вече няма значение. Аз отказах категорично да подкрепя този кабинет, въпреки натиска и примамванията, които упражнчваха от страна на БСП - кръговете, и то главно кръговете Петков и Овчаров. Търсеха разни посредници, че ако подкрепим, може да получим примерно зам - министър. И ме канеха на срещи по някакви вили, къщи. Аз отказах това нещо. Ако искаха да преговаряме, да дойдат в парламента - ние сме врата до врата - сядаме и обсъждаме какво правим. Подходих по този начин, но това ги озлоби, защото видяха, че „Атака” няма да се превърне в придатък на това управление и тогава започнаха да подхвърлят на някой колега от групата - вашият лидер да внимава като пресича улицата, като пътува някъде някой камион, някой джип... ето такива неща ми предадоха на няколко пъти наши депутати от групата и викам кои са тия хора - еми един човек с когото се познавам и така. Тъй че срещу мен се използва целият спектър от всевъзможни похвати за въздействие, за психоатаки. В паралел с това са разработвали варианти за т.нар инциденти. Такъв бе този с на магистрала Тракия.  Обади ми се един човек, който работил преди в една от службите и имал контакти, и ми каза: ти така ли не разбра, че Павел Чернев получи тази задача - да е вътре в твоята партия, да се случи нещо в някакъв момент, което да те дискредитира. И допълни, че това нещо е задействано след 3 март 2006. Тогава ние направихме един огромен, страхотен митинг на площад „Александър Невски”, който беше просто много впечатляващ наистина. Може да сравни само с този през 90-та година. И те тогава са се стреснали много. Това е март 2006 - ГЕРБ не съществува. Проучванията ги бавят, два месеца нямаше социология. Накрая излизат: Атака гони БСП с тенденция да я стигне и да излезе като първа сила. И оттам вече са се задействали Румен Петков и кръга около него - нещо да направят и въпросната случка на магистрала „Тракия” стана. Аз съм много лесен за такова нещо, защото нямам охрана, въпреки заплахите. Чернев ми набута едно момче, което да кара: било негов човек и много добър шофьор- въпросния Любомир Бакърджиев, който караше тогава. И после като ги навържа нещата, то просто - какво да ви кажа - направо си е сюжет. За шофьор ми е сложен доверен човек на Чернев, който му е бил адвокат - оня съден, с условна присъда, под пълна протекция на Чернев. Зад мен трябваше да кара кола на Чернев с още един негов много близък. През цялото време на митингите те се правиха на някаква охрана, но точно в този сюблимен момент, когато трябваше да има някой край мен като ме блъснаха тия, го няма, колата я няма отзад - те караха с едно БМВ зад нас. Набирам му телефона- изключен- после каза, че му паднала батерията. И като ги навържеш тия неща- ето как щракна капанът. Оттам тръгна тоя двегодишен тормоз , който приключи с оправдателна присъда. Аз признавам, че тази оправдателна присъда силно тревожи някои хора като Павел Чернев, който сега се чувства уязвим, безспорно той е лъгал. Само на неговите показания ни мачкаха две години и половина, за нищо друго. Сега пък падна категорично, съдийката беше абсолютно ясна, каза че приема изцяло аргументите на защитата. Не остана никакво съмнение и при това положение има хора, които са силно раздразнени и дори нещо повече от това, че аз съм бил оправдан.

vol_siderov.jpg  снимки Вяра Йовева

- Има ли някакъв шанс опозицията да излезе обединена на следващите парламентарни избори? 

- Ако искаме да свалим това управление, за да има алтернатива, то трябва да се направи един предизборен блок с всички опозиционни партии - ГЕРБ, която се очертава да има голямо влияние, Атака, за която се очерта, че ще бъде безспорен фактор в следващия парламент, СДС и ДСБ, които не се очертава да бъдат или може би са под въпрос. Има земеделски, патриотични формации - "Ред, законност и справедливост" - партии, които имат свое присъствие, опозиционни средства в сегашното управление. Всички те застават в един блок и се гласува с една бюлетина. Само тогава можем да имаме гаранцията, че ще се смени сегашното управление. Другото е политически хазарт - който казва аз ще играя отделно, той следва своя партиен егоизъм. Да това, което говоря, е парадоксално. Ако аз следвам своя егоизъм, ще кажа, че Атака ще играе сама, не искаме да осигуряваме територии, ще присъстваме. Да, ама какво от това като влезем всеки поотделно? Получава се друга ситуация - Борисов ще бъде принуден да си наруши декларациите, които ги подписваше в ефир, ще бъде принуден да се комбинира с БСП и ДПС, защото Доган пак ще изнудва и на практика ще повтори днешната тройна коалиция. Ако това е целта, да си го кажем отсега. Ние нямаме право да заблуждаваме хората и пак да играем на хазарт с политиката. Не бива, защото в България има някои неща, които трябва да се направят със сигурност, категорично и бързо. Съдебната система, антикорупционна схема да се направи, операция "Чисти ръце", ревизия на някои сделки, пенсионата система да се модернизира и направи работеща, и съобразна с Евросъюза, здравната система, образованието. Тези неща, ако не ги оправим, ще имаме разпад в държавата. Ако си играем на хазарт и пазарлъци след изборите кой с кого, няма как, ще сринем докрай доверието, че политиката може въобще нещо да направи. Това е вредно за обществото, защото води до още по-голям разпад, анархия, нихилизъм и просто обезсмисля политическия процес. Аз затова казвам: който е за смяна на това управление, трябва да работи за този вот. Тук лидерът на ГЕРБ трябва да бъде запитан защо иска да играе отделно, защо предпочита партийния егоизъм пред отговорното национално поведение.

интервю на Александър Иванов 


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 6055 |25.07.2008 В. Сидеров: Станишев и кабинетът да си направят харакири . 14| 9742 |19.03.2008 Цвятко Цветков: Румен Петков се кичи с Луканов, Добрев, Първанов и Доган сякаш са значки . 8| 6186 |17.03.2008 Георги Първанов: Има крещящо недоверие у хората към политиците и политиката . 90| 12404 |07.12.2007 Стефан Гамизов: Тандемът Първанов - Борисов е най-опасен за демокрацията ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads