Реклама / Ads
20| 6942 |23.07.2008 ИНТЕРВЮ

А. Агов: Изкараха България на изхода на ЕС, след като тя беше на входа

.
Властите са безсилни да обяснят своята неспособност и действат на принципа: като ми отрежат едната ръка, остава другата. България е опозорена, казва за Frognews.bg депутатът от ДСБ.
 

 

интервю на Ана Кочева

 

- Г-н Агов, вицепремиерът Калфин тази сутрин призова да не правим истерии от доклада на ЕК, а и евросредствата не били основен двигател на икономиката ни. Ще прокоментирате ли тази позиция?

- Тя е продиктувана от безсилието на българските власти да обяснят своята неспособност. Това прилича малко на приказката: Като ми отрежат едната ръка, ми остава другата. Такъв е случаят и с казаното от Калфин. В момента от кабинета разчитат на излишъка в платежния баланс, но утре този излишък ще се стопи, защото това са готови пари, взети от данъкоплатците. България ще пострада тежко от загубата на този 1 милиард, защото тези пари няма как да бъдат компенсирани от излишъка. Отгоре на всичко ЕК категорично възразява да се финансира от държавния бюджет това, което е загубено. Учудваща е реакцията на правителството, тя издава пълно неразбиране на процесите в ЕС, на функционирането му и на това, което България трябва да направи.

- А как да си обясним апела на президента ДАНС да провери дали ОЛАФ казва истината за връзки на политиците със сенчестия бизнес?

- Президентът действа като Тодор Живков. Вместо да се замисли и да си подаде оставката заради своите покровителства над корупцията, той пуска Държавна сигурност да разследва кой е разпространил новината, т.е. излиза, че по-добре е да се унищожи вестоносеца, вместо да се обърне внимание към съдържанието на тази новина – това е изпитана комунистическа тактика. За жалост Първанов не е надминал по нищо своите предшественици от времето на комунизма в България.

- Днес внасяте поредния вот на недоверие към кабинета Станишев. Той едва ли ще мине. После какво?

- При всички случаи вотът ще бъде много сериозна проверка на това, докъде стига съвестта на депутатите от мнозинството. България е опозорена, България дълги години ще възстановява щетите, България ще загуби 1 милиард. За най-бедната страна в Европа това е страхотна загуба. С този вот ще проверим съвестта на депутатите от мнозинството дали те защитават собствения си интерес или този на българското общество. Ако вотът не мине, това означава, че те са се вкопчили в собствените си места и в собствената си власт, за да продължат да крадат.

- Този вот обаче прилича на последен предваканционен напън, в известен смисъл на акт на подгряване на избирателя заради августовската пауза след това?

- Във всички случаи опозицията трябва да предприеме много мащабни действия: първо с една единна позиция, второ – с ясна алтернатива за спасението на страната от всички беди, нанесени от тройната коалиция. В резултат на тази единна позиция и действия най-накрая трябва да се предприеме и национален бойкот както на общинско, така и на национално равнище. Това означава общинските съветници, народните представители да бойкотират своите институции, за да се разбере, че нито с този президент, нито с този министър-председател България може да просперира в ЕС.

- Ще се консолидира ли опозицията до изборите и не е ли малко странна компанията между старите десни, Яне Янев, Волен Сидеров ... Каква е базата наистина да заговорите на общ език?

- Ние смятаме, че действията сега трябва да бъдат единни, а това, как ще се явим на изборите, е отделен въпрос. Ние от ДСБ сме казали, че ще се готвим за самостоятелно явяване на изборите и го правим, а това, как другите ще преценят да се явят на изборите, е техен въпрос, ние не можем да се месим, нито пък настояваме да се месим. Въпросът сега е да бъдат отстранени президентът и това правителство, защото те не могат да представляват повече България в Европейския

Съвет, в Европейския парламент и изобщо в европейските институции.

a_agov1.jpg

- Коментирайте накрая тезата за необходимостта от ново поколение в българската политика. Артикулира я президентът Петър Стоянов, тази сутрин и лидерът на СДС Пламен Юруков се съгласи, че промени в политиките може да има, само ако се сменят и генерациите.

- Ами това направи Сакскобургготски през 2001 г. Той вкара едно цяло ново поколение политици, които провалиха България. Те излъгаха хората да гласуват за тях и ето го сега резултатът. Тези млади, от ново поколение политици, до днес управляват България и я изкараха на изхода на ЕС, при положение че тя беше на входа през 2001 г. Така че всичките тези приказки имат смисъл тогава, когато ни убедят, че няма да се повтори историята, сътворена от Сакскобургготски, довела до тези тъжни за България резултати.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6806 |21.07.2008 Мария Капон: Олигархията продуцира властта в България . 7| 9052 |20.07.2008 Мартин Кьониг: Най-голямото богатство на България са хората . 6| 9614 |07.06.2008 Лъчезар Филипов: България трябва да си купи свой спътник в Космоса . 3| 8231 |19.05.2008 Даниел Попов: Южна България може да бъде залята с отровени води

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads