Реклама / Ads
18| 13766 |09.06.2021 ИНТЕРВЮ

Стефан Гамизов пред Фрог: Илко Желязков управляваше енергетиката и Държавния резерв

.
Стефан Гамизов
Независимо какви длъжности е заемал, Илко Желязков управляваше енергетиката и Държавния резерв на „паралелната държава“. Озадачен съм, че службите за сигурност не са нахлули в ТЕЦ „Марица- Изток 2“, БЕХ, в Дуржавния резерв, и в НЕК също. Това каза пред Фрог нюз енергийният експерт Стефан Гамизов. Ето ткакво още обясни той:
 

-        Г-н Гамизов, като енергиен експерт би трябвало да знаете коя или кои сили задкулисно управляваха енергетиката на България?

 

-        Управлението на Борисов след 2013 година беше разпределяне порции от държавната баница между ГЕРБ, ДПС, Русия и създалите ГЕРБ германски структури, близки до Русия в Мюнхен и до бившата ЩАЗИ в Берлин. Практически от задоволяването на апетита на тези няколко сили на влияние, зависеше съществуването на диктатурата на Борисов, защото те я прикриваха и осъществяваха методично ръководство. Енергетиката беше разпределена на ДПС, а ДПС стриктно спазваше линия на проруска партия и структура. Илко Желязков беше фактически министъра на енергетиката през цялото време, независимо какви длъжности е заемал. Не случайно той беше в борда на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и така всяка обществена поръчка или продажба на електроенергия за почти 1 милиард лева годишно се осъществяваше по неговата воля.

-        По какъв начин според вас Желязков е влияел върху работата на този ТЕЦ?  

 

-        Шефът на ТЕЦ „Марица Изток 2“  изпълняваше само това, което му разпореди Илко Желязков, а след като същият Живко Динчев стана член на борда на БЕХ, свеждаше волята на Илко Желязков до това какво да се случва за всяко нещо в енергетиката. АЕЦ “Козлодуй”, НЕК, ЕСО, Мини “Марица Изток”, всяка покупка или продажба преминаваше през очите и ръцете на тези хора. Може да се каже, че това беше паралелна държава, която Борисов и ГЕРБ не посмяха да докоснат. Така се създадоха и условията за рестартиране на АЕЦ “Белене”, да бъде така манипулиран арбитража за същия проект, създаде се „Турски поток“, харчеха се милиарди и милиарди.  По време на престоя на Желязков в Държавен резерв, той контролираше всяка покупка или продажба по негово желание.

-        Не мислите ли, че придавате прекалено голяма роля на въпросния Илко Желязков?

       

-        Този човек е без съмнение най-важното звено на техническо ниво на това, което наричаме “паралелна държава”. Писах с предупреждение за Илко Желязков  още на 2.10.2018 година. Само не го възприемайте като единичен субект. Това е система от хора, свързани с Русия, бивши служители на Държавна Сигурност, които са овладели напълно българската държава на много нива. Те манипулират борсовата търговия на електричество, борсовата търговия, която замества обществените поръчки, те манипулират какви проекти да се случват в енергетиката и те да са само в полза на диктатурата в Москва.

-        Можете ли да посочите конкретен пример?

 

-        Така ликвидираха 7-ми блок в Козлодуй с  „Уестингхаус“ и блокираха модернизацията на централата от гледна точка на ефективност, за да не се изнесе технологията в Украйна. Така доставиха нов вид ядрено руско гориво, което руснаците на място се опитваха да напаснат, защото беше с много лошо качество. Така се опитват сега да прехвърлят пари от „Турски поток“ в ТЕЦ “Варна” за превръщането му в нова централа. И тройната сметка за „Турски поток“ да плати новата ТЕЦ “Варна”. Така в плана за развитие на ЕК се оказаха само любимите на Доган и Борисов язовири „Яденица“ и „Горна Арда“. Така само една фирма получава всичко в ЕСО или почти всичко. Така ПАВЕЦ “Чаира” в в разруха и се ремонтира уж успешно, а всъщност целта е да не работи, за да се манипулира всеки ден енергийната борса и някой да си слага в джоба по  200 хиляди евро дневно. Така  ТЕЦ „Марица Изток 2“ е в реален фалит с 1 милиард дългове и никакви емисии не са виновни, а източването ѝ всъщност е функция от  смазващата корупция там.

-        Как оценявате тогава информацията на САЩ в частта й за Илко Желязков по закона „Магнитски“?

 

-        Санкциите на САЩ в частта им за Илко Желязков са изключително прецизни. Те удариха командващият операциите на паралелната държава в България в енергетиката и не само. Озадачен съм, че службите за сигурност не са нахлули в ТЕЦ „Марица Изток 2“, БЕХ и в Държавен резерв. В НЕК също. Самият аз получих анонимно документи, които доказват как се е манипулирала обществена поръчка от фонд “Козлодуй” и как са били изхвърлени фирми като „Дженеръл Електрик“, за да може да бъдат “наказани” американците и да се даде път на немска фирма, носеща политически ползи на Борисов. Призовавам източникът, който ми даде тези документи, да ги предаде на офицера на ФБР в американското посолство. Скандално е да гледаш в един толкова малък мащаб, но толкова ясно, за каква наглост става дума. Ще спра до тук, защото нямам много време и се разправям с наказателната акция срещу мен на хора, свързани с описаните личности. Тяхната цел е да ми затворят устата.

 

Въпроси на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9877 |08.06.2021 Адв. Величков пред Фрог: Хидрата е във ВСС. Там трябва да е протестът . 12| 9871 |07.06.2021 Диана Дамянова пред Фрог: Няма демокрация, която да толерира такава корупция като при Борисов . 5| 11908 |04.06.2021 Адв. Албена Белянова пред Фрог: АДФИ се управлява от „Библиотекарите“. Проверката за АЕЦ „Белене“ е Пунта Мара . 29| 49996 |03.06.2021 Вера Ахундова пред Фрог: В сигналите ни до САЩ се споменава един политически лидер - Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads