Реклама / Ads
33| 12040 |16.02.2010 ИНТЕРВЮ

Соломон Паси: Филчев работеше за КГБ

.
Соломон Паси
Правителстовото на Станишев върна достъпа на руските тайни служби до наша секретна информация. При предишното правителство хора със съмнителни качества ставаха дипломати, казва бившият външен минситър, вкарал България в НАТО
 

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Паси, вчера обявихте от телевизионния ефир, че бившият главен прокурор Никола Филчев е свързан с изпълнението на мокри поръчки, какво конкретно имате предвид?


- Цяла България и целият свят станаха свидетели, че като министър на външните работи аз отрязах достъпа на руски тайни служби до секретна информация в България.

През периода 2004 - 2005 г. направихме едно техническо нововъведение в министерството, което на практика лиши чужди тайни служби от възможността да контролират и шпионират дипломатическата поща на министерството с посолствата ни по света. В резултат на това кръгове близки до съветското КГБ и българската Държавна сигурност инспирираха изключително недостоен процес. Като външен министър ме обвиниха в шпионаж в полза на чужда държава. Това бе изключително зле скалъпен процес, а главен изпълнител на целия заговор се оказа именно главният прокурор Филчев. След дълги години мълчание, вчера той се появи в медийното простнаство и в интервю обясни, че всички хора в прокуратурата са като негови деца. Смутен съм от това изявление.

- Каква опасност съзирате, ако магистратите в държавното обвинение наистина приличат на деца на стария си шеф?


- Не бих искал да коментирам работещите в тази институция. Но много бих се радвал, ако въпросните магистрати, които Филчев определя като свои деца, се разграничат от тази негова констатация с думите и делата си.

- Защо смятате, че Никола Филчев е свързан с резидентите на КГБ в България?

- Хората, които бяха истински засегнати от технологичното въведение във външно министерство бяха онези, които имаха достъп до шифровачните машини, които от 1948 до 2004 г. се произвеждаха в Москва.

- Но след вашето излизане от външно, системата ТРАНСАТ не заработи, обявиха я за неефективна?


- След идването на правителството на г-н Сергей Станишев е било разпоредено да бъде прекратено използването на тази система. Известно време след това е отчетено, че тя не е била ефективна. А пределно ясно е, че ако една система не се използва, то няма и как да стане ефективна. А бяхме я направили така, че през нея да минават всякакви телефони, факсове, емейли и т. н., за да се елиминират старомодните начини на комуникация. Мисля, че е ясно какви интереси стоят зад изолирането на системата и неизползването й, както и кои хора са имали интерес от активния й провал.

- Кой извън България е искал тази система да не работи?


- Попитайте всички хора, които са произвеждали шифровачните машини в България, защо са били сериозно затруднени от въвеждането на високотехнологичната ТАРНСАТ? Просто повече не можеха да бъдат прихванати никакви информации. Разбираемо е кой ще е недоволен тогава.

- Защо Филчев се е включил в наказателна атака срещу вас?


- От поведението и действията на главния прокурор тогава пролича, че той е маша за провеждането на чужди интереси и загърбва националните. На определени кръгове в страната е известно как е било взето решението за започване на процес срещу мен, както и какви улики са били подхвърлени и скалъпени. Но действията им от самото начало бяха предизвестени, че ще се провалят с гръм и трясък. Жалкото е, че по онова време, редица държавни функционери, които можеха да вземат отношение по скандала, мълчаха.

- Имате ли съмнение, че Никола Филчев е използвал прокуратурата за оказване на натиск върху държавни лица и бизнесмени?

- Получих недвусмислена информация от прокурорите, на които по онова време им е било възложено да ме разследват. Наредили са им да намерят за мен под вола теле.

- Кои са кръговете, които са използвали главния прокурор за компроматната акция?


- Всичко тръгна от една публикация във в. „Земя”. Знае се кой му е собственика на този вестник, спонсорите и дописниците. Подхвърлената от тях интрига бе договорено Филчев да я поеме като високо вдигната топка и да започне една крайно недостойна за страната ни акция. В личен план за не смятам, че съм пострадал от скандала и разследването срещу мен. Показал съм какво и как работя за страната си. Но действията на прокуратурата тогава бяха унизителни за институциите.

- Как приключи накрая делото срещу вас?

- Бе прекратено поради абсолютната му безпочвеност и безсмисленост. Но за мен след това остана напълно непонятно как един човек като Филчев беше облечен с благоволението на всички държавни институции и изпратен като представител на държавния глава в Казахстан.

- Имате ли представа как е активирана дипломатическата му кариера, какви следи от прокурорската му работа е трябвало да бъдат заметени?


- Нямам конкретна представа как е станало дипломатическото му назначение, защото нямах вече достъп до този процес. Но по закон изпращането на посланици става, когато външният министър, а той бе Ивайло Калфин, предложи дадена кандидатура на премиера, а той на президента. Това са трите държавни лица, които взимат решението. Но това не беше единствения случай на човек със съмнително поведение, изпратен за дипломат в чужбина при предишното управление. Проблемът е, че както изпращането, така и отзоваването на Филчев останаха не достатъчно изяснени за българската общественост.

- Като бивш външен министър смятате ли, че е допустимо такива хора да представляват България по света?


- Достатъчно ясно съм показал, какви хора сме изпращали на дипломатически мисии през периода 2001-2005 г. и не смятам, че сред тях може да се намери фигура като Никола Филчев.

- Вчера партията на Иван Костов, ДСБ поиска официално Филчев да бъде арестуван и подведен под отговорност. Има ли основание за такива действия срещу него?

- Не познавам в детайли аргументите за това искане. Но смятам, че след като ДСБ са предприели такава стъпка, а те са достатъчно опитни и като опозиция, имат солидни факти за това.

- МВР се закани да търси пипалата на мафията на всички нива, какъв знак е това?


- Ако МВР и правителството реализират тази си цел, ще бъде много полезно за обществото. Не смятам, че трябва над някого да се опъва политически чадър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 15742 |14.02.2010 Ил. Божинов: Алексей ме заплаши със смърт, разкрих рекетите му . 22| 11179 |12.02.2010 Рашев: Полицаите притиснати от кредити и съпруги . 38| 20497 |12.02.2010 Веселина Томова: Трактора е надценен, “Галерия” и РЗС издадоха гнилото в него . 28| 26030 |11.02.2010 Босия: Чакам самоубийства на политици след ареста на Трактора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads