Реклама / Ads
14| 7481 |15.10.2021 НОВИНИ

ДАНС влезе в ТЕЦ ”Марица Изток 2”, ще подхване ли Илко Желязков и милионите за футбол

.
Източник: БГНЕС
ДАНС влезе в ТЕЦ ”Марица Изток 2” и ”Мини Марица-изток”. Агентите продължават работата си по проверката на търговията с електроенергия на свободния пазар.
 

В ТЕЦ "Марица Изток 2" се проверяват всички договори, заявки и количества електроенергия, която е реализирана на свободния пазар през последните 6 месеца.

 

Проверяват се и отчетените квоти на емисии с парникови газове, както и реалните инвестиции в очистващи системи.

 

В последния месец и половина подобни проверки бяха извършени в Комисията по енергийно и водно регулиране, Българския енергиен холдинг, НЕК и други производители и търговци на електроенергия. Проверка беше извършена и в енергийната борса.

 

Какво да търси и кого се надяваме да раздруса ДАНС

 

Ако ДАНС е агенция за национална сигурност, а не агенция за обслужване на кръга „Борисов“ с верните му авери олигарси, прокурори и шефове на КПКОНПИ, трябва да изкара договори още отпреди 10-12 години. И да започне от Илко Желязков, например. Предизвикалият интереса на американското разследване по закона „Магнитски“ Желязков е интересен екземпляр. Той е от Благоевград и е с диплома за психолог. Още през 1981 г. обаче започва работа в МВР. От 2007-а е шеф на Дирекция Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка в агенция Държавен резерв и военновременни запаси. Лейтенант Желязков бе обявен от Комисията по досиетата като служител на Държавна сигурност. Какви ги е вършил там той си знае и тези, които оттогава и до днес му дърпат конците.

 

А че кукловоди го ръководят няма съмнение, защото как иначе милиционер психологще се окаже в ръководни органи на енергетиката. Дори влиза в борда на държавната ТЕЦ Марица-изток 2. През октомври 2010-а при рехабилитацията на VI блок на централата той се изказва като експерт за модернизации на турбини и сероочистващи инсталации. Месеци по-късно е сниман как реже лентата при откриване на ремотирани VIII блок. Ченге-енергетик – чисто български патент!

От ДАНС да не пропуснат и договорите на ТЕЦ Марица-изток 2 за издръжка футболния „Берое“. Лично Борисов е разпореждал това да се случи.

 

Изпълнителен директор на тази ключова енергийна компания е бил Георги Христозов. Той започва трудовия си път в брикетната фабрика Брикел, където е назначен за член на борда през 2000 година. В края на 2007-а министърът на икономиката и енергетиката в кабинета на тройната коалиция Петър Димитров назначава Христозов за главен изпълнителен директор на ТЕЦ Марица-изток 2 заедно с Живко Динчев. Година по-късно прокуратурата в Стара Загора започва разследване за източване на централата, като сред разследваните е и Георги Христозов. Съмненият са за сключени неизгодни договори и политически „чадър“ над него. Нищо обаче не се случва и той става доверено лице на ГЕРБ. Запазва поста си и по време на управлението на Борисов влиза в Съвета на директорите на ТЕЦ, преизбран е и за изпълнителен директор, а негов заместник е Живко Динчев, който също е част от борда. Двамата управляват и дъщерното дружество ТЕЦ Марица-изток 2 с предмет на дейност производство на електрическа и топлинна енергия, търговия с електрическа и топлинна енергия, изграждане на нови енергийни мощности и т.н. По негово време са сключени невероятни договори, които ощастливяват неколцина олигарси и политици, за сметка на държавата, твърдят запознати.

 

Въпросът е: Ще провери ли всичко това ДАНС или в агенцията още се разпореждат кадрите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов?

Да видим.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4368 |14.10.2021 Министър Стоилов сезира ВСС за гражданството на председателя на СГС . 8| 3801 |14.10.2021 Доц. Киселова: Държавният глава няма инструменти да провери гражданството на своите министри . 1| 3981 |14.10.2021 ВАС отказа да гледа жалбата на уволнения зам.-шефа на ДАНС Недялко Недялков . 14| 3459 |13.10.2021 Прокуратурата проверява Кирил Петков заради гражданството му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads