Реклама / Ads
19| 3863 |15.02.2021 НОВИНИ

Държавата отново плаща на Доган за студен резерв

.
ТЕЦ "Варна"
Държавата отново е започнала да плаща на Доган за студен резерв от този месец. Не е ясно колко пари е получил почетният председател на ДПС. Раздадени общо за краткия месец февруари са били 2 милиона лева. Техен получател не е само Доган. Суми са получили държавните ТЕЦ “Марица-изток 2” и НЕК. Както и свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ “Бобов дол”.
 

Уж са проведени публични търгове, но имената на класираните кандидати липсват срещу съответните суми, които варират от 67 хил. лв. до над 670 хил. лв. за месец, пишат от в. “Капитал”. Единственото, което присъства, е номерът на офертата на кандидатите. Но няма как да се разбере повече. 


Четиримата избраници обаче са сигурни, защото само те са регистрирани за участие в търговете за осигуряване на студен резерв. От ЕСО не отговориха на "Капитал" защо са скрили имената на класираните участници.


Във въпросните процедури мога да се включат всякакви производители, дори индустриални консуматори и то не само от България, но и от съседните нам държави. Но само на теория. Такива кандидати няма.


Осигуряването на такива резервни мощности е важно за функционирането на електроенергийната система и се прави навсякъде по света. Но липсата на прозрачност повдига множество съмнения. Още повече че в началото на антиправителствените протести през миналото лято премиерът Бойко Борисов се опита да тушира напрежението около Ахмед Доган, като нареди да се отменят плащанията за т.нар. студен резерв, с който се раздаваха около 60 млн. лв. годишно.


Големите получатели бяха Ковачки и Доган. 


Половин година по-късно ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Бобов дол" отново са в играта. Те са се регистрирали за участие в търговете в един и същ ден - на 27 ноември 2020 г. За сравнение - ТЕЦ "Марица-изток 2" е подала документи на 3 декември, а НЕК - на 18 декември. Самите търгове са проведени на 25 и 26 януари, а плащанията са само за месец февруари. Вероятно за осигуряването на регулиране на честотите и резерв на мощност през март ще бъдат проведени нови търгове в края на този месец.


Конкретните текстове в Закона за енергетиката, които регламентират въпросните процедури, бяха обнародвани чак на 2 февруари. Според тях за да гарантира сигурната работа на електроенергийната система ЕСО "сключва сделки за допълнителни услуги" - разполагаемост за резерви за първично регулиране на честотата, автоматично вторично регулиране и ръчно вторично регулиране на честотата и обменните мощности.


От наличната публична информация в ЕСО става ясно, че в първия търг - за резерв за първично регулиране на честотите, на 25 януари са класирани четири различни оферти. Те са били подадени в напълно различни дни и часове, което е свидетелство, че са от различни кандидати - въпросните ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК. Единият от тях обаче не е класиран, тъй като е предложил по-висока цена - 10 лв./мВтч за разполагаемост - плаща се за всеки час от денонощието по 10 лв. за всеки мегават мощност от централата, за да е на разположение на ЕСО. Доколкото в предишните търгове за студен резерв най-високата цена даваше винаги държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", няма да е учудващо, ако и сега е така.


Класираните кандидати са предложили между 9.5 и 9.9 лв./мВтч и ще получат за февруари между 64 хил. и 167 хил. лв.


Другите два търга за резерв за автоматично и ръчно регулиране на честотите и обемните мощности са проведени на 26 януари. В първия (за автоматично регулиране) са класирани всичките четири кандидата, като гарантираните плащания са между 67 хил. и 504 хил. лева. В другата процедура (за ръчно регулиране) има само една подадена и класирана оферта - за 100 мегавата мощност при цена за разполагаемост от 10 лв./мВтч. Това означава, че за февруари на тази централа ще бъдат платени малко над 670 хил. лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3111 |15.02.2021 Снегът отново ни изненада. Почистени ли са пътищата в столицата? . 4| 3308 |12.02.2021 Стойчо Кацаров: Правителството да плаща здравните осигуровки при принудителен неплатен отпуск . 5| 3036 |12.02.2021 Снегът отново ни изненада: Глоби за фирмите, почистващи АМ „Тракия“ и Софийския околовръстен път . 4| 3720 |11.02.2021 Плащат по 200 лв. за член на СИК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads