Реклама / Ads
37| 12271 |21.10.2011 ИНТЕРВЮ

А. Слабаков: Сериалите ни са радиопиеси с картинки, не са ми интересни

.
"Изгубени" трябва да е пример за сериен филм, който липсва в родното кино. Да се вкарват героите в различни ситуации, а не да ме задължават да гледам серия за серия. Всичко е направено добре, но епизодите приличат на радио пиеси с картинки", категоричен е режисьорът.
 

интервю на Васил Василев

- Г-н Слабаков, защо отидохте на първия тв дебат, за да подкрепите кандидат-президента Росен Плевнелиев?

- Смятам, че това е най-подходящият кандидат за държавен глава, който е изключително възпитан и интелигентен човек. В БСП режисьорите са допуснали катастрофална грешка, предлагайки Калфин за кандидат-президент, а Данаилов за негов подгласник.

- Кои са режисьорите, за които говорите?

- Не знам, може би Станишев или Първанов, не искам да ги конкретизирам, защото само някои хора от столетницата са „просветени” кой ги управлява. Важното е, че те не разбират от това, с което са се захванали. Ивайло Калфин е изключително агресивен, което не ми харесва. Освен това той е тясно партиен и няма начин да стане президент на всички българи. За разлика от него Плевнелиев е безпартиен. Избирайки президент, трябва да търсим точно такъв човек, който да успее да работи с всички партии.

- Какво научихте от двата дебата, в които участваха основните фаворити за „Дондуков” 2?

- Нищо не научих, защото Ивайло Калфин през цялото време се стараеше да подмени темата. Като го слушах, имах чувството, че ми говори човек, който е кандидат за министър на финансите, на транспорта и пр. Започна да говори за Бойко Борисов, което е абсолютна глупост, защото премиерът в случая не е кандидат за президент. Калфин обаче нямаше друг избор, защото, ако беше тръгнал да говори за „Дондуков” 2, очевидно нямаше какво да каже.

- В САЩ хората на изкуството подкрепят финансово любимите си политици и застават зад тях. Защо в България пирамидата е обърната?

- Не знам защо, нямам обяснение за това. В България всичко е сбъркано. Аз нямам никакъв опит с партиите, защото никога не съм членувал. Някакви хора решават, че лявата, дясната и централната идея са техни и ги окупират. Провъзгласяват се за лидери и казват „лявата идея е моята”, което не е вярно. Идеите са на хората. Точно затова никой не иска да се проведат изцяло мажоритарни избори за парламент, тъй като много малко от настоящите партии в Народното събрание ще успеят да влязат.

- Защо не можем да изплуваме от блатото, което сами си създадохме?

- Защото живеем в държава, в която не знаем дали сме в социализъм или в капитализъм. Двете системи – на демокрация и на социализъм, не са идеални. Преди 10 ноември знаехме, че живеем в соца. Сега се опитват да ме убеждават разни политици, че сме превключили на демокрация, което е пълна глупост. Ние живеем в преход – любимата отвратителна дума на всички, която замества понятията пазарна икономика, комунизъм и семеен бюджет. Не случайно има хора, които постоянно си спомнят с романтика за Живково време. Не толкова заради това, че са имали апартамент и Лада, а защото беше ясно в каква система живееш. Типичен пример за хаоса, който беше създаден, е столичната топлофикация. За мен предприятието трябваше да бъде закрито преди 22 години, а хората, които го съсипаха – арестувани и разстреляни показно. Предлагат услуга, от която не съм доволен. Спирам си парното, но отново трябва да плащам. Това го няма никъде по света. Бях втрещен от изказването на някакъв шеф, който заяви най-сериозно, че нашата топлофикация е по-скъпа от италианската, защото там климатът бил по-мек. Препоръчвам на този човек да излезе от Драгоман и да се огледа какво се случва навън. Топлофикация е най-голямата пералня в България. Не мисля, че с ареста на Вальо Топлото ще се оправят нещата, защото зад него стоят други хора.

- Води ли Бойко Борисов държавата в правилна посока след 2 години управление?

- Общо взето – да. Имаме един основен проблем, който на всичкото отгоре ме засяга лично. Културата. В България сме свикнали, че това е нещо ненужно и второстепенно. Всъщност това е основният проблем на всички досегашни правителства. До 1989 г. имаше някаква културна политика, хубава или лоша, няма да коментирам, но имаше. Когато Ламбо стана министър, културата се позакрепи. Виждам, че в момента ГЕРБ продължава тази политика.

- Интересни ли са ти българските сериали и филми, които са хит в националните телевизии?

- Гледам ги и мисля, че са направени добре, но не са ми интересни. Удрят ми по-скоро на сапунени опери, а не на тв филм. Надявам се, че най-после някой ще направи сериал като „От местопрестъплението”. Т.е., не да гледаш всички серии, за да знаеш какво се случва, а да поставиш главните герои в различни ситуации. Сериалите са пълнеж за телевизията. Трябва да се правят повече филми. Телевизията ни прилича на селска радиоточка с картинки. В момента хората слушат телевизия със снимки. В сериалите има един много стар трик. Обикновено, когато сценаристите закъсат, решават някой герой да получи амнезия. Останалите участници започват да му разказват наново всички серии.

- Пречи ли интернет на младите?

- Проблемът на малките е, че много често не знаят какво търсят в мрежата. Като им излязат 250 000 резултата в Гугъл, не могат да отсеят важното от второстепенното. Не са прави хората, които твърдят, че българчетата затъпявали. Става дума за промяна в живота на младите, която се случва в цял свят. Живеем в ерата на компютрите и на технологиите. Дразня се, че с това се появиха много картинки, които лишават децата от въображение. Четейки книга, те отказват да си представят образите на героите, защото вече са ги виждали на картинка.

- Социален или етнически беше конфликтът в Катуница?

- Проблемът там беше социален, защото очевидно законът не се прилага еднакво към всички. Малцинствата в България живеят с повече привилегии от всички останали българи. Което не означава, че са добре, защото живеят в пълна мизерия със сателитни чинии. Има места, където няма проблеми с циганите. Например в Каварна. Там всички имат работа, живеят чисто и спретнато. Значи може. Не е срамно да попитат кмета Цонев как е успял да въведе ред в града. Веднъж се разхождах и си хвърлих фаса на земята. Излезе възрастна циганка и го хвърли в коша...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 8303 |21.10.2011 Ангел Джамбазки: Всички столични управници на прехода на прокурор! . 41| 17383 |21.10.2011 Димитър Куцаров: През 2014 г. идва крахът на България . 16| 10452 |20.10.2011 Кандидат-кметът на Враца Николай Иванов: В града има симбиоза между ГЕРБ и ДПС . 28| 9403 |19.10.2011 Красимир Каракачанов: ГЕРБ напазарува циганските босове, обеща им, че ще са недосегаеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads