Реклама / Ads
15| 6169 |04.07.2008 ИНТЕРВЮ

Б. Станкушев: Поредният инцидент е всъщност присъда!

.
В България никога нищо не става известно: нито кой кого е убил; нито защо, тия, дето са за убиване не са убити, а са още живи и здрави, мърдат и крадат и лъжат.Държавата не се управлява, тя просто си същестува, казва журналистът за Frognews.bg
 

 

Вечерта след "големия взрив" в София се срещам с журналиста Бойко Станкушев, за да поговорим от дистанцията на около 12 часа след инцидента за поредния безумен земетръсен ден на България, за предходните и следващите "трусове", за възможните причини и следствия, за количествените натрупвания и качествените изменения ...

 

разговор на Ана Кочева

 

- Добре се раздрусахме днес, досега все метафорично говорехме, че държавата се друса, но това взе да се случва и фактически.

 

- Както обикновено през юли, аз ставам рано, нали е July morning, правя си кафе, сменям на котето водата и таман да му дам да яде, се чу гърмът. Котето така се уплаши, че час и половина, докато тръгнах на работа, не се появи никакво, милото. Сега обаче, ако трябва да говорим сериозно: до момента (сега е 6 часа вечерта) трябваше поне двама-трима генерали, един вицепремиер и един министър да са си подали оставките. С риск да говоря изтъркано, ще кажа: това не е нормална държава! Не може в страна-член на НАТО и на ЕС за събитие, което се е случило на 9 км по права линия от Президентството и МС, да не е ясно какво точно е това. Мойто притеснение е, че няма и да се изясни, защото натискът няма да е достатъчен. Говорих с хора, някои от които са мои близки, даже и роднини, с къщи там на 2 км – те бяха обезумели ... Едни си помислили, че става война, като видели гъбата и пушека, други – че е земетресение. Пуснали радиа, телевизори, никой нищо не обяснява, за което колегите, разбира се, не са виновни. Нали ти направи впечатление, че поне един час от началото, никой не се обаждаше, за да каже нещо конкретно.

 

- Казваха: Няма връзка и няма с кой.

 

- Да де! Ама има дежурни по министерства, има дежурен по ГЩ на БА, по МО, по МВР, ГЗ, Министерството на г-жа Етем. Самата частно-охранителна фирма, която е била ангажирана, да не би в този момент да не е била там? Те освен GSM-и, имат радиостанции, имат уоки-токита... Тичешком един нормален мъж щеше по-бързо да стигне до центъра, да каже каква е информацията, отколкото по начина, по който стана. Това е безумие. Обаждаха се предимно хора, имам предвид от факторите в държавата, които казваха, че пътуват натам –депутати, председателят на Комисията по национална сигурност, г-н Спасов, който е един коректен, етичен човек, браво, че е тръгнал и той, но се обаждаше, за да каже преди всичко, че информация няма. По отношение на цивилизационното обезпечаване с информация сме по-зле от всички европейски държави, по-зле сме от три-четвърти от света, както и от латиноамериканските държави. Това е невъзможно! И знаеш ли за какво се сетих? Сетих се за Матиас Руст, когато кацна на „Червения площад”, щото обичал мира и протягал ръка. Ей така се бяхме парализирали и ние. После се сетих и за Чернобил. Но Чернобил не беше в центъра на СССР,  на Русия и на Москва ... А тук – 9 км от центъра на София до Челопечене.

 

- Само че нямахме нужда от този инцидент, та да се убеждаваме отново колко зле функционират нещата.

 

- Това е поредният инцидент. След инцидентите с катастрофи, със запалил се влак, дето и досега е неизвестно там какво е ставало, с река Лим... Това е просто щрих от поредната черна серия на България, в която никога нищо не става известно. Нито кой кого е убил и кога; нито защо, тия, дето са за убиване, не са убити, а са още живи и здрави, мърдат и крадат и лъжат. Ето това е голямото ми притеснение, защото и аз съм човек, който работи с информация. Затова за мен този случай в първите си 60 минути (за по-нататък няма какво да говорим) е ПРИСЪДА. Не че лошо се управлява страната, тя въобще не се управлява! Тази държава не се управлява! Тя си съществува. Няма глава, не визирам и премиера конкретно в този случай, просто няма глава! Другояче казано, ние нямаме добре изградена държавна администрация, тя е с тежко нарушена или никаква вътрешна комуникация. Всеки собственик на малка фирма ще каже, че е в състояние за 5 мин. да си информира и мобилизира служителите, независимо от това къде се намират. Повечето ми познати, които правят бизнес, ама с акъла си и с труда си, лишавайки се от много неща като човеци, могат да го направят. Затова нямам друго обяснение, освен това, че ние се намираме в някаква имагинерна държава, в която царят е гол (ама не този, който беше премиер), та царят е гол, глух и сляп. И горко му на тоя народ, който лелее да стане европейски, но поне, докато аз съм жив, ако биологически изкарам толкова, колкото средно изкарват хората в тая държава, това едва ли ще се случи. b_stanku6ev1.gif

- Е как да не бягат хората тогава.

 

- Ще бягат и с основание ще бягат. И на мен ми е жал за България и аз я обичам, обичам си родината, но не признавам, че ние имаме държава. Ние нямаме държава!

 

- А опитите да ни я построят тая държава отвън състоятелни ли са, реализуеми ли са въобще?

 

-Това не си личи. Днес слушам едни хора да казват: Ей, Кондолиза Райс ще идва, дано тресне по масата. Няма нужда да ни треска по масата. Единственото, което могат да направят Брюксел и Вашингтон е, да блокират сметките.

 

- Това почна да става.

 

- Ама не по тоя начин. Трябваше да се осъмне един понеделник и като отворят банките по цял свят да се окаже, че са им блокирани сметките. Какво им размахват пръст? А на тези, на които им размахват пръст, също им дават n-броя последни предупреждения и по тоя начин им казват: може да стане по-лошо, евакуирайте се! и те си местят авоарите и не знам още какво си местят. Ако ще влизаме в политически борд, колкото и да е срамно, защото ще загубим малко достойнство и много суверенитет, но ще си запазим поне териториалната цялост, кирилицата и имената. Защото, докато чакаме да се парцелира Македония, може преди това да ни се случи на нас. С риск да ме обявят за предател на националната кауза, почвам да си мисля, че това е вариант. Колкото и да са бюрократи в Брюксел и там нещата да са разписани, те тиктакат, това е нещо като червен и зелен светофар за нормалните хора. А те там едва ли подозират какъв трън в задника им е България в ЕС. Но е време да ни кажат: „Абе, некадърници! Имате една страна на прекрасно географско място, с четири сезона, можете да храните половин Европа, пък сте го и правили! Хората ви не са тъпи, защото като ги извадиш от този затъпяващ фон и ги пратиш на Запад, само за две седмици се интегрират и почват да се самообучават и стават сериозни хора.” Така че проблемът е на ниво невъзможност да се разбие развращаващото действие на фона. Средата за обикновения човек тук не може да бъде описана, нямаме ясна координатна система. От това трябва да се започне. Фонът на европейците, даже на албанците, пък какво да говорим за Хърватска, е съвсем различен. Проблемът е, че няма кой да менажира тази територия, тези хора, тези дадености.

 

- Което ми напомня съответно и менажирането на еврофондовете.

 

-Е, какво значи простият факт, че не могат да усвояват фондовете, които са си подаръци. Нали трябва да седнеш, да опишеш, да гарантираш, че има механизъм, според който няма просто да се яде, а ще се работи. Ама това не се случва, защото с малки изключения, във най-високите етажи на всичката власт стоят едни цървули, голяма част от които хора, застинали в миналото. Имам чувството, че някаква част от тях дори искат да се променят, ама няма къде. Има и читави хора, но те са крайно недостатъчни. даже в предишното правителство бяха малко повече, отколкото в сегашното.

 

- Читавите обаче след време бягат от тази администрация.

 

- Бягат, разбира се, а не бива да се забравя и факта, че като стане инфекция в България, пешкира го опират нисшите чинове. Е, за какво да стои едно юпи, ама истинско юпи, не измислено, във властта, че да го бастисат после, та може да го пратят и да лежи. b_stanku6ev2.jpg

 

- Очакваш ли да стане „инфекция” преди редовните избори?

 

- Това би било едно справедливо действие, което ще докаже, че няма никакво управление в тая държава. Но дали това ще има действието на истински катарзис, дали ще се съпикясат хората тук и дали това няма да доведе до тежки последствия за всички – примерно глад, спиране на тока, не мога да гадая. Всичко, което е лошо за страната, е най-лошо за обикновения човек, малко по-малко лошо за тия, които имат някакви резерви и въобще не се усеща от баровците, защото техните са много големи, а и могат да се махнат. Но аз познавам хора, които не ядат, за да могат да си платят парното и тока, такъв морал имат. Ами това са европейци! А в същото време има хора от висшата номенклатура, които не си попълват и данъчните декларации или си купуват за нищо пари земи и апартаменти. Това разминаване на качествата и достойнствата между най-обикновените и тия, дето са яхнали държавата, е драстична и означава най-малкото, че просто трябва да се обърнат нещата на 180 градуса, ама не знам как. Като гледам съществущите партии, тук-там има свесни хора, но те винаги са малцинства. Аз имам смътното усещане, че и самият премиер не желае нещата да са такива, но може би има някакви пранги на ръцете и на краката. В това отношение съм донякъде склонен да се съглася с Гамизов, който поне говори като бял човек и му се разбира всичко. Много интересно би било, ако по някакъв начин можеше да се верифицира, дали Станишев наистина има желание за това, което казва. Ако е само роля – лошо! Значи е като другите. Но може и да не е.

 

- Оттам ли се появиха тези антагонистични отношения в столетницата?

 

- Не знам. Не е маловажно и кой посегна пръв. Във Вашингтон премиера по-скоро го харесаха. Но вероятно той няма силата да смени голяма част от собственото си правителство, което така или иначе не го е определял той, а е заквасено в мандата на Доган, с кръстничеството на Първанов. То няма как да има обща кауза, защото е сбириток. Ако Овчаров е невинен, защо го махнаха и защо не обясниха, че е невинен? Сложиха на негово място един човек, дето трудно се изказва. Ако Петков не е виновен, защо не обясниха, че не е. Ако са настъпили някъде мотиката, трябваше да ги скрият, да не ги показват, а те го правят колкото и преди.

 

- Г-н Петков го виждаме напоследък доста по-често, отколкото в качеството му на министър.

 

- Най-вероятно защото продължава да стиска голяма част от парите на партията, които идват отвсякъде. В държава, в която всички капиталисти са назначени преди време, как да е другояче. Едно време, освен червени пари, други нямаше. С реституция от три декара, може ли да направиш бизнес? Или ако направиш, идват мутрите и почват да ти извиват ръцете – това си продължава.

 

- А как тълкуваш заигравката с мажоритарния вот?

 

- Вероятно това е опит да се проправи пъртина за новата политическа сила на г-н Първанов, който много иска да я направи, най-малкото, за да не поеме негативите за това управление. Защото присъдата, която народът ще му произнесе, колкото и да не гласува, ще е много страшна. Ако подредим наказаните в новата ни политическа история, Иван Костов ще е пълен отличник в сравнение с това, което ще получи това правителство.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6694 |03.07.2008 Малина Стратиева: Слънчев бряг се превърна от семеен курорт в младежки . 5| 8203 |27.06.2008 К. Заимов, плавал от Чикаго назад: Страстта дойде внезапно, опустошително . 5| 5837 |24.06.2008 В. Димитров: При Ананиев и Свинаров има най-много апорти и замени . 8| 10733 |23.06.2008 Йордан Йорданов: Не аз, а Столична община е разрешила Сарая на Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads