Реклама / Ads
36| 6070 |25.07.2008 ИНТЕРВЮ

В. Сидеров: Станишев и кабинетът да си направят харакири

.
Ако сегашното правителство изпълни препоръките на ЕК в дадения срок, аз съм готов да чакам на Коледа подарък от Дядо Мраз! Медиите да прекратят контактите с премиера и с Гоце!, казва за Frognews.bg лидерът на "Атака".
 

Интервю на Васил Василев

-Вчера вестник “Земя” излезе със заглавие на първа страница “Европа ни удари нежен шамар”. Колко нежен беше той?

-Този шамар първо беше очакван. Това въобще не е нормално, защото се знаеше много отдавна, че докладът ще бъде критичен, знаеше се от всички политически сили, че провалът на кабинета е факт и детайлите по доклада за мен нямат толкова голямо значение. Този шамар не трябваше да се очаква. Ние трябваше да си обсъдим вътрешно, по български, проблемите преди да дочакаме доклада на Еврокомисията. Само че при нас има един такъв синдром: да чакаме отвън да ни се каже нещо, та чак тогава да му обръщаме внимание. Партия “Атака” много пъти е обръщала внимание на темите за некадърността, корупцията, лошо работещата съдебна система. На практика, въпросите, които Еврокомисията е поставила, ние сме задали като наша критика и политика. Може да се каже, че по определени точки и виждания в този доклад на ЕС, най-точно се отговаря на възгледите на нашата партия, особено във връзка със справянето с корупцията, където ние искаме решителни мерки, радикална реформа на правораздавателната система и в администрацията, която според мен трябва се съкрати в много голям мащаб. Да има контрол върху еврофондовете, върху неплащането на ДДС и контрабандата, от където се правят достатъчно много черни пари в България. Всичко това ние искаме да се осъществи и то съвпада на 100% с решенията на Еврокомисията.

volen_2.jpg

-Вие казвате, че тонът на доклад не е бил изненадващ. За кого, за опозицията или за управляващите? Защо тройната коалиция не предприе нищо, при положение, че се знаеше за бъдещите санкции от страна на Европа?

-Първо, защото няма капацитет да направи каквото и да е и второ липсва желание.Коалицията вече е преплетена в такива интереси, че няма начин да се самоизобличат. Това е коалиция от турската партия ДПС, и тук не мога да подмина еврокритиките за тези министерства, през които са окрадени най-много еврофондове - те са депесарските. Те ги държат вече втори мандат. Управляваща сила е и НДСВ, която превърна корупцията в национална политика. Не на последно място трябва да отбележим и БСП, която също има своите бизнесинтереси. Всичко това е една плетеница от мафиотски щения, която самият Станишев не може да разплете, защото трябва да се направи самохаракири. Точно за това той се държи по инфантилен начин – неадекватно, все едно, че няма нищо, това едва ли не е някаква шега. Каза, че няма да маха министри, че нямало да ги хвърля на вълците. При положение, че има настояване дори от депутатите в БСП за подаване на оставки, смятам, че наглостта граничи с безочието на един премиер. Да не говорим за мнението на цялата опозиция, че трябва да се подаде оставка от цялото правителство. Той се прави, че провал няма, че всичко е вред. Това определено ще се отрази зле на БСП като вот и като присъствие в другия парламент.

-Когато влязохте в политиката, Вие казахте, че ДПС и Ахмед Доган са най-голямото зло за България. В момента обаче ДПС не присъства във вашите изказвания. Променихте ли си мнението за “най-голямото зло”?

-ДПС се изпокри, но нека не забравяме, че този кабинет е с мандата на ДПС. Първанов даде мандата на тази партия, нарочно, като отплата, че тази партия го избра за президент. Тази сделка е ясна. Фактът, че Доган се крие, е слабост на Станишев, че не може да го докара да говори, тъй като и двамата са еднакво отговорни. Медиите също са част от този фарс, защото повечето от тях не си правят труда да разследват Доган, сделките на ДПС, да стигнат до края в разобличаването на тяхната мафиотска схема. Не го и преследват. Вярно е, че е обграден с много стабилна охрана…

-Вие също разполагате с медия – вестник “Атака”. Защо не направите разследванията до самите корени на ДПС? Срещате ли пречки от страна на управлението?

-Вестник “Атака” е единствената медия, която се е занимавала най-много с ДПС и Доган. Ние написахме, че Доган и Касим Дал си сътрудничат с МИТ, т.е. турските тайни служби. Това именно ни дава оправдание да потърсим държавната измяна на Първанов при имийчмънт. Защото, да сложиш на власт уличени от контраразузнаването в шпионаж в чужда държава хора, означава, че самият ти си съучастник. Ние сме добавили тези обвинения към оставката на Първанов, макар че тази тема вече отшумява покрай доклада. Но тя не трябва да отива на заден план, защото е свързана с ОЛАФ.

volen_1.jpg  снимки Вяра Йовева

-Защо обаче опозицията хаби сили за неща, които са обречени. Шести вот, имахте малка надежда, че съвестта на НДСВ ще проговори. Само че не стана точно по вашия сценарий.

-Да, признавам си, че мъждукаше малка светлина в безкрайната пещера. Но вотът ще покаже разкола сред управляващите, защото е очевидно, че там има такива настроения. Говори се, че от НДСВ ще има предупредителен знак с гласуване “въздържал се”. Всичко това ще бъдат белези на разпад на мнозинството.

-В този ред на мисли, кое ще бъде по-вредно: коалицията да си доизкара мандата или да се получи политическа криза с евентуални предсрочни избори?

-Специално възгледите на “Атака” са, че не трябва да се продължава агонията на това управление. Задължителни са предсрочните избори с гражданска активност, с мобилизация на гласоподавателите. Именно в момента обсъждаме въпроса какво да предприемем. То ще стане с един вид народна трибуна, която ще бъде изнесена извън парламента. Ние не виждаме смисъл да легитимираме в пленарна зала грабежа на странната ни. В момента дори пиша едно “кърваво писмо” до опозицията (шегувам се) с призив за бойкот на Народното събрание и за общи действия по въпроса за граждански ефективен протест, който да ескалира през септември и заедно с граждански организации да предизвикаме гражданско неподчинение и да съкратим живота на това правителство.

-50 хил. учители не успяха да сменят двама министри. Какво очаквате от вашия протест?

-Ние сме задлъжени пред народа да опитаме. Не можем да стоим с ръце в джобовете, това не е опозиция.

-Какви са отношенията Ви с Бойко Борисов и с ГЕРБ? Готови ли сте за евентуална предизборна коалиция или за управляваща такава?

-ГЕРБ са заявили категорично, че няма да правят подобни коалиции преди изборите. Ние също заявихме, че ще участваме самостоятелно като партия. Аз настоявах за нещо друго, но досега не бях чут от другите лидери. Предложих създаването на план-програма за развитието на България. т.е., който и както да бъде в управлението на страната ни, да спазва тези принципи. Има няколко неща, които трябва да се направят в България – радикална икономическа реформа, икономика на доходите, пенсионна, здравна и българска бизнес подкрепа. Това са неща, които трябва да се формулират, т.е. – те ще се направят при всички случаи. Нека тогава избирателят да има своята възможност да гласува за онази партия, която се е ангажирала с определена програма да си носи отговорността. Сега той гласува за любимец, за харесван, за нехаресван. Крайно време е да достигнем до политика, свързана с идеи и програми.

При положение, че се стигне до евентуални предсрочни избори, в предварителна кампания не бихме се коалирали с ГЕРБ при никакви условия. Ако става въпрос за общи действия с Бойко Борисов, те биха били възможни при принципни условия, които “Атака” поставя винаги, т.е. те да са полезни за България. Ако от ГЕРБ кажат, примерно, сваляне на новините на турски от БНТ, облекчаване на дейността на ДПС по конституционни начини, прекратяване на ислямизирането в страната, започване на нова политика на доходите, нов тип пенсионна система - ние сме готови с две ръце да си съдействаме. Но ако се започнат уговорки за компромиси – няма да стане нищо. Досега единствени ГЕРБ и Атака не са свързани с предишни управления и корупционни схеми, логично е да ни обединяват. Това не означава, че сме се договорили. Страната ни се нуждае от радикална реформа, да покажем, че можем! Това ще стане с хора с воля, които могат да понесат съкращаване на администрацията, от което ще изпищят хиляди хора. С това се освобождава ресурс да увеличим пенсиите двойно. Вместо 20 министерства ще имаме 10. Не ни трябват 20, не ни трябват десетки агенции, в които Лютви Местан слага жена си, а Юнал Лютви сина си и т.н. Това са паразити, които харчат пари.

-Ако управлението си оправи бакиите в срока, даден от Европа, опозицията ще има ли основания за вотове на недоверие?

-Ако такова чудо се случи, ние ще повярваме в чудеса. Тогава бих бил склонен да вярвам и в Дядо Мраз. Това правителство не успя за 3 три години да си оправи бакиите, за 2 месеца е абсурдно.

-Парламентът излиза във ваканция. Какво ще правите през това време?

-За “Атака” ваканция няма. Ще направим информационна трибуна в София, ще се срещаме с хора от цялата страна. Ние ще използваме август не за ходене на море по скъпи СПА-хотели, както обичат да правят управляващите, а за срещи с хората в цялата страна. Ще се готвим за септември, когато събитията ще ескалират.

-Ще подкрепите ли идеята на Иван Костов за бойкот на местно ниво?

-Бойкот на правителството трябва да се направи на всяко ниво. Мисля, че общинските съветници, които са от опозицията, трябва да действат по формула ”Бойкот”. Той има различни измерения. Не винаги означава излезем на митинг, да се палим да си късаме ризите. Може да се бойкотира и чрез действията в съвета. Но това трябва да бъде координирано, да се прави от цялата опозиция. Аз затова се обръщам към тях, за да седнем и да се разберем най-сетне, защото виждам заобикаляне на този въпрос. Аз искам да стигнем до единство, до единни действия! Те не означават непременно митинги на площада. Да! Можем да го направим, но то е еднократно действие. Аз говоря за бойкот, който да продължи през целия август и да съдържа, освен срещи с хора и информативни материали за правителственото невежество, за да покажем, че ние сме сред тях! В момента опозицията в парламента има минимално значение, нищо наше не се приема, гаврят се.

volen_4.jpg

-Готов ли сте твърдо да напускате парламента?

-На практика сме в бойкот. В момента обсъждаме един протестен пункт на народна трибуна, на който да присъстват всички желаещи депутати. Там ще правим беседи с хората, това да се отразява от медиите…

-Срещате ли подкрепа от опозицията за напускането на парламента, което Вие лансирате, тъй като някои парламентарни групи може би няма да прескочат бариерата?

-От това, което вършат, зависи и дали ще влязат. Ако проявят опозиционна активност, може би ще имат по-голям шанс да прекрачат бариерата.

-Вие призовахте медиите да спрат отразяването на каквито и да е прояви на Г. Първанов, С. Станишев и на абсолютно всички представители на държавната власт. Кои медии ще Ви подкрепят?

-Това ще стане в медиите с истински обществен характер, в полза на обществото и на нацията, а не на силните на деня или на някакви конюнктури. Мисля, че няма да е нещо ненормално това. То само по себе си ще бъде много силен знак за бойкот на кабинета, който не иска да признае своя провал и казва, че нищо не се е случило.Не виждам какъв е смисълът да се изписват цели страници безсмислени и нищо неказващи изречения от Станишев. За Първанов, да не говорим, той има талант да не казва нищо с много думи. По-добре да не се отразява резилът им и да не дразнят хората. Нека медиите се съсредоточат към проблемите от битието и към възможностите за по-бърза смяна на властта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7971 |24.07.2008 Младен Мутафчийски: Някои се избелват като Майкъл Джексън за пред Брюксел . 11| 5879 |23.07.2008 Ел. Николова: В България престъпните схеми само сменят ползвателите си . 20| 6955 |23.07.2008 А. Агов: Изкараха България на изхода на ЕС, след като тя беше на входа . 4| 10182 |22.07.2008 К. Петров от "Тройка на разсъмване": Ако бях актьор, щях да съм трагикомик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads