Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

5| 4554 |26.06.2019 НОВИНИ

Т. Петкова: ТЕЦ „Марица Изток 2” не се е отказала доброволно от студения резерв

.
Теменужка Петкова
Правителството няма отношение на кого ЧЕЗ ще продаде активите си в България. Това заяви министърът не енергетиката Теменужка Петкова в „Тази сутрин”.

Трите ЕРП-та са приватизирани, те са частна собственост и могат да се продават. Според нашето законодателство, регулаторните органи трябва да се произнесат при подобен тип сделки. КФН вече прави проверка, следва да се произнесе КЗК и КЕВР”, каза енергийният министър.

 

Теменужка Петкова заяви, че всяка една компания може да се опита да придобие ЧЕЗ, визирайки предишния купувач „Инерком”. Тя допълни, че сделката не е била одобрена от КЗК и темата е приключена. Енергийният министър каза още, че не коментира работата си с Гинка Върбакова, но се чуват по празници.

 

По думите на Петкова, зад „Еврохолд” няма политически гръб. „Г-н Христов застана с лицето си, каза кой стои зад тази компания – той и акционерите. Това е сделка, която се реализира по чешкото законодателство. Няма как българската държава да оказва влияние на подобен тип сделка и трябва да се спре с подобен вид спекулации”, добави тя.

 

Според енергийният министър, адекватно и бързо са реагирали всички при инцидента в ТЕЦ „Марица Изток 2”, където при планов ремонт се подпали комин на централата. Тя добави, че централата не се е отказала доброволно да поддържа студения резерв. Сега той е поверен на „ТЕЦ Варна”, където мажоритарен собственик е Ахмед Доган.

 

„Тук става въпрос за едно смущение в електроенергийната система, което беше настъпило на 10 март 2018 г. Тогава електроенергийната система беше застрашена и трябваше да се предостави възможност на Националната електрическа компания да гарантира своите доставки. Беше възложено на ТЕЦ „Марица Изток 2” да осигури електричество за регулирания пазар, бита, централата нямаше как да обслужва и студения резерв, и да предоставя електрическа енергия за битовите потребители”, уточни Петкова.

 

Енергийният министър добави, че „ТЕЦ Варна” работи нормално и няма заплаха за енергийната сигурност на страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 3770 |25.06.2019 Разследват причините за пожара в ”ТЕЦ Марица изток 2” . 5| 3947 |24.06.2019 Само 23% от храните на една и съща марка в Европа – еднакви на Изток и на Запад . 3| 3406 |24.06.2019 Т. Петкова: Пожарът в „Марица-изток” 2 няма да се отрази на енергийната система . 7| 4095 |24.06.2019 Пожар в ТЕЦ „Марица Изток 2”, запалил се е комин (обновена)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ